Öt nyomós érv a privát felhő használata mellett

forrás: Prím Online, 2015. október 22. 14:34

Rugalmasságának és méretezhetőségének köszönhetően a privát felhő képes megfelelni a folyamatosan növekvő és változó igényeknek. A SUSE öt olyan felhasználási területet mutat be, ahol rendkívül hatékonyan, gyors megtérülés mellett használhatók ki a privát felhő előnyei.

„Ha valaki megkérdezi tőlem, mi a felhőalapú számítástechnika, megpróbálok nem leragadni a definícióknál. Annyit mondok erre, hogy egyszerűen fogalmazva a felhőalapú számítástechnika egy jobb módszer a cégek működtetésére.” - Marc Benioff, a Salesforce.com alapítója.

 

Fejlesztés és tesztelés

 

A fejlesztők és minőségbiztosítási tesztelő mérnökök tipikus és tapasztalt privátfelhő-felhasználóknak számítanak. Fejlesztéseknél folyamatos szükség van erőforrásokra, illetve ezek dinamikus konfigurálására. A minőségbiztosítási folyamatok pedig sok szerver együttes elérését igénylik a teszteléshez és a terhelés méréséhez, de csak időszakosan. Azzal, hogy a privát felhő megosztott erőforráshalmazt kínál igény szerint, a fejlesztés és a minőségbiztosítás számára is lehetővé teszi az erőforrások kiosztását, amikor azokra szükség van, és ezek a munka befejeztével egyszerűen vissza is vonhatók. A hatékonyabb fejlesztési környezetnek köszönhetően gyorsabbá válik a fejlesztés és ezáltal az új alkalmazások bevezetése is.

 

Új üzleti vállalkozások

 

Az új cégek kiépítése komoly kihívásokkal és költségekkel jár. A változó piaci folyamatok kiaknázásához többnyire kísérletezésekre és gyors reagálásra van szükség, ami statikus adatközponti környezetben nehézségekbe ütközik. A privát felhő azonban azonnal elérhető erőforrásokat kínál, amelyet gyorsan üzembe lehet helyezni például egy új online bolt támogatására vagy egy webes kampány, esetleg egy új termék piaci tesztelésére. Ugyanakkor, ha a projekt sikertelen vagy változtatást igényel, az IT-erőforrások ugyanilyen gyorsan áthelyezhetők. Ha privát felhőt használnak az új üzleti lehetőségek feltárására, az gyorsabb tesztelést tesz lehetővé, miközben csökkenti a szükséges befektetést és az esetleges veszteségeket a start-up időszakban.

 

Csúcsterhelések

 

Minden szervezetnél előfordulhat, hogy egy adott időszakban váratlanul nagyobb számítási kapacitásra van szükség. Például hirtelen megnő a forgalom a weboldalon egy közelgő ünnep vagy egy sikeres hirdetési kampány miatt, esetleg egy negyedéves zárás előtt sokasodik meg a feladatok száma. Korábban erre csak úgy készülhettek fel a vállalatok, ha az átlagosan szükségesnél több erőforrást szereztek be, hogy céltartalékot képezzenek, ám ezek egy része a csúcsterhelési időszakon kívül kihasználatlan volt. Ezzel szemben, ha a vállalatok privátfelhő-megodásokat használnak a csúcsterhelések kezelésére, akkor zökkenőmentesen reagálhatnak az eseményekre, és a váratlan esetekre is tervezhetnek.

 

Adatfeldolgozás és kötegelt parancsok végrehajtása

 

Az adatfeldolgozó alkalmazások, köztük például a kockázati modellezések, a szimulációk, a big data elemzések általában szabványosított, rövid ideig futó, komoly számítási teljesítményt igénylő folyamatok. A szabványosítás miatt ezeket a programokat könnyű hozzáadni a privát felhők önkiszolgáló katalógusaihoz. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy igény szerint és gyorsan használatba vegyék az alkalmazásokat, valamint a szükséges erőforrásokat, illetve a feladatok befejeztével ugyanilyen gyorsan leállítsák azokat. Így nem kell dedikált erőforrásokat használni pluszban a rövid ideig futó alkalmazások miatt megnövekedett igények kiszolgálására, ami alacsonyabb költségeket eredményez.

 

Földrajzi terjeszkedés

 

Még a digitális korban is szükség van arra, hogy a vállalatok új területekre terjesszék ki tevékenységüket. Az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében például új leányvállalatot, üzletet, gyárat vagy elosztó központot kell nyitniuk. Ezek a létesítmények általában szabványosított IT-rendszerekkel és alkalmazásokkal működnek a helyszínen, amelyek bevezetése munkaigényes, és a fenntartásuk is folyamatos jelenlétet igényel. A privát felhő lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy központilag kezeljék azokat az általános erőforrásokat, amelyeket a helyi alkalmazottak használnak. Ennek eredményeképp az IT-részleg úgy indíthatja el a rendszereket az újonnan nyitott helyeken, hogy nem kell odaküldenie a szakembereit. Ezáltal csökkennek a költségek, és a vállalat könnyebben tud megfelelni az ügyfelek igényeinek, növelve a bevételt.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36