2020-ra Európában mindenhol lehet majd egyérintéssel és mobillal fizetni

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 11. 16:23

A MasterCard 2020-ra Európa-szerte alapvető szabvánnyá szeretné tenni az egyérintéses fizetést - közölte a cég. Ennek köszönhetően valamennyi kereskedőnél, ahol lehet MasterCard és Maestro bankkártyával fizetni, arra is lehetőség lesz, hogy a vásárlók egyérintéses bankkártyával és NFC-képes (közeli, néhány centiméteres hatótávolságú) mobiltelefonnal fizessenek.

Magyarország élen jár Európában az egyérintéses bankkártyák elterjedését és aktív használatát illetően: a MasterCard adatai szerint egy év alatt több mint négyszeresére nőtt az egyérintéses bankkártyát aktívan használók száma, és 2014 második negyedévében már az összes MasterCard és Maestro kártyás fizetés 15 százaléka egyérintéses módon, úgynevezett PayPass bankkártyával történt.
 

Magyarországon 2014 első negyedévében 74 ezer elfogadóhelyen több mint 90 ezer kártyaelfogadó terminálnál lehetett bankkártyával fizetni. Ezek közül az egyérintéses fizetésre alkalmas terminálok aránya 39 százalékra (35 ezer darabra) emelkedett - idézi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbb közzétett pénzforgalmi statisztikáit a MasterCard.
 

A MasterCard azt is bejelentette, hogy együttműködik az Apple-lel az Apple Pay integrálásában. Az Apple új fizetési rendszere lehetővé teszi a MasterCard kártyabirtokosok számára, hogy iPhone 6 vagy iPhone 6 Plus telefonjukat, illetve Apple Watch okosórájukat használják fizetésre mindennapi vásárlásaik során.
 

A Visa is közölte, hogy támogatni fogja a mobilfizetést az új iPhone 6, iPhone 6 Plus és Apple Watch termékeken: a résztvevő pénzintézetek az Egyesült Államokban és más piacokon képesek lesznek hozzárendelni a Visa hitel- és betéti kártyákat az Apple Pay szolgáltatáshoz - közölte a cég az MTI-vel.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05