A Mac és a PC felhasználókat egyformán érintik a kiberfenyegetések

forrás: Prím Online, 2015. február 14. 12:43

A Kaspersky Lab és a B2B International közös kutatása alapján az Apple gépek felhasználói mára szinte ugyanolyan gyakorisággal találkoznak kiberfenyegetésekkel, mint a más platformokat használók. Sőt, bizonyos típusú veszélyekkel akár többször is szembesülnek. Igaz, hogy a biztonsági szakértők mindezidáig nem találtak annyi káros szoftvert OS X rendszerre, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kockázatnak kitéve.

Nemcsak a Windows felhasználók tarthatnak a kibertámadásoktól. A Kaspersky adatai szerint a Mac felhasználók is ugyanúgy érintettek. A felmérés során a megkérdezett Apple asztali gépet használók 26 százaléka, és az Apple laptopokat használók 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy találkozott az év folyamán malware-rel.

 

A fertőzött PC tulajdonosok száma némileg magasabb volt, összesen 31 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy találkozott az elmúlt 12 hónapban rosszindulatú vírussal. Azonban az elmúlt egy év során a Mac tulajdonosok 19 százaléka nézett szembe zsaroló vírusokkal, míg a Windows felhasználók mindössze 11 százaléka volt érintett. A pénzügyi adatokat célzó támadások esetében hasonló eredményt mutatott a két tábor: ilyen eseteket az OS X felhaszálók 52, a Windows felhasználók 54 százaléka jelentett.

 

A felmérésből továbbá kiderült, hogy a Mac felhasználók általában kevésbé vannak tudatában az internetes veszélyeknek, mint a Windowst használók. Például, a megkérdezett MacBook tulajdonosok 41 százaléka sosem hallott még zsaroló vírusokról.

 

A felmérés rávilágított arra is, hogy a Mac felhasználók fele még mindig mellőzi az internetbiztonsági megoldások használatát: jelenleg a Macbookok 38-, míg az asztali Apple gépek 50 százaléka védett. Sőt, biztonsági megoldás vásárlásakor, az Apple felhasználók 40 százaléka az árat jelölte meg legfontosabb tényezőként, szemben 37 százalékkal, akik a kártékony programok észlelését helyezték az első helyre.

 

Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab termék, -és technológiai marketingért felelős alelnöke úgy véli, hogy az OS X-et használók sokáig az internetes veszélyektől elszigetelve éltek, ezért talán úgy érezhetik, hogy sebezhetetlenek. Ám a kiberfenyegetések egyre inkább kiterjesztetik a hatókörüket, ezért fontos, hogy mindig felkészültek legyünk. A Kaspersky Lab nem csak azt javasolja a Mac felhasználóknak, hogy telepítsenek biztonsági megoldást, de azt is, hogy tartsák szem előtt a biztonságos magatartás alapszabályait böngészés közben.

 

A Kaspersky Lab zászlóshajó megoldása otthoni felhasználók számára, a Kaspersky Internet Security – multi-device 2015 arra készült, hogy megvédje a különböző operációs rendszerek felhasználóit – beleértve az OS X-et is – a kiberfenyegetésektől. Megbízható védelmet nyújt a malware-ek ellen, köztük a zsaroló vírusok ellen is, és a beépített Safe Money technológia segítségével megóv a pénzügyi kockázatoktól.

 

Ha kíváncsiak vagytok, hogy működik az androidos verzió, olvassátok el tesztönket a Letöltés blogon.

 

Kép: sometechnews.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05