Az infokommunikáció kiemelt szerephez jut a következő négy évben

forrás: Prím Online, 2014. április 15. 14:23

A szakemberek optimistábbak, mint az utóbbi 6 évben bármikor: 44%-uk a projektek számának növekedését jósolja Projektmenedzsment Fórumon elhangzottak alapján. Hazánk infokommunikációért felelős államtitkára is bízik a szektor fejlődésében, az év projektmenedzsere pedig rámutatott, hol érdemes erősíteni, hogy közelebb kerüljünk a nemzetközi gyakorlathoz.

 Az idei Projektmenedzsment Fórumon tizenhetedjére gyűlt össze a projektmenedzsment szakma: államigazgatási, nagyvállalati és startup cégek képviselői. Bemutatták az elmúlt év legnagyobb projektjeit, legelismertebb innovációit, megvitattak több országot átfogó megoldásokat, majd  az idei év üzleti kilátásait elemezték. A nagyrendezvényt az Év projektmenedzsere Czifra Julianna prezentációja nyitotta, akinek 12 éves szakmai múltjában hazai és nemzetközi, állami és nagyvállalati gyakorlatok egyaránt találhatók.

 

Itthon a rendszerszemléletű, strukturált gondolkodásmód mihamarabbi elsajátításán érdemes még munkálkodnunk, valamint felismernünk azt, hogy ha a projekt eredményét felhasználó felsővezetés (az ún. stakeholderek) kellőképpen elkötelezett a projekt irányába, támogató szerepet tölt be, valamint bizalmi kapcsolatot ápol a projektmenedzserrel, az előrevetíti a sikert is – mondja a szakember, akit jelenleg a Vodafone Magyarország foglalkoztat.

 

 

Az eseményen nyilvánosságra hozták a HTE (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület) üzleti kilátásokat feltérképező kérdőíves kutatásának eredményeit. A válaszadók, azaz közel 200 projektmenedzsmentben érdekelt szakember 44%-a növekedést vár a 2014-ben induló projektek számában. 34% szerint stagnálás mutatkozik majd, csökkenést csak 22% jósol. A projektmenedzserek egyébként optimistábbak, mint bármikor az utóbbi hat évben.

 

A projektek komplexitásának növekedését a válaszadók 53%-a prognosztizálja, emellett 43% gondolja úgy, hogy a projektek költségvetése is emelkedni fog (34% szerint nem változik, 23% szerint csökken). Tehát a szakemberek többsége a projektek számában, költségvetésében és komplexitásban is növekedést jósol, ami közel állhat a valósághoz, hiszen a világméretű nagyvállalatok sorban rendezik be magyarországi szolgáltatási központjaikat, ahol hazánk szakemberei is lehetőséget kapnak rendkívül komplex, az egész világot behálózó projektek vezetésére. Ezt alátámasztandó, az idei Projektmenedzsment Fórum egyik meghatározó témája lett a virtuális irányítás és csapatmunka, valamint a kulturális intelligencia.

 

 

Ábra: Az éves prognózisok összevont adatainak idősora. Forrás: HTE

 

Az eseményen Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára megerősítette a szakemberek jövőbe vetett optimista hitét. Mint elmondta, az infokommunikációs és innovációs szektor fejlesztése kiemelt fontosságú terület lesz az elkövetkező 4 évben. A felhasználói tudás mellett fejleszteni kívánják a digitális infrastruktúrát, az ország szélessávú internetes lefedésére – részben európai uniós forrást felhasználva – 200 milliárd forintot szánnak, és ennek megvalósításában üzleti vállalkozások kapnak meghatározó szerepet.

 

Az Európai Unió-adta lehetőségekkel intenzívebben fogunk élni. A hazai fejlődést segítik például az IKT 2020 innovációs programok, amelyekre Brüsszelben lehet pályázni: a magyar állam, egy magyar és egy külföldi cég együttesen jelentkezhet egy-egy ilyen tenderre. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50