Indul a hibrid tévés tesztadás

Fél évig ingyenes a Mindig TV Plus

forrás: Prím Online, 2013. október 14. 09:22

Az Antenna Hungária a digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán 2013. október 15-től féléves ingyenes hibrid televíziós (HbbTV) tesztsugárzást indít (MinDig TV Plusz). A kísérlet során új, streamelt élő adások is elérhetők: például a Fix TV, illetve az MTVA és Swiss Radio egyes rádiócsatornái. 

A HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) a digitális földfelszíni televíziós hálózaton kialakított interaktív szolgáltatásokra vonatkozó nemzetközi szabvány, mely lehetővé teszi, hogy a DVB-T (földfelszíni) vétellel és internet csatlakozással is rendelkező televíziókészülékeken a lineáris televízió- és rádióprogramok mellett internet hálózaton eljuttatott, különböző multimédiás tartalmakkal is kiegészüljön a MinDig TV szolgáltatás. A HbbTV technológia Európa jónéhány országában (pl. Németország, Franciaország, Hollandia, Svájc) már bizonyított és számos népszerű kereskedelmi szolgáltatás működik.

 

Az Antenna Hungária MinDig TV Plusz néven indított ingyenesen elérhető kísérlete során a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásokat kibővíti új, igény szerint, ún. streamelt élő adásokkal, mint például a Fix TV, az MTVA és a Swiss Radio egyes rádiócsatornáival.

A tesztszolgáltatás kibővített tartalommal rendelkező programújságot – ún. rich EPG –, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést és webkamerás megjelenítést is tartalmaz. A tartalmak nagyon egyszerűen, a távirányítón található piros gomb megnyomásával érhetők el. 

 

A tesztprogramban az Antenna Hungária partnere a finn Sofia Digital, mint az 1.1-es HbbTV rendszer szállítója. Tartalmi oldalról közreműködők többek között az MTVA, a Fix TV, a Swiss Radio, valamint a PORT Data.

 

Jelen pillanatban még viszonylag korlátozott számú HbbTV-képes televíziókészülék található a hazai háztartásokban. A féléves kísérleti időszak a műszaki teszteken túl azt a célt is szolgálja, hogy a tévékészülék-gyártók is fel tudjanak készülni a HbbTV funkció aktiválására a Magyarországon eladásra kerülő készülékekben. Emellett az Antenna Hungária számít arra is, hogy egyre több dekódergyártó is megkezdi HbbTV-képes vevőkészülék forgalmazását, melyek a MinDig TV és a MinDig TV Extra programjainak vétele mellett képesek lesznek a MinDig TV Plusz hibrid televíziós szolgáltatások megjelenítésére is.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05