A legnagyobb nyilvános amerikai részvénykibocsátásra készül a kínai Alibaba

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 7. 15:43

Az Egyesült Államok eddigi valószínűleg legnagyobb nyilvános részvénykibocsátására készül az Alibaba, a világ legnagyobbnak tartott internetes kereskedelmi vállalata; a kínai cég kedden nyújtotta be az ehhez szükséges dokumentumokat az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottságnál.

Az Alibaba, amelyet az eBay, az Amazon.com és a Google egyfajta óriás ötvözeteként szoktak jellemezni, hivatalosan egymilliárd dolláros jegyzésre számít, ám a végösszeg az elemzők várakozása szerint meghaladhatja a Facebook által 2012-ben besöpört 16 milliárd dollárt is. A cég nem közölte, hogy pontosan hol kíván tőzsdére menni, a kibocsátás esélyéért a Nasdaq és a NYSE verseng egymással.
 

A New York-i részvénykibocsátásról szóló bejelentés csapás a hongkongi tőzsde számára, amely korábban egyet nem értését fejezte ki az Alibaba irányítási struktúrájával kapcsolatban, hiszen az bennfentesek egy kis csoportjának biztosítja majd azt a privilégiumot, hogy az igazgatótanács többségét kinevezhesse. A Yahoo, amely 24 százalékos arányban tulajdonosa a vállalatnak, szép profitra számít a kibocsátásból. Áprilisban a "kínai Twitter", a Weibo ment tőzsdére Amerikában, összesen 286 millió dollárt begyűjtve.
 

Az Egyesült Államokban egyelőre csaknem teljesen ismeretlen Alibaba Kínában domináns helyet foglal el az e-kereskedelemben. A cég Tobao elnevezésű szolgáltatása 7 millió beszállító összesen 800 millió termékét listázza. A részvénykibocsátáshoz benyújtott iratok szerint a vállalatnál tavaly 5,6 milliárd dollárnyi bruttó bevétel után 1,4 milliárdnyi nettó jövedelem keletkezett. A kínai bevételek értéke 4,7 milliárd, a nemzetközieké pedig 669 millió dollár volt.
 

A Jack Ma jelenlegi ügyvezető elnök által 1999-ben, Hangcsouban megalapított Alibaba tavaly mesés forgalmat bonyolított le: 231 millió vásárló összesen 11 milliárd megrendelését fogadta. Cégének elindítása előtt Jack Mát még egy sor munkaadó elutasította. A többi között még arra sem tartották alkalmasnak, hogy elvezesse a Kentucky Fried Chicken egyik üzletét. Jack Ma 8,9 százalékban tulajdonosa az Alibabának.

Kulcsszavak: tőzsde Alibaba.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09