Nőtt a mobil fenyegetések, az online bankszámlákról megkísérelt lopások száma

forrás: Prím Online, 2015. november 11. 11:22

A Kaspersky Lab közzétette 2015 harmadik negyedévére vonatkozó IT Threat Evolution nevű jelentését, amely az elmúlt negyedévben történt legfontosabb biztonsági incidenseket részletezi. A Kaspersky Security Network (KSN) statisztikáithasználó jelentés rávilágít arra, hogy nőtt a mobil fenyegetések, az online bankszámlákról megkísérelt lopások és a célzott kibertámadások száma. 

A Kaspersky legfrissebb kutatása rávilágít arra, hogy egyre nagyobb mértéket ölt a mobil fenyegetések száma, valamint többen kísérelnek meg az online bankszámláról lopni. Emellett pedig a célzott kibertámadások száma is növekedést mutat.

 

Összesen 323 374 új kártékony mobilprogramot azonosítottak a Kaspersky Lab mobil biztonsági termékei a harmadik negyedévben. Ez 10,8%-os növekedést jelent 2015 második negyedévéhez képest és 3,1-szeres növekedést 2015 első negyedévéhez képest. Az elmúlt negyedévben több mint 1,5 millió kártékony szoftvercsomagot telepítettek mobilokra, másfélszer többet, mint az előző negyedévben.

 

A felhasználóknak megjelenített reklámok bizonyultak a legfőbb pénzszerzési módszernek a mobilfenyegetések közül. A negyedév során a Kaspersky Lab egyre több olyam programot észlelt, amelyek reklámokat használtak arra, hogy megfertőzzék a felhasználókat. Ezek gyakran rootolják az áldozatok eszközeit, és adminisztrátori jogosultságokat használnak, megnehezítve ezzel az ellenük vívott küzdelmet. 2015 harmadik negyedévében ezek a trójai vírusok a legnépszerűbb mobil vírusok több mint felét tették ki.

 

2015 harmadik negyedévében a Kaspersky Lab biztonsági megoldásai közel 626 000 online banki lopásra specializálódott rosszindulatú programot blokkoltak. Ez az eredmény 17,2 %-kal alacsonyabb, mint az év második negyedévében mért adatok, viszont 5,7%-os emelkedést jelent 2014 azonos időszakához képest. A negyedév során 5,68 millió értesítés érkezett olyan rosszindulatú programokról, amelyek pénzt akartak ellopni online a felhasználók bankszámlájáról. 

 


A legújabb jelentés szerint az osztrák felhasználókat több banki trójai támadás érte, mint bármely más régiót a negyedév során: az osztrák Kaspersky Lab felhasználók 5%-ának kellett szembenéznie ezzel a típusú fenyegetéssel. Az előző negyedév listavezetője, Szingapúr a második helyre került (4,2%), a harmadik helyen pedig Törökország végzett 3%-kal.

 

A top 10-ben szereplő legtöbb országnak jelentős számú online banki felhasználója van, akik vonzzák a kiberbűnözőket. Az online banki felhasználókat ért támadások többsége a Trojan-Downloader.Win32.Upatre-hez fűződik, amelyet az incidensek 63,1%-ában használták arra, hogy megpróbálják ellopni a felhasználók fizetési adatait. 

 

Célzott kibertámadások

 

A harmadik negyedévben a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata (GReAT) számos fejlett kiberkémkedési kampányt vizsgált. Ezek közé tartozott a Turla csoport, amely műholdas kommunikációt használ a parancs és vezérlő szerverek forgalmának kezeléséhez, a Darkhotel APT, amely behatol a szállodák Wi-Fi hálózatába, hogy hátsóajtókat helyezzen el a célba vett számítógépeken, valamint a Blue Termite APT, amely japán szervezetektől való információlopásra specializálódott. A Kaspersky Lab ugyancsak együttműködött a holland nemzeti high tech bűnüldözési csoporttal (NHTCU) és a Panda Security-vel, ami a CoinVault zsarolóvírus támadások feltételezett elkövetőinek elfogásához vezetett. 

 

A harmadik negyedév számokban

 

  • A KNS adatai alapján a Kaspersky Lab megoldásai összesen 235,4 millió rosszindulatú online támadást észleltek és vertek vissza, 38%-kal kevesebbet, mint a második negyedévben.
  • 75,4 millió egyedi, rosszindulatú URL-t találtak a webes antivírus összetevők,16%-kal többet, mint a második negyedévben.
  • A Kaspersky Lab webes antivírusa 38,2 millió egyedi rosszindulatú objektumot észlelt: scripteket, kihasználó kódokat, végrehajtható fájlokat, 46,9%-kal többet, mint a második negyedévben.
  • 5,68 millió regisztrált értesítés történt vírusfertőzési kísérletekről, amelyek célja a bankszámlákról történő pénzlopás.
  • A Kaspersky Lab megoldásai összesen 145 millió egyedi rosszindulatú és nemkívánatos objektumot észleltek. 

 

A Kaspersky Lab mobil biztonsági termékei az alábbiakat észlelték:

 

  • 1,6 millió kártékony telepítő csomagot
  • 323 374 új, kártékony mobilprogramot
  • 2516 mobil banki trójait

 

Az idei általános tendencia folytatódott a harmadik negyedévben: az Adobe Flash Player és az Internet Explorer sérülékenységeinek a kihasználása volt a legnépszerűbb a kiberbűnözők körében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05