Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2015. november 18. 14:20

Gerincsérüléseknél alkalmazott sebészeti beavatkozásokhoz használtak sikeresen robotokat Kínában - közölte az egyik fővárosi specialista.

Tien Vej gerincsebész a pekingi Csisuitan kórházban októberben olyan betegen végzett el robotok segítségével sikeres műtétet, aki az odontoid törése, vagyis egy nyaki sérülés miatt folyamatos fájdalomra panaszkodott. Az effajta eseteknél a halálozás aránya akár a 11 százalékot is elérheti.
 

Ezt megelőzően Tien professzor az egyik leggyakoribb, többnyire autóbalesetek során elszenvedett gerincsérülésnél, egy thoracolumbalis csigolyatörésnél vette hasznát robotoknak a műtőasztalon.

 

A kép illusztráció

 

Mindkét alkalommal a berendezések segítségével sikerült 3D-s felvételeket készíteni a törésekről, és a csapokat pontosan a helyükre illeszteni. Az így végzett műtétek során a betegek a szokásosnál kevésbé voltak kitéve sugárzásnak, és a gyógyulásuk ideje is lerövidült.
 

A robotrendszerek helymeghatározó funkciója olyan, mint a GPS a járművekben, csak még pontosabb - magyarázta a Hszinhua hírügynökségnek Tien. Hozzátette, a robotok alkalmazásának köszönhetően, vagyis a nagy pontosságú beavatkozások jövőbeni lehetősége révén új korszak nyílhat az egészségügyi ellátásban.

Kulcsszavak: Kína robot egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05