Internet Hungary: átveszik felettünk az irányítást a gépek?

Valóra váló sci-fi forgatókönyvek: a gépek már önállóan kommunikálnak egymással

forrás: Prím Online, 2014. október 2. 14:36

Eddig csupán a legvadabb írói fantázia elrugaszkodott szüleményének hitt szituációk a szemünk láttára válnak valósággá az internet rohamos fejlődésének köszönhetően. A gépek közötti kommunikáció lehetőségei gigantikus léptékben bővülnek. Nyomtatók, riasztók, autók, gyártósorok, kamerák, liftek vagy akár italautomaták – hamarosan mind kommunikálnak majd egymással, emberi beavatkozás nélkül. A web és a digitális világ legforróbb kérdéseit vizsgáló, rekordszámú külföldi előadót felvonultató Internet Hungary egyik kulcstémája az M2M, azaz a gép-gép közötti kommunikáció lesz. A konferencia ezzel összefüggésben azt is kiemelten vizsgálja, hogy a robbanás előtt álló automatizáció milyen hatással lehet majd a munkaerőpiacra és a vállalatok HR politikájára.

Az internet által hálózatba kötött világ már eddig is életünk számos területét – kommunikáció, kapcsolattartás, információszerzés, szórakozás - változtatta meg gyökeresen. A fejlődés azonban nem ért véget, sőt még inkább felgyorsul: a mindennapi életünk során használt számtalan készülék és eszköz újabb generációi már képesek kommunikálni egymással. A Földön élő 7 milliárd emberre már most 200 milliárd különböző elektronikai eszköz és egyéb készülék jut. Iparági szakemberek szerint pedig 10 éven belül ezek többsége képes lesz kapcsolódni egymáshoz. A digitális korban zajló második ipari forradalomnak köszönhetően a gépek emberi beavatkozás nélkül lépnek kapcsolatba „géptársaikkal”, mellyel egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik életünk szinte minden szegmensét.

A 2014. október 14-15-én megrendezésre kerülő, idén tizenötéves Internet Hungary konferencia olyan hívószavak mentén vizsgálja a digitális iparág, az internet és a mobilkommunikáció legfrissebb trendjeit, mint a szélessáv, a felhő, a mobilitás, a big data, az M2M (gép-gép közötti kommunikáció), az Over-the-top és az automatizáció.

 



A gépek még nem lázadnak

Arról még nincs szó, hogy a mobiltechnológia és internet segítségével „felokosított” gépek hollywood-i értelemben életre kelnének, azonban az M2M már most életünk számos területét formálja át. Egyre több gép-gép közötti kommunikációra alapuló szolgáltatás érhető már el mind lakossági, mind céges felhasználásra. Ilyen pl. a betegek és idősek „távfelügyeletét” lehetővé tevő telemedicina, mely különféle orvosi műszerek által mért és mobilhálózaton továbbított adatok központi feldolgozását és webalapú megjelenítését biztosítja. Vagy a már egyre inkább mindennapi rutinná váló mobilfizetés, a különböző gépjárműves alkalmazások (védelem, flottakövetés stb.), illetve a „smart metering” is, ami a közmű mérőórák (pl. víz, áram, fűtés) távleolvasását jelenti. De ide sorolhatjuk még a világítás, fűtés, illetve otthonunk egyéb funkcióinak mobil applikációval történő távszabályozását is. A technológiában rejlő határtalan lehetőségekkel számos előadás keretében foglalkozik az Internet Hungary, olyan cégek nemzetközi és hazai tapasztalatait tárva az érdeklődők elé, mint a Vodafone, a Waberer vagy az Ericsson. 

De mi lesz velünk, emberekkel?


A gépek közötti kommunikáció, az automatizáció és a digitális ipari forradalom egyéb folyamatai által hevített változások óriási kihívást jelentenek a munkaerőpiac és a HR szakma számára. Számos ma, még rengeteg ember megélhetését biztosító munkakör hamarosan egészen egyszerűen feleslegessé válik, illetve megszűnik az automatizáció miatt. Emellett az internetnek köszönhetően kiszélesedő világban a munkaadóknak és a munkavállalóknak árgus szemekkel kell ügyelnie arra, hogy milyen képet festenek magukról a közösségi médiában, ahol semmi sem marad titokban. A digitális ipari forradalom fényében a HR és ezen belül a munkaadói és személyes online márkaépítés aktuális kérdéseit is alaposan körbejárja az Internet Hungary.

A webes világ legnagyobb hazai konferenciája 17 szekcióval, több mint 200 előadással és rekordszámú külföldi szakemberrel várja az érdeklődőket. A digitális fesztivál a web és a mobilkommunikáció rengeteg olyan további izgalmas aktualitását járja körbe többek között, mint a megosztáson alapuló üzleti modellek, az e-kereskedelem, a hazai startup szféra helyzete, az online tartalomfogyasztás és hirdetések legfrissebb trendjei, vagy a reklámadó hazai bevezetésének hatásai.

Részletes információk és regisztráció: https://www.internethungary.com/
 

Kulcsszavak: M2M robot Internet Hungary

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05