Két phablet a Nokia háza táján – Lumia 1520 és 1320

Czipperer Dia, 2013. október 22. 14:31

A mai Nokia Worldön számos bejelentést tett a gyártó, melyekről már hónapok óta csurrannak-cseppennek az információk. Az Abi Dhabiban helyet kapó sajtóeseményt a Nokia székházában követhettük végig élőben. Volt minden, mi szem szájnak ingere.

Magyar idő szerint reggel kilenckor kezdődött a Nokia World, ahol már délelőtt leleplezték a legújabb modelleket. A sajtó képviselői a Nokia székházában élőben követhették végig az eseményeket, ahol természetesen mi is ott voltunk, és néhányat az újdonságok közül saját kezünkkel is megtapogathattunk.

 

A sort a legújabb Asha modellek nyitották, majd a phablet őrület vette kezdetét, és végül az első Nokia táblagép is színpadra lépett.

 

Belépő a phabletpiacra

 

A nagyméretű képernyők világába merészkedett a Nokia két legújabb Lumia modelljével, melyek mindegyike 6 hüvelykes megjelenítővel rendelkezik, így méltán pályázhatnak a phablet címre.

 

Mindegyik modellről hallottunk már korábban – a Lumia 1520-asról és a „Batman” kódnévre hallgató 1320-asról is – de most végre hivatalosan is bemutatkoztak a nagyközönségnek.

 

Hogy miért rögtön két phablet? Nos, a válasz az árban keresendő, hiszen az 1320-as azok számára lehet jó alternatíva, akik az olcsóbb, mégis nagy kijelzős készülékeket részesítik előnyben, míg a zászlóshajó testvére a high-end userek igényeit célozza meg.

 

A különbség nem csak a tudásban keresendő. Hiába az azonos kijelzőméret, az 1320-as készülék vastagabb, nagyobb és szélesebb is, mint prémium társa. A méreteiből adódóan (85,9 mm széles és 9,8 mm vastag) nem olyan kényelmes egy kézben fogni, mint az 1520-ast. Bár itt is meg kell jegyezni – mivel volt szerencsénk személyesen is kezünkbe fogni –, hogy szintén nem a hagyományos telefon érzésünk van, amikor fülükhöz tartjuk: ez már valóban egy más kategória más felhasználói élménnyel.

 

 

 

A megfizethető modell közelebbről

 

Kezdjük a kistesóval, aki 339 dolláros felhasználói árával (adók nélküli ár) igyekszik meghódítani a piacot. A készülékben jóval alapabb felszereltség kapott helyet társához viszonyítva. A telefonban egy 1,7 GHz órajelű, kétmagos Qualcomm Snapdragon 400-as processzor dolgozik, ehhez pedig egy 3400 mAh-es akkumulátor párosul. A belső tárhely 8GB, a memória 1 GB.

 

A legjobb pillanatokat pedig egy 5 megapixeles kamerával örökíthetjük meg, vagy egy 640 x 480-as felbontásra képes másodlagos kamera segítségével, ezeket pedig a 1280 x 720 pixel felbontású Clear Black IPS Gorilla Glass 3 védelemmel ellátott megjelenítőn nézhetjük vissza. Szoftver tekintetében (az 1520-ashoz hasolóan) a Windows Phone 8GDR3 teljesít szolgálatot.

 

 

 

A Lumia 1320-as több színben is elérhető lesz, egészen pontosan citromsárga, narancssárga, valamint a hagyományos fekete és fehér színekben. Az európai piacokra csak jövő év elején érkezik, ám Kínában és Vietnámban már év végén kapható lesz.

 

A zászlóshajó

 

És hogy mitől lesz nagytesó az azonos méretű 1520-as? Nos, a kecsesség mellett a specifikációk is magukért beszélnek.

 

A telefonhoz opcionális tartozék egy állványként is szolgáló tok

 

Itt már 1080 pixel felbontású Full HD Gorilla Glass 2 kijelző (ClearBlack IPS) fogadja a felhasználókat, valamint egy 20 megapixeles optikai képstabilizátorral, Carl Zeiss optikával ellátott PureView kamera felel a legjobb pillanatok megörökítéséért. Bár fele olyan felbontásra képes, mint az 1020-as modell (itt 5 és 16 megapixeles képeket készíthetünk), még így is jobb minőségű képeket készít, mint a legtöbb okostelefon manapság. Egy előlapi kamerát is kapott a készülék, amely 2 megapixeles.

 

Már ez is nagy ugrás az 1320-hoz képest, és akkor még a prociról nem is szóltunk, amely felsőkategóriás modellhez illően egy négymagos, 2,2 GHz órajelű Snapdragon 800-as, melyhez 2GB RAM társul, valamint az aksi kapacitása a kistesóhoz hasonlóan szintén 3400 mAh.

 

Itt már a belső tárhely is jóval nagyobb (négyszeres), amely 64GB-ig bővíthető microSD-vel. Ám, ha még ezt is kevésnek érezzük, a Nokia mindezt megfejeli további 7 GB SkyDrive tárhellyel.

 

Ez a modell szintén négy színben kerül majd a boltok polcaira: a fekete és fehér mellett pirosban (az egyetlen nem matt szín) és citromsárga színekben is kapható lesz elsőként Szingapúrban és Hong-Kongban, valamint az USA-ban. Majd később a kínai és az európai piacokon is utat tör magának. A modell ára 749 dollár (adók nélkül).

 

 

Alkosd meg a saját történeteid!

 

A Nokia egy újdonságot mutatott be a mai eseményen, amely a Storyteller, vagyis magyarul a történetmesélés nevet viseli. Ez a funkció diavetítést készít, illetve történetet kreál a képekből és videókból. Hasonlóan működik, mint a BlackBerry vagy a HTC ilyen jellegű funkciója, ám elsősorban a helyalapú képekből hozza létre a diavetítést, tehát szoros kapcsolatban áll a Nokia saját térképével, a HERE-rel. Minden képet láthatunk egy térképen, amely önmagában is már egy történetnek felel meg (pl. egy egész apos túra, vársonézés megörökítése).

 

 

Ez a funkció egyelőre csak az új modelleken (1520 és 2520 táblagép) debütál, ám a Nokia tervezi, hogy később az 1020-ason is bevezeti.

 

 

Érkezik az Instagram

 

Sok felhasználó nagy örömére a várva várt bejelentés is megtörtént, miszerint az Instagram alkalmazás elérhető lesz Windows Phone készülékekre is. Ez utóbbi igencsak időszerű lépés volt a vállalat részéről, amely – „fotóguru” lévén – az 1020-as bemutatásánál ütött volna igazán nagyot. De sebaj, a lényeg, hogy a mai eseményen elhangzott, hogy nem kell már sokat várni rá, az elkövetkezendő hetekben érkezik.

 

Nem az Instagram az egyetlen fontos alkalmazás, amely bekerült a repertoárba, a Nokia bejelentette, hogy ezzel karöltve a Flipboard és a Vine is érkezik Windows Phone-ra. Ezek mind azt mutatják, hogy fejlesztők is egyre több potenciált látnak a platformban, hiszen a legnépszerűbbb alkalmazások sorra jelennek meg WP operációs rendszeren is.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50