Szeptember 17-én hirdetik ki a döntést a negyedik mobilszolgáltató ügyében

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 4. 07:27

A Fővárosi Törvényszék szeptember 17-én hirdet ítéletet a negyedik mobilszolgáltató ügyében, akkor dől el, hogy az MPVI Zrt. hozzáláthat-e hálózatának kiépítéséhez.

A bíróság elsőfokú döntése megtiltotta, hogy használatába vegye a cég azokat a frekvenciákat, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) árverésén nyert el az év elején. A frekvencia-árverés végeredményét a már piacon lévő mobilszolgáltatók támadták meg. Az új piaci szereplőnek az eredeti pályázati kiírás szerint 2012. december 31-ig kell megindítania saját szolgáltatását Budapesten, ágazati szakértők azonban úgy vélekednek, a késlekedés miatt nem nagy a valószínűsége annak, hogy a társaság év végéig ki tudja építeni az ehhez szükséges hálózatot. A céget alapító konzorcium a mobilszolgáltatáshoz elnyert blokkokért nettó 10 milliárd forintot fizetett. A hálózat kiépítése további tízmilliárdokba kerül, így a tulajdonosoknak várhatóan hamarosan újabb tőkeemelést kell végrehajtaniuk. Az MPVI Zrt. tulajdonosai egy júniusi közgyűlésen döntöttek a negyedik mobilcég 14,1 milliárd forintos alaptőke-emeléséről. Az emelés nem készpénzben, hanem vagyoni értékű jogok átadásával valósult meg. A társaság tulajdonosai, a Magyar Posta (10 százalék), a Magyar Villamos Művek (45 százalék) és az MFB Invest (45 százalék) a részesedések arányában juttatott vagyoni jogokat a negyedik mobilszolgáltatónak: a posta például azt, hogy a logisztikai járművein hirdethet az MPVI, a postákon pedig előfizetőket gyűjthet. A másik két cég frekvenciahasználati jogokat adott át.

A hétfői bírósági tárgyaláson első rendű felperesként a Magyar Telekom, másodrendűként a Telenor, míg harmadrendűként a Vodafon szerepelt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) mint alperessel szemben. Az alperes oldalán beavatkozott a perbe az MPVI, és annak egyik tulajdonosa, az MFB Invest Zrt is. A tárgyalás egyik vitapontja, a negyedik szolgáltató frekvenciahasználatának felfüggesztése volt, emiatt nem láthat hozzá vállalt kötelezettsége teljesítéséhez - hangoztatta az NMHH képviselője. A másik vitapont a Magyar Telekom javaslata volt, hogy a bíróság kérjen előzetes döntéshozatalt az Európai Bíróságtól. A vitatott jogi helyzetet nem ismertette a cég jogi képviselője, de az NMHH képviselője tiltakozott az előzetes döntéshozatal ellen, mert az több mint egy évvel halasztaná el az ügy lezárását. Mohai György bíró erre reagálva közölte: ha szükséges az előzetes döntéshozatal, azt nem befolyásolhatja az időigény. Az NMHH képviselője többször is úgy nyilatkozott, hogy a meglévő három piaci szereplő között nincs verseny, ezért szükséges a negyedik - állami - szereplő a piacon. A felek vitatták a belföldi roaming kötelezettséget, vagyis azt, hogy az új szolgáltatót kiszolgálják a meglévő cégek saját hálózatukkal. Ezt a pályázatban vállalniuk kellett, de a Magyar Telekom csak jogfenntartással tette ezt. Véleményük szerint erre külön kellene szerződni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05