A fiatal felhasználókra is leselkednek veszélyek az interneten

forrás: Prím Online, 2015. április 9. 16:28

A veszélyek mindenhol ott leselkednek az interneten, és komoly veszélyt jelentenek a fiatalabb felhasználókra. Sőt, azok a gyermekek, akik mobil eszközöket használnak, még sebezhetőbbek amiatt, hogy bárhol és bármikor szabadon szörfölhetnek a neten, felnőtt felügyelet nélkül.

A Kaspersky Lab és a B2B International felmérése szerint, a vizsgált 12 hónapos periódusban a válaszadók 22 százalékának gyermekeit érte valamilyen kiberincidens. Ezek az esetek magukban foglalták az internetes zaklatásokat vagy az olyan oldalakkal való találkozást, amely gyermekekre káros tartalmat közvetít.

 

A gyerekek böngészés közben beleütközhetnek olyan weboldalakba, ami számukra nem megfelelő információkat szolgáltat, akár erotikus tartalmat, vagy bármilyen jellegű információt fegyverekről, drogokról. A másik gyakori probléma akkor következik be, amikor a keresési eredmények nem olyan oldalakra vezetnek, amit az illető keres. Jó példa erre, amikor a gyermek esetleg rajzfilmeket keres, és olyan mesékkel találkozik, amelyek valójában felnőtteknek szólnak.

 


A közösségi oldalak szintén komoly veszélyt jelenthetnek. A gyerekek bárkit bejelölhetnek válogatás nélkül, ismeretségeket köthetnek és kommunikálhatnak olyan emberekkel, akik felzaklathatják vagy félrevezethetik őket, esetleg megpróbálhatnak kiszedni belőlük bizalmas információkat. Különös, de a felmérés alapján a szülők 21 százaléka veszített már el pénzt, vagy a készülékén tárolt bizalmas adatot, gyermeke online ténykedése miatt.

 

A mai telefonok és tabletek gyakran univerzális játékkonzolokként is funkcionálnak, kevés gyerek van, aki másra is használja őket. Azonban nem minden játék való gyermekeknek: némelyik erőszakos jeleneteket, trágárságot vagy erotikus elemeket tartalmaz. Nem a játékok jelentik az egyetlen veszélyt – bármilyen, hivatalos áruházból letöltött alkalmazás is tartalmazhat nem kívánt információkat.

 

Fontos tudni, hogy vannak általános veszélyek, amelyek bármely életkorban leselkedhetnek ránk. Azonban, mivel a gyerekek tapasztalatlanabbak, sokkal sebezhetőbbek ezekkel szemben. Például nem igazán értik meg, hogy milyen veszélyes lehet egy oldal, vagy egy fájl, ami ahhoz vezethet, hogy fertőzött fájlokat töltenek le, vagy megadhatnak bizalmas adatokat egy adathalász oldalon. Ezért létfontosságú, hogy biztosítsuk az eszközök védelmét a vírusok, az adathalászat és más online fenyegetések ellen – különösen az androidos készülékeken, mivel a rosszindulatú mobilos szoftverek 99 százaléka az Android rendszert célozza.

 

Ma rengeteg gyerek tölt a kelleténél több időt mobil eszközén. A legtöbb tilalom és hozzáférés korlátozás nehezen kivitelezhető az olyan készülékek esetén, amelyek mindig a gyermeknél vannak, de számos technikai eszköz áll a rendelkezésünkre, amely korlátozhatja a gyerek mobil használati idejét, vagy amelyen beállítható, hogy mikor játszhat rajta. Természetesen a probléma nem oldható meg csupán technikai eszközök segítségével.

 

A gyerekeknek szükségük van alternatívákra, hogy mással foglalkozzanak a gépek helyett, és ezt csak a szülők tudják biztosítani számukra – azzal, hogy több időt töltenek a gyermekeikkel, elviszik őket sportolni, vagy bevonják őket valamely hobbijukba, és így kevesebb idejük marad, amit a mobilon lógva töltenének. Tanácsos, hogy a szülők lépést tartsanak az új kiberveszélyekkel, és meséljenek róluk gyermekeiknek. Ha megértjük a neten való biztonságos viselkedés alapszabályait és figyelmesek vagyunk az online megosztható adatokkal, akkor elkerülhetjük ezeket a nem kívánt eseteket.

 

Az információs technológiák segíthetnek abban, hogy a gyermekeket online is megvédjük. A Kaspersky Lab számos eszközt kínál, ami biztosítja a gyermekek biztonságát a kiberveszélyek ellen. Ezek az eszközök képesek arra, hogy automatikusan letiltsák a veszélyes tartalmakat, kiszűrjék a nem kívánt oldalakat, és jelentéseket küldjenek a gyermek által letöltött alkalmazásokról. Köztük található a Safe Browser iOS és Windows Phone rendszerre, valamint a Kaspersky Internet Security – multi-device 2015, amely különböző védelmi megoldások sorát nyújtja kifejezetten Android eszközökre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05