Frissült a Beszélő Linux 4.0 változata

forrás: Prím Online, 2015. május 16. 12:06

A Beszélő Linux 4.0 kiadás alapját képező Ubuntu Linux 14.04-es verziója számos hibajavításon ment át megjelenése óta. A frissítések jelentős része automatikusan, vagy a felhasználó által szabályozott módon letölthető volt az internetkapcsolattal rendelkezők számára.

A világhálóra nem kapcsolódó, esetleg csak mobil internet hozzáféréssel rendelkezők nem, vagy csak nehézkesen férhettek hozzá a jelentős számú frissítőcsomaghoz. Ezen felhasználóink és minden új érdeklődő számára tettük elérhetővé az akadálymentes Beszélő Linux 4.01-es frissített kiadását.


Fontos különbség a 4.0 kiadás lemezképeihez képest, hogy az Ubuntu fejlesztői két lényeges összetevő frissítését nem tették automatikusan elérhetővé, hanem a tavaly áprilisban megjelent hosszú távú kiadás második javítócsomagjában adták közre.


Ezek:


- a Linux „motorját” jelentő kernel frissítése a 3.16-os verzióra,
- a hardver és a grafikus szoftveres környezet együttműködését kezelő X kiszolgáló fejlettebb változata.
Természetesen a frissített BeLin kiadás új lemezképei tartalmazzák az Ubuntu alaprendszerhez kiadott összes egyéb javítást is.
A frissített BeLin 4.01-es kiadás ezeken a változtatásokon kívül számos egyéb újdonságot tartalmaz. A következő változtatásokhoz a BeLin 4.0 kiadást használók már automatikusan hozzájutottak a frissítések telepítésével:


Továbbfejlesztett Információs Központ funkció, új információforrások


Az Információs Központ egy kiválasztott forrás esetén támogatja a különböző alkategóriák közötti választási lehetőséget, ha egy információforrással kapcsolatos funkció több kategóriát is támogat. Az alkategória kiválasztása egy különálló párbeszédpanel lehetséges a fő funkció kiválasztása után. Hasznos ez a lehetőség abban az esetben, ha egy hírportállal kapcsolatos funkció több alkategóriát is támogat. Jó példa erre pl. az SG Hírmagazinnal kapcsolatos funkció az Információs Központban. A funkció kiválasztása után ki lehet keresni a Legfrissebb hírek, Film, It/tech, Tudomány rovatokat.
Az elérhető információforrások száma is bővült, egy sor új funkció került megvalósításra.


Frissült a Liblouis összetevő a 2.6.2-es verzióra


A BeLin 4.01 kiadás a Liblouis összetevő legfrissebb, 2.6.2-es verzióját tartalmazza. A magyar irodalmi Braille táblához sok új Braille kivételt adtak hozzá, tovább javítva ezzel a Braille megjelenítés pontosságát.
 

Új alapértelmezetten telepített alkalmazások


A BeLin 4.01-es kiadástól az alaptelepítés része lett a látássérült felhasználók körében is népszerű Audacity hangszerkesztő és az OCRFeeder karakterfelismerő alkalmazás.


A frissített telepítőkészletek letölthetők az alapítvány honlapjának letöltés oldaláról, vagy a belin.hu honlapról.


A BeLin 4.01 kiadás 32 bites változatának letöltése

A BeLin 4.01 kiadás 64 bites változatának letöltése
 

Kulcsszavak: Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09