CES 2015 negyedik nap

Az Apple vonzásában – autó sofőrrel annyira snassz – hidrogén mint üzemanyag – a zene nirvánája

Horváth László–Márai Judit, 2015. január 12. 09:51

Amikor a CES különböző évi termését hasonlítjuk össze, az állandó robusztus növekedés tűnik fel a legjobban. Ami nagyon új a közönség szempontjából, az az utolsó nap ereje: tömegek érkeztek az utolsó napra is. Hihetetlen mennyiségű látogató rohan keresztül az óriási csarnokokon, több tucat focipálya nagyságú területen. Kódorognak, megittasulva az óriási érzéki túlstimulálástól, a zajtól, ezrek közelségétől, a kultúrák összefolyásától.

Mintha egy álomvilágba költözött volna egy hétre a résztvevő. Aki pedig úgy érzi, hogy lemarad az újdonságokról, az gyorsan felpattan a legutolsó repülőre, hogy meg egy partit elkapjon, egy utolsó demót megnézzen, avagy éppen a Marvel 3D printing super hero figurájára feltehesse a fejét, és elmondhassa, hogy ő is eljött és látta, érezte ezt a hangulatot.  Innentől hivatalosan is zarándoklat a CES, hiszen fél napra idejönni fél napos repülőút után, az még akkor sem nagyon jó időbefektetés, ha a hétvégére a városban ragad kaszinózni, vagy éppen a Grand Canyont, a Hoover Damet vagy a Death Valleyt megnézni és normális turistaként viselkedni.

 

Azok, akik úgy érzik, hogy mindig máshol jár az eszük, lélekben éppen máshol járnak, mint ahol éppen fizikailag találhatók, azok a paradicsomba jutottak, mert fizikailag szinte lehetetlen akár a felszínt is megkarcolni minden egyes booth-nal,  még ha valaki nyitástól zárásig járja a környéket.

 

Az Apple spirituális jelenléte: Apple HomeKit 

 

A világ legnagyobb (és ennek ellenére kultuszként szeretett) cége hagyományosan csak a saját eseményeire koncentrál, a saját fejlesztőit szeretve és támogatva. Virtuálisan viszont nem múlik el egy perc sem, akármelyik területen is sétálunk, hogy ne hasonlítatnának egy terméket az Apple arany sztenderdjéhez – avagy éppen próbáljanak versenyezni vele, vagy éppen büszkén említve, hogy ők kizárólag Apple termékekre fókuszálnak, mert ők garantálják azt a minőséget. Ilyen például az Acme (San Francisco), aki nagyon praktikus funkcionalitással ellátott iPad, iPhone tartozékokat emelt a tökélyre.  Igazi öröm látni, hogy milyen sokféle szögből, különféle kéztartást és olvasó-gépelő felhasználást tesz lehetővé az elegáns szépségű iPhone- és iPad tartója a cégnek.  

 

Nekem egy utolsó átfutás jutott az intelligens otthon területére is, ahol az Apple HomeKit rendszert várják (a smartwatch területhez hasonlóan, ahol mindenki óriási izgalommal varja az Apple Watch megjelenését – ha jól emlékszem, az amerikai nép 7%-a akarja megvenni az első generációt, az első nap...). 

 

Lakó computerek 

 

Ahogy az autók komputerekké váltak, négy kerékkel ellátva, Szilikon völgynek köszönhetően, úgy a ház sem marad sokáig a középkori modellt követő kő es tégla (bocsánat, errefele Észak-Amerikában nem volt középkor, megúszta a földrész annak minden örömét – így a házak is könnyűszerkezetesek lettek, miért ne?). A digitális házat lehet meghatározni úgyis mint lakó-computert, amit a szenzorok ideális vezérléssel állítanak be – észrevétlenül, mint ahogy az iPhone sok-sok funkciója a használó figyelmét nem terhelve zajlik a háttérben. 

 

Ezt a stílust, felhasználó barátságot várják el a nagy érdeklődésre számot tartó, és az iparban beharangozott Apple HomeKit rendszertől. Ahogy az iPhone lesz az autó agya, es Siri / Google fogja a gyerekeinket elvinni a nagyszülőkhöz (jogsi nem szükséges már, ha hatéves vagy annál fiatalabb a kölyök), ugyanígy a Siri / Google állítja majd be a házat a háttérben úgy, ahogy neked tetszik.

 

Mi az Apple HomeKit?  Egy iOS megoldás arra, hogy az összes otthoni felszerelés (a kávéfőzőtől a garázsnyitóig) beszéljen egymással és szinkronban működjön. Mert az igazi automatizálás nem arról szól, hogy a használó beállítja, hanem arról, hogy automatikusan találja ki a rendszer az igényeket – és szállítja a szolgáltatást. Az úttörők a területen az iDevice és az iHome, akik meggyőző standokkal mutatták be, hogy készülődnek az Apple Eco-System beindulására az "okos ház"-iparban. Bárhonnan a cloud segítségével bármi programozható lesz és nem kell hozzá ezer távirányító, Siri majd elintézi a telefonból. 

 

Miért teszik ezt?  Mert előre gondolkodnak. A felhasználó igényeit nemcsak kiszolgáló, de előre látó sok diktáló platform pillanatok alatt első lesz a területen – már ami a high-end, high-quality, amerikai okos házat illeti. Ezt hívják stratégiai tervezésnek, mert valakik írják majd a programokat erre, és aki előbb foglalja el a piacot, annak nagyobb esélye lesz nagyobb részesedésre.

 

A gondtalan utazás álma avagy a CES lett az autósok fővására is

 

Tavaly az Audi vezére arról beszélt, hogy milyen régi álma az autósoknak az eljutás az úti céljukra anélkül, hogy vezetniük kellene. Ez korábban csak a leggazdagabbaknak jutott osztályrészéül, sofőr formájában. Mára ez valóság lett: mindegyik autógyár "aki számít" dolgozik az önjáró autó programon. Alig várják a geekek ennek megjelenését, hiszen nem kell majd attól felni, hogy belerohansz egy autóba üzenetírás közben.

 

Ami ugyanígy lélegzetelállító újítás, az a Toyota hidrogénnel működő tápegysége. Húsz éves fejlesztés után mutatták be, gyönyörű, alig várom a tömeggyártást – ez egy game changer lehet az iparban. Ne felejtsük el, hogy a hybridet is a Toyota hozta be, arról nem is beszélve, hogy az általuk gyártott autók 80%-a még az utakon található. nem a rozsdatemetőben. 

 

Zene mint érzéki élmény

 

Végül pedig elengedtem magam a technológia Stradivarijai között: ezzel fejezem be az érzékeket túlterhelő és túl hangos, fényes és villogó CES-t – az audiofilek szekciójával, a Venetian szállóban. Ahogy már megszokott módon, a mesterek hozták a formájukat és elképesztő minőséget produkáltak. Az intim, szálloda suite-ekben zajló bemutatók az óriáscsarnokok és gigászi sátrakhoz képest nyugodt, kellemes környezetet nyújtanak a révedező arcú élvezkedőknek, a fülükre érzékeny szuper-geek társaságnak. Kedvenceim a régivágású, kézműves mesterek közül a Gary Leonard Kuh Seattle-i mester munkái, a Genesis Advanced Technologies családbarát, a hangminőséget a dobozokat eltakarva sem kompromittáló technológiája, a svéd Sonawall kicsi de erős hangszóró rendszere, a primaluna-usa.com-on látható. Ez a cég ötvözi a régi, legjobb akusztikájú csöves rádiót a legmodernebb digitális technikákkal és fémes, ipari designnal. 

 

Az utolsó nap utolsó pillanatait szeretnem a bátor, önbizalommal megáldott magyar csapatoknak szentelni, akik részt vettek és megmérettek a CES-en.  Már olvashattatok a TEP cégről, akik a tamagotchi motívumot emelték funkcionális szintre, kényszerítve a lefogyni- illetve megerősödni vágyókat arra, hogy rendszeresen edzenek azért, hogy a virtuális állatkák életben maradjanak.  Babarczi Katica mindig vonzotta az érdeklődőket a lufi-zsiráfot sétáltatva, és a közönségnek nagyon tetszett az ötlet. Ugyanígy a Leopoly veteránja, Simo Gyuri is megállás nélkül magyarázta egy héten keresztül a roppant népszerű standjukon a 3D kreativitás sokféle felhasználhatóságát.

 

Reméljük, jövőre nemcsak velük és szépen növekedő üzleteikkel lesz szerencsénk találkozni, hanem egy nagyobb csapattal is – hátha sikerül három csapatot összeszedni Magyarországnak végre, hogy legyen egy nemzeti startup terület is – csatlakozva a világ jövőcsináló vérkeringésébe.

 

Képek: Horváth László, cnet

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50