Hogyan tudnék élni nélküle?

A mobilfüggőség

Czipperer Dia, 2013. augusztus 22. 12:42

Ma már szinte elképzelhetetlen lenne az életünk mobiltelefon nélkül. A SAP infografikájából kiderül, hogy Amerikában például szinte ki sem kapcsolják készüléküket, annyira ragaszkodnak hozzá.

Nem lepődünk meg azon, ha valaki telefonjával alszik, vagy elviszi magával a mellékhelyiségbe is. Abba viszont belegondoltunk, hogy ez nem is olyan természetes? Vajon miért ragaszkodunk ez műanyag/fémtárgyhoz ennyire?

 

A SAP felmérése rámutat arra, hogy a mai generáció igencsak mobilfüggővé vált, olyannyira ragaszkodunk hozzá, hogy Amerikában például a felhasználók fele ki sem kapcsolja készülékét, ami köztudottan nem tesz jót a készüléknek.

 

Ha már alvás közben sem tudunk kiszakadni az „always-online” érzésből, akkor soha. Ezt bizonyítja az is, hogy vakáció alatt is rendszeres a munkahelyi levelek ellenőrzése. A britek közel fele (49%), az amerikaiaknál pedig 64% naponta figyeli céges levelezését.

 

Persze van mire fogni a dolgot, ugyanis a mobilfüggők tudják mivel magyarázni szenvedélyüket. Szerintük ugyanis a rendszeres kapcsolódás hatékonyabbá teszi a munkavégzést: s kormányzati szektorban dolgozók 95%-a vélekedett így.

 

Ennek egy hátulütője lehet azonban a biztonság kérdése. Tegyük fel, hogy elhagyjuk, ellopják készülékünket, ráadásul sokan (84%) egy telefont használnak magán- és munkacélra is. Mindez pedig adatlopást, adatszivárgást is eredményezhet. És bár elsőre mindez hihetetlennek tűnhet, a vállalatok 40%-a számolt be hasonlóról.

 

Az tehát nem kérdés, hogy a mobilfüggőség jelen van életünkben, egyre többen gyarapítják a tábort, ám érdemes elgondolkodni azon, hol van az egészséges határ, amíg még mi irányítjuk a kütyüt, és nem ő minket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50