A SAS új K+F részleggel erősít a csalás elleni küzdelemben

forrás: Prím Online, 2012. december 17. 13:46

Világszerte számos iparág szereplői harcolnak a pénzmosás, a szervezett bűnözői csoportok, az igényléssel kapcsolatos visszaélések, valamint a szociális ellátásokon, foglalkoztatási és adóprogramokon keresztül történő csalások és téves kifizetések ellen. Hogy segítse ügyfeleit a csata megnyerésében, az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások vezető szállítójának számító SAS egy csalás elleni valamint compliance képességekre és megoldásokra összpontosító új kutatás-fejlesztési részleg létrehozásával erősít a Security Intelligence területen.

2012-ben 22 százalékkal nőtt azon ügyfelek száma, akik a SAS megoldását választották csalás elleni, jogszabályi megfelelést biztosító (compliance) és biztonsági törekvéseikhez. A megnövekedett vevői igények támogatása érdekében a SAS idén 165%-kal növelte a csalásfelderítés, compliance és biztonság területen dolgozó szakértőinek számát.

„Mivel a szervezetek a napi működés számos pontján kénytelenek szembenézni a fenyegetésekkel, a biztonsági és csalási kockázatok iránti kitettségük egyre nő" - nyilatkozta Avivah Litan, a Gartner elemzője, hozzátéve: „A vállalatok újraértékelik a biztonság kezelését, ugyanis széttagolt megközelítés esetén nagyobb a támadás kockázata, míg a holisztikusabb szemlélet biztosítja, hogy a védelem minden rétege együttműködjön."

A SAS új, csalás elleni és compliance megoldásokra fókuszáló kutatás-fejlesztési részlege annak bizonyítéka, hogy a vállalat még nagyobb hangsúlyt kíván helyezni erre a területre. A SAS termékeit nagy teljesítményű architektúrára építi, és új iparági vezető megoldások fejlesztését tervezi a csalások ellen, a jogszabályi megfelelés és a biztonság érdekében. A csapat más területeket, például közszolgáltató és telekommunikációs cégeket is támogatni kíván az ez irányú kihívásokkal szembeni küzdelemben. Az első eszköz a várhatóan 2013 első negyedévében elérhető nagy teljesítményű pénzmosás elleni megoldás lesz, amely a SAS Visual Analytics alkalmazásával továbbfejlesztett képességeket biztosít. A „mi lenne ha” forgatókönyvek lefuttatásának időtartama drámai mértékben, a korábbi órák helyett másodpercekre csökken, így a vizsgálatot végzők még célirányosabban azonosíthatják és kezelhetik a legkritikusabb kockázatokat.

A pénzügyi szolgáltatások területén

A Chartis Research becslése szerint 2013-ban a pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelmet célzó IT-költések a 4,3 milliárd dollárt is elérhetik. Mivel számos bank és biztosító fordul technológiai segítséghez, a SAS kibővítette a pénzügyi szolgáltatóknak szóló portfolióját, megoldást nyújtva a csalások és a pénzügyi bűncselekmények ellen. Azon túl, hogy idén felfrissítette többek között a pénzmosás elleni, vállalati ügyviteli és biztosítóknak szóló, átfogó csalás elleni szoftverét, a SAS bemutatta a pénzügyi bűncselekmények ellen megoldást kínáló eszközkészletét is. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem érdekében a kínálat egyesíti a SAS alapvető csalásfelderítési, -megelőzési és -kezelési valamint compliance technológiáit, beleértve a nagy teljesítményű analitikát is.

A közszférában

Az állam és a helyi önkormányzatok számára is kulcsfontosságú a csalások és téves kifizetések felismerése a nagyobb bevételek elérése és a költségek elkerülése céljából. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya például belső veszélyek felderítésére használja a SAS csalás elleni technológiáját. A SAS a Capgeminivel együttműködésben arra törekszik, hogy bevételi csalások és téves kifizetések elleni védelmet biztosítson a közszféra szervezetei számára Európában, Indiában és az ázsiai csendes-óceáni térségben. Az Egyesült Királyság adóhatósága például stratégiai kockázatelemző megoldással kezeli a tartozásokat és veszi fel a harcot a csalásokkal szemben. Az indiai Maharashtra szövetségi adóhivatala is SAS üzleti intelligenciát és analitikát alkalmaz majd a jövőben.

Az egészségügyben


Az egészségügyi befizetők évente több mint 260 milliárd dollárt veszítenek a csalások, a pazarlás és a visszaélések következtében. Ahogy a bűnözők és a bűnözői körök egyre kifinomultabbá és összetettebbé válnak, úgy fejlődik a SAS egészségügyi csalás elleni analitikai megoldása is. Más iparágakhoz hasonlóan a csalások korai azonosítása ezen a területen is alapvető fontosságú.

„A SAS fejlett kapcsolatiháló-elemzése egyedülálló módon teszi lehetővé a bűnözői körök azonosítását." – mutatott rá Julie Malida, a SAS egészségügyi csalás elleni részlegének igazgatója, majd hozzátette: „A SAS megoldása szöveganalízist alkalmaz annak érdekében, hogy az egészségügyi nyilvántartásokat, a szabad formátumú szöveges igényeket, a call-center naplókat és az ügyfélszolgálati feljegyzéseket bevonja az elemzésbe, ugyanis a strukturálatlan szövegben sok értékes információ rejlik." A kapcsolatiháló-elemzésen és a szövegbányászaton túl a SAS egészségügyi csalás elleni megoldása szabályokat, eltérés-felderítő valamint prediktív modelleket használ a csalási szándék felfedésére, s hogy mélyebbre ásson és rávilágítson a csalók közötti kapcsolatokra.

Az Intelligence Quarterly magazin ezen a linken elérhető száma bemutatja, hogy a vezető szervezetek és intézmények hogyan előzik meg a csalásokat a digitális korban.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50