Leonidas Kanellos: a szélessávú infrastruktúra fejlesztése a cél Európában

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 6. 08:23

Elsősorban a szélessávú infrastruktúra fejlesztésére van szükség Európában ahhoz, hogy a térség visszanyerje a távközlési ágazatban korábban betöltött globális vezető szerepét, illetve visszaszerezze versenyelőnyét más régiókkal, Ázsiával vagy az Egyesült Államokkal szemben - vélekedett Leonidas Kanellos, az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) soros elnöke az NMHH által szerdán Budapesten rendezett távközlési konferencia sajtótájékoztatóján.

Az elnök beszélt arról is, hogy a BEREC alapvetően egyetért az Európai Bizottságnak a távközlési szektor szabályozására vonatkozó javaslatcsomagjában megfogalmazott fő elvvel, ami befektetések vonzását célozza az európai elektronikus távközlési piacra. Ugyanakkor bizonyos gyakorlati megvalósításokkal kapcsolatban aggályokat is megfogalmazott a tagállamok szabályozói hatóságaiból álló testület. Kifejtette, hogy a javaslatnak a versenysemlegességről szóló részét teljes mértékben támogatja a BEREC. Ugyanakkor bonyolultnak tartja az egységes európai engedélyezési rendszerre vonatkozó javaslatot.
 

Nem ért egyet a testület továbbá az egységes hálózati termékekről szóló javaslattal sem. Álláspontja szerint a konfekciószemlélet nem alkalmazható maradéktalanul minden tagállamban, mert az egységes piac ellenére jelentős különbségek jellemzik a távközlési piacokat az egyes országokban. Hozzátette: elveiben egységes, harmonizált megoldásra van szükség, ami egyúttal figyelembe veszi az adott ország piaci jellemzőit.
 

Az BEREC szerint az EU Bizottságnak a frekvencia elosztásra vonatkozó javaslatai piaci torzulásokhoz vezethetnek. Gondot okozhat például, hogy az egyes országok más-más ütemben haladnak a digitális fejlődéssel, továbbá a szolgáltatók számára komoly pénzügyi terhet jelenthet az a javaslat, hogy kvázi kötelezően részt kellene venniük az egyes  tagországban zajló aukciókon. 
 

Leonidas Kanellos végezetül hozzátette: úgy tűnik, hogy az Európai Parlament mérlegeli a BEREC által megfogalmazott aggályokat, és így remény van arra, hogy végül mégis a piaci realitásokat figyelembe vevő szabályozás születik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05