Jöhetnek a Budapest végződésű domainnevek

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 25. 10:09

Budapest, Buda és Pest végződésű domainneveket is lehet majd regisztrálni; a vonatkozó szabályokról jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A testület tavaly márciusban már támogatta a Budapestre utaló végződések regisztrálását, az internettel kapcsolatos feladatokat végző Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) pedig pályázatot tett közzé, amelyen a legkésőbb szeptember végéig hirdetnek győztest.
 

Tarlós István főpolgármester előterjesztésében jelezte: a www.yyyyyy.budapest, www.yyyyyy.buda és www.yyyyyy.pest típusú domainvégződések értékesítését és üzemben tartását a nyertes pályázó üzleti alapon fogja végezni, a vele kötött szerződés alapján a fővárosi önkormányzat is részesül a bevételekből.
 

A kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a főváros és lakosságának érdekeivel összhangban álló tartalmat szolgáltat, így az adott weboldalnak egyebek mellett tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, nem hirdethet, népszerűsíthet szélsőséges ideológiákat, nem sértheti a nemzetiségeket. Budapestre utaló doménnevet nem lehet sértő kifejezésekkel, azok ragozott alakjaival párosítani, vagy a szavak tartalma alapján sértő kifejezéseket használni.
 

Az engedély kiadását megtagadhatják a többi között akkor is, ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van.
 

A szabályozás az előzetes feltételek és garanciák vállalása esetén gyors döntéshozatalt tesz lehetővé, ugyanakkor ha az elvárások nem teljesülnek - például a szolgáltatott tartalom miatt -, akkor az adott domainnév visszavonható vagy az adott weboldal elérhetetlenné tehető - olvasható az indítványban.

Kulcsszavak: domain

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05