"Hétdimenziós" mozi hódít Sanghajban

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 6. 13:49

Tömeges, interaktív videojátékra emlékeztető "7 D-s" mozi hódít Sanghajban, ahol a várakozásokat felülmúló sikert arató próbaüzem után ősszel nyithat az első ilyen filmszínház.

A különleges mozi szeptember elején a kelet-kínai metropoliszban megrendezett nemzetközi tudományos és művészeti kiállítás keretein belül mutatkozott be, a helyi Qing Yu Intelligent Systems Engineering vállalat kezdeményezésére.


 

A cég a már korábban létező 2-3-4 D-s mozi koncepcióját fejlesztette tovább: a hetedik fokozat a háromdimenziós vizuális élményen túl 4 D-s elemeket, vagyis mozgó, rázó, vibráló székeket, extra látvány- és speciális elemeket, így például villámot, illatokat, füstgépet, szelet, vízcseppeket is használ. Igazi különlegessége, hogy a valós életet imitáló elemek mellett a nézők "kapcsolatba léphetnek" a filmmel, és egy többszereplős videojátékhoz hasonlóan befolyásolhatják annak kimenetelét.
 

Ez a városban kísérleti jelleggel bemutatott három filmben egy-egy játékpisztoly használatával vált lehetővé. A "7 D-s" mozi nagy sikert aratott, a filmek iránt élénk érdeklődés mutatkozott, amelyet az órák alatt elkelt jegyek és az órás várakozást jelentő hosszú sorok is jól példáztak.
 

A kísérleti üzem sikerét látva a vállalat ötmillió jüanos (185 millió forint) beruházással egy állandó "7 D"-s mozi létrehozását tervezi a városban. A 10-15 perces filmekért az átlagos jegyeknél némiképp többet, mintegy 50 jüant (1900 forint) kérnek majd el - írta korábban a Shanghai Daily napilap. Kínai sajtóértesülések szerint jövő tavasszal Pekingben, nyáron a közép-kínai Honan tartományban nyílhatnak további létesítmények, és nagy érdeklődés esetén a "7 D-s" mozik felbukkanása az ország többi részén is biztosan várható.

Kulcsszavak: mozi 7D

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50