Számos fertőzött appot találtak a Google Play Store-ban

Czipperer Dia, 2015. február 9. 13:08

A Google Play áruház kínálatában számos alkalmazás elérhető, azonban sajnos nem mindegyik a legbiztonságosabbak közé tartozik. Akadnak olyan programok, amelyek rosszindulatú kódokat tartalmaznak.

Előfordult már valaha, hogy letöltöttetek egy programot és utána a telefonon hirdetések kezdtek el megjelenni, akárhányszor feloldottátok a készüléket? A válasz a rosszindulatú appokban keresendő.

 

A Google Play Store-ban számos olyan alkalmazás található, amely kéretlen reklámokkal bombázza a felhasználókat, ám nem csak az alkalmazáson belül teszi mindezt, hanem mindegy egyes alkalommal, amikor a felhasználó feloldja a készüléket. És ami még ennél is bosszantóbb, hazugságokat tartalmazó üzeneteket jelenít meg, például, hogy a készülék veszélyben van, és támadás észlelhető. Filip Chytry, az Avast kutatója szerint mindez természetesen teljesen hazugság. Amikor pedig a felhasználó rákattint, más fertőzött applikációkhoz irányítja át a program.

 

Ezek az alkalmazások Chytry szerint teljesen normálisan viselkednek a telepítés során, és még utána sem rögtön lehet kiszűrni őket. A jelek egy újraindítás vagy néhány nap elteltével jelentkeznek csak. Akadnak azonban olyan appok is, melyek egy hónap elteltével mutatják meg valódi arcukat.

 

Az egyik ilyen népszerű alkalmazás a Durak, amelyet a Google Play adatai szerint nagyjából 5-10 millió alkalommal telepítettek már. Akad azonban a fertőzött appok között IQ teszt és történelmi program is. A programok különböző fejlesztőktől származnak, azonban mindegyikben ugyanaz a veszélyes kód található.
 

 

Az eddig észlelt fertőzött alkalmazásokat már eltávolították a Google Play áruházból, beleértve a Durakot is.

 

Íme, egy videó, amely bemutatja, milyen, amikor egy telefonon fertőzött applikáció fut.

 

 

Forrás: Techcrunch.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05