Gyerekjáték lesz okosotthonunk irányítása

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 12. 13:21

Lehetővé teszi ez az újítás, hogy a vevők hangalapú paranccsal vezéreljenek hatvannál is több funkciót egy tipikus intelligens otthon környezetét szabályzó alkalmazások teljes tartományában, amely magába foglalja a világítást, a fűtést, árnyékolás vezérlését és az ajtónyitást is.

Tavaly hozta ki az ABB a free@home termékét, melynek segítségével a rendszert kiépítők egyszerűbben tudnak otthonautomatizálási lehetőségeket kínálni, kihasználva az internet nyújtotta előnyöket. Az okostelefonról, táblagépről vagy személyi számítógépről irányítható rendszer leegyszerűsíti számos olyan funkció kezelését, amely a vevő igényeinek megfelelő otthoni környezet tud teremteni. A most bevezetett hangalapú vezérlés még tovább egyszerűsíti az otthonautomatizálást.

Minden korábbinál egyszerűbbé tenni az otthonok automatizálását akarják. Sötétedés után haza érve, csak ennyit kell mondani: „előszoba világítást bekapcsolni”, és a fények bekapcsolnak, majd a ház elhagyásakor adja ki az utasítást: „világítást kikapcsolni”, és a rendszer végrehajtja az utasítást.

 



A felhasználók a szobák és a terek megnevezése szerint programozhatják a rendszert, amit úgy is be lehet állítani, hogy a kiadott utasítás végrehajtását hang üzenetben visszaigazolja. Így amikor a felhasználó kiadja az utasítást: ‘redőnyöket leengedni a nappaliban', ez a hangüzenet érkezik: „a nappaliban minden redőny leengedve” és így tovább. A felhasználók kérdéseket is feltehetnek a funkciók állapotával kapcsolatban. Például: „Klára szobájában le van-e kapcsolva a lámpa?”, és a rendszer választ ad a feltett kérdésre.


Hibrid beszédfelismerő megoldást építettek be, amely a nyelvtani alapú beszédfelismerést egy statisztikai beszédfelismerő modellel ötvözi. A rendszernél természetes beszéd alapú és „parancsalapú” utasítás is lehetséges, így a felhasználó azt is mondhatja, hogy „kérem, kapcsolja fel a nappali világítását”, vagy „nappali - világítás-be”. A hangvezérlő rendszerbe épített párbeszéd-feldolgozó egység algoritmusok segítségével ismeri fel a felhasználó szándékát és a szövegkörnyezetet. A felhasználónak nincs szüksége semmilyen betanításra, mivel a beszédmodell a free@home rendszerbe programozott szavak (az emeletek, a szobák és a vezérelt funkció elnevezése) segítségével tud alkalmazkodni. A rendszer a szükséges adatokat a szövegkörnyezetből, illetve egy kiterjedt hangkönyvtárból gyűjti össze. Ha az utasítás nem elég teljes körű, a rendszer kiegészítő információkat kér a felhasználótól.

További fejlesztésnek számít az új 'Műveletek' menü, amely különböző folyamatok kombinálását teszi lehetővé az eseményvezérelt logika segítségével. Például, ha a szobahőmérséklet túllépi a 25 °C-ot, lehetőség van a redőnyök automatikus leengedésére. Ha működésbe lép a mozgásérzékelő, a rendszer e-mailben vagy okostelefonon értesíti a felhasználót az adott működésről.

A digitális kutatási szolgáltatásokra specializálódott BI Intelligence szerint az otthonautomatizálási készülékek piaca 2014-ben meghaladta a 61 milliárd dollárt, és ez a szám 2019-re eléri a 490 milliárd dollárt, ami évi 50 százalékos növekedést jelent.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05