Kalózrádióra csapott le az NMHH

A hétvégi Forma 1-en kapcsolták le az illegális csatornát

Czipperer Dia, 2013. augusztus 1. 11:17

Hétvégén volt a magyar Forma 1-es futam, melyhez a szükséges rádiós hírközlési eszközökről az NMHH szakemberei gondoskodtak. Mind a működés, mind a frekvenciasávok biztosítása hatáskörükbe tartozott. Ennek apropóján mértek be egy kalózrádiót, valamint engedély nélküli DECT telefonokat.

Az NMHH évről évre gondoskodik a magyar Firma 1-es futam rádió hírközlésének biztosításáról. Idén nemcsak zavar- és iránymérő gépkocsikkal készültek, hanem egy korszerű mérőrendszerrel is.

 

Nagyon fontos az esemény során, hogy felmérjék a lehetséges technikai problémákat, biztosítsák a megfelelő frekvenciasávokat, hiszen a rádiós rendszerek zavartalan működése alapvető a zavartalan televíziós közvetítéshez. Bármilyen meghibásodás vagy engedély nélküli frekvenciahasználat komoly veszélyhelyzeteket is okozhat.

 

 

Így történt az, hogy több csapatnál is észleltek engedélynélküli DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) telefonokat, melyeket Amerikában ugyan használnak, hazánkban viszont nem engedélyezettek. Ezek lekapcsolására azért volt szükség, mert a körzet mobiltelefon-szolgáltatásait zavarták volna.

 

A hétvége folyamén egy kalózrádió is az NMHH horgára akadt. A mérőrendszer segítségével bemérték az adót, és szinte percek alatt sikerült meghatározni a műsorszórás helyét. Kiderült, hogy a az adó a versenypálya mellett sugárzott zenés műsorokat, és amellett, hogy engedély nélkül működött, a frekvenciasáv illegális használata zavarta a készenléti egységek biztonságos kommunikációját. Az adót természetesen azonnal lekapcsolták, és el is kobozták.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09