Öt tanács a naprakész, biztonságos szoftverekért

forrás: Prím Online, 2015. október 30. 11:34

Egy nemrég készített kutatás arra mutatott rá, hogy az IT-biztonsági szakemberek számára a legigényesebb időtöltés nem a támadások kivédése, hanem a szoftverfoltozás. A felmérésben részt vevők 35 százalékánál a házon belül fejlesztett alkalmazások sérülékenységeinek felkutatása és javítása számít a leginkább időigényes feladatnak, míg 33 százalék esetében a készen vásárolt szoftverekkel kapcsolatban hasonló a helyzet. A szoftverek frissítése azonban a megfelelő stratégiával és megoldásokkal egyszerűsíthető. Ebben segít néhány tanáccsal a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, a téma egyik hazai szakértője.

1. Automatizáljunk!


A végpontok, eszközök és szoftverek manuális kezelése rengeteg időt emészt fel, különösen napjaink egyre összetettebbé váló vállalati rendszereiben. Érdemes kihasználni az olyan patch management rendszerek előnyeit, amelyek képesek automatikusan észlelni a hiányosságokat, és gondoskodni a szükséges lépésekről. Ilyen például a ZENworks Patch Management, amely proaktívan kezeli a fenyegetéseket a javítások összegyűjtésének, elemzésének és célba juttatásának automatizálásával.


2. Lássuk át a teljes infrastruktúrát!


Csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy minden rendszerünk biztonságos és naprakész, ha teljes rálátásunk van minden elem állapotára. A megfelelően kiválasztott patch management megoldás ebben is segít. A ZENWorks Patch Management például részletes információkat biztosít a javítások és a hálózat általános biztonsági státuszáról. Képes dinamikus, grafikus jelentéseket készíteni, amelyek gyors és teljes körű áttekintést nyújtanak a szervezet javítási megfelelőségének állapotáról, illetve az egyes végpontokra vonatkozó részletes javítási adatok megkeresését is megkönnyítik.

3. Használjunk előzetesen tesztelt frissítéseket!


Ha egy professzionális patch management megoldásra bízzuk a frissítések telepítését, az azzal az előnnyel is jár, hogy a szoftver gyártója előzetesen teszteli a hibajavításokat, így csak a megbízható javítócsomagok települnek a rendszerben. Ezáltal jelentősen csökken a javítások kikeresésére, ellenőrzésére és telepítésére fordítandó idő és energia. A ZENworks Patch Management például a világ legnagyobb dinamikus javítástárából dolgozik, így több mint 10.000 előzetesen tesztelt javítást kínál több mint 40 jelenlegi és korábbi operációs rendszerhez.


4. Igazoljuk a naprakészséget!


A naprakész szoftverek használatát minden jelentős compliance szabályozás előírja, ezért célszerű gondoskodni arról is, hogy ez szükség esetén egyszerűen bizonyítható legyen. A fejlett patch management megoldások lehetővé teszik, hogy a vállalatok létrehozzanak előre meghatározott irányelveken alapuló, a javítások megfelelőségére vonatkozó, kötelező alapértékeket, majd ezek alapján folyamatosan megfigyelés alatt tartsák a végponti rendszerek megfelelőségét. Képesek továbbá automatikusan korrigálni azokat a rendszereket, amelyek nem felelnek meg a minimális követelményeknek, és egyértelműen dokumentálják a javítások megfelelőségének változásait.


5. Csak egy módszert használjunk!


Ahol már bevezettek egy automatikus rendszert a hibajavítások kezelésére, ott érdemes letiltani minden egyéb, harmadik féltől származó alkalmazást, amely ugyanezt a tevékenységet végzi. Ütközéseket és egyéb problémákat okozhat, ha több ilyen jellegű megoldás fut folyamatosan, ezért javasolt egyetlen, jól átlátható és hatékonyan működő szoftverre bízni a teljes problémakört.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50