Megújuló informatikai hálózat a Fővárosi Vízműveknél

forrás: Prím Online, 2013. április 4. 10:39

A Fővárosi Vízművek a Cisco eszközeinek segítségével olyan optikai hálózatot épített ki termelésirányító rendszeréhez, amely a következő 25-30 évben költséghatékonyabbá teszi a zavartalan vízellátás biztosítását, és a technológiaváltás eredményeként a további fejlesztéseket is megkönnyíti. Ez a Cisco hálózati eszközeivel kialakított SCADA-over-IP megoldás nemzetközi összehasonlításban is példaértékűnek számít.

A Budapest és a környező települések vízellátását biztosító Fővárosi Vízművek életében az irányítástechnika negyedszázados hagyományokra tekint vissza, a cég Szentendrei- és Csepel-szigeten működő kútjait és szivattyúit a budapesti központtal összekapcsoló rézkábelt 25 éve fektették le. Ez az infrastruktúra, beleértve a soros kommunikációt és a távvezérlésre szolgáló PLC (Programmable Logic Controller, azaz programozható logikai vezérlő) eszközöket is, mára elavulttá vált, ami a rendelkezésre álló sávszélesség szűkösségében és az adatkommunikáció megbízhatatlanságában is megmutatkozott. Időszerűvé vált a hálózatfejlesztés, amely technológiaváltást feltételezett.

A projekt előkészítése során ugyan mérlegeltük a rádióhullámos és műholdas adatátvitel lehetőségét, illetve a rézkábelek megtartását is, de arra a megállapításra jutottunk, hogy a legbiztonságosabb és a leghosszabb távra szóló megoldást egy optikai hálózat adja – mondta Fritsch Róbert, a Fővárosi Vízművek IT-igazgatója. Kútjaink árvíznek, villámcsapás veszélyének kitett területeken működnek, és az ilyen környezeti hatásokkal, valamint az interferenciával szemben egyaránt az optikai kábel biztosítja a legnagyobb védelmet.

Technológiaváltás a termelésirányításban
Miután a Fővárosi Vízművek az optikai kábelezést választotta hálózatfejlesztéséhez, a TCP/IP protokoll alkalmazása mellett tette le voksát. Az előkészítés következő szakaszában a víziközmű-szolgáltató azt vizsgálta, hogy a piacon elérhető, korszerű PLC-eszközök közül melyek támogatják ezt a technológiát, majd a pályáztatás eredményeként az amerikai Allen-Bradley PLC termékcsaládja mellett döntött, amelyhez a Cisco kínált megfelelő hálózati eszközöket. A Cisco és az Allen-Bradley közötti partneri együttműködés garantálja a technológiák és az eszközök kompatibilitását. A Fővárosi Vízművek a Cisco magyar leányvállalatánál felállított tesztlaborban, különböző eseteket szimulálva, például a fizikai kapcsolatot több ponton is megszakítva ellenőrizte az eszközök működését, és az adatkommunikáció zavartalanságát, valamint a hibatűrést a hálózatban. Az optikai hálózat nagyobb sávszélessége mellett az IP hálózat az eszközök távoli menedzselését, a szoftverek frissítését, cseréjét is lehetővé teszi. További előny, hogy a biztonságtechnikai berendezések, kamerák, beléptető és riasztórendszerek is a hálózatra kapcsolhatók, így többek között a kutak fizikai védelme is magasabb szintre emelhető.

SCADA-over-IP
A termelésirányítást megvalósító SCADA hálózat megújításához a Fővárosi Vízművek 130 kilométer kiterjedésű optikai hálózati infrastruktúrát épít északi és déli vízbázisa, valamint budapesti főközpontjai között. A vállalat optikai hálózata kialakítását tekintve duplikált, a kutakról és gépházakból érkező jelek három budapesti főközpontba érkeznek, amelyek Cisco hálózati eszközökön, redundáns kapcsolatokon keresztül kommunikálnak egymással. A Fővárosi Vízművek a Cisco szakembereivel közösen olyan hálózati eszközöket választott ki, amelyek ipari környezetbe telepíthetők, így önmagukban is nagyobb megbízhatóságot adnak, de a hálózat fontos csomópontjain maguk az eszközök is redundáns módon kerülnek elhelyezésre.  A gerinchálózatot a Cisco Metro Ethernet 3400-as termékcsaládjából alakítják ki a szakemberek, a kutakba, ahol az eszközök intenzív párabehatásnak és hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve, a Cisco Industrial Ethernet 3000 kapcsolóit telepítik, amelyek extrém körülmények között is megbízhatóan működnek. Az eszközök konfigurálását, ellenőrzését és távoli felügyeletét a CiscoWorks LMS (LAN management Solution) modulja biztosítja.


A SCADA rendszerek korán elterjedtek az iparban és a közműveknél, így ezek a hálózatok ma még jellemzően soros kommunikációt használnak, ezért a TCP/IP alapú SCADA hálózat technológiai értelemben nagy előrelépést jelent, és nemzetközi összehasonlításban is újdonságszámba megy.

Hálózat hosszú távra
A Fővárosi Vízművek víztermelésének 70 százalékát a Szentendrei-szigeten működő kutak adják, itt a munkálatok 2012-ben fejeződtek be. A Csepel-szigeten, ahol a víztisztítómű is található, 2013–2014-ben folytatódik a hálózatépítés. A Fővárosi Vízművek közel 150 éves történetében mindig is hosszú távra tervezett, így az új SCADA hálózat is a jövőnek épül: az optikai gerinc esetében 20–30 éves élettartammal számol a szolgáltató. A vízellátást monitorozó mérőeszközök szintén a SCADA hálózatba küldik az adatokat. A Fővárosi Vízművek így a jövőben egységes képet, folyamatos és részletes rálátást nyerhet a víztermelésről és -ellátásról, ami könnyebbé teszi a kritikus közműszolgáltatás megbízható, biztonságos működtetését, valamint az optimalizálás, a fenntarthatóság és a hibamegelőzés, a költséghatékonyság lehetőségeit is megnöveli.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59