Honlap segíti a visegrádi országok brit ösztöndíjasait

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 28. 08:51

Olyan honlapot mutattak be a Külügyminisztériumban, amely azokat a visegrádi országokból (V4) származó szakértőket segíti, akik Nagy-Britanniában nyertek el ösztöndíjat.

A Külügyminisztérium közlése szerint a honlap lehetővé teszi azoknak a szakértőknek az együttműködését és tudásuk széleskörű megosztását, akik egykor a brit kormány Chevening-ösztöndíjprogramjával Nagy-Britanniában tanultak, és ma üzleti vagy tudományos területen tevékenykednek. A Magyarországon elindított, a www.britishalumni.org címen elérhető internetes portál létrehozását a brit külügyminisztérium és a Visegrádi Alap támogatta.
 

Az új honlap és a hozzá kapcsolódó okostelefonos applikációk lehetővé teszik a Közép-Európában élő, csaknem 800 egykori Chevening-ösztöndíjasnak és helyi együttműködő partnereiknek a tudásmegosztást és a szakmai párbeszédet több stratégiai témában, így az energetika, az egészségügy, a kutatás-fejlesztés vagy a pénzügyi szolgáltatások területén. A projekt célja, hogy az ösztöndíjasok hozzájáruljanak az innováció és a versenyképesség növeléséhez.
 

A weboldal a Brit Ösztöndíjasok Magyarországi Egyesületének (HABA) kezdeményezésére jött létre, amely az egykori brit ösztöndíjasokat tömörítő legnagyobb civil szervezet Közép-Európában. A honlap létrehozása egybeesik a Chevening-ösztöndíjprogram harmincadik évfordulójával és a V4 magyar elnökségével.
 

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a honlap bemutatását követően az MTI-nek elmondta: a weboldal megvalósítása bizonyítja, hogy a magyar diplomácia és a visegrádi csoport magyar elnöksége a gyakorlati kérdésekre összpontosít, és olyan ügyeket igyekszik napirendre venni, amelyeknek a közvélemény számára is érthető hasznuk van. Ezért a honlap létrehozása fontos üzenet a civil szféra és a tudományos élet felé - tette hozzá.
 

A Chevening ösztöndíjat 1983-ban alapította a brit külügyminisztérium. A program 1994-ben kapta ma is használatos nevét Nagy-Britannia külügyminiszterének hivatalos rezidenciája, a kenti Chevening Estate után. A program a jövő vezetőinek nyújt lehetőséget nagy-britanniai tanulmányok folytatására vagy gyakorlati képzésre. Magyarországon 1989-től 2010-ig 290 fiatal jelentkezett és töltött el egy évet Nagy-Britanniában. Magyarországon a program 2010-ben zárult le.

Kulcsszavak: weboldal website oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09