Agybalátó sisak az agyi működészavarok leküzdéséhez

forrás: Prím Online, 2014. október 12. 16:02

A GE Global Research olyan modern technológia kifejlesztésén dolgozik, amely lehetővé teszi a mozgásban lévő betegnél a sejtszintű, összetett biológiai struktúrák vizsgálatát. A fejen viselhető, szuperérzékeny agyszkenner segít az agyi működészavarok és rendellenességek, mint például az Alzheimer-kór, autizmus és agyrázkódás felismeréséban, kezelésében és megelőzésében.

A GE Global Research kutatói olyan modern technológia kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi az orvosok számára a sejtszintű, összetett biológiai struktúrák vizsgálatát, miközben a beteg mozgásban van, így lekövethető az agy motoros tevékenysége. Mindezt egy olyan viselhető sisak formájában, ami pozitronemissziós tomográfiát (PET) alkalmaz az egyéni sejtek eléréséhez és neurológiai rendellenességek vizsgálatához.

 



„Ha sikerrel járunk, átütő előrelépést teszünk a képalkotási technológia terén, miáltal jobban megérthetjük az agyi funkciókat egészséges és beteg állapotban egyaránt” – mondta Nadeem Ishaque, a GE Global Research diagnosztikai és orvosbiológiai technológiák globális igazgatója.

A projekt Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke által 2013 áprilisában életre hívott kezdeményezés, a Brain Initiative része. Céljai között szerepel az agyi képalkotás új módozatainak kifejlesztése, az agyi funkciók vizsgálata, többek között az Alzheimer-kór, az autizmus, az agyrázkódás és hasonló agyi működészavarok és rendellenességek felismerése, kezelése és megelőzése.

A múlt héten az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete bejelentette, hogy több üzleti vállalkozás, egyetem, alapítvány és szövetségi szerv 46 millió dollárt fordít „az emberi agy megértésének forradalmasítására”. A New York Times szerint az „elit alakulat” része a Google, Simmons Alapítvány, a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA), Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) és a GE.

Az agykutatás európai és hazai szinten is kiemelt szerepet kap: ennek bizonyítéka a 2013-ban útnak indított, az „agykutatás európai hónapja” kezdeményezés, amelyhez az Európai Unió 150 millió eurós támogatást biztosít. Magyarországon idén februárban döntött a kormány a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásáról. A Magyar Tudományos Akadémia részvételével megvalósuló négyéves kutatási program célkitűzéseit a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap 12 milliárd forintos támogatásával valósíthatják meg a konzorciumi partnerek.
 

Kulcsszavak: tudomány egészség agy GE

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05