A pénzügyi vezetőknek újra kell gondolniuk vállalatuk állapotának mérését

forrás: Prím Online, 2015. december 21. 08:33

Az Oracle által támogatott The Digital Finance Imperative című kutatás szerint az EMEA régió pénzügyi vezetőinek (CFO) újra kell gondolniuk vállalataik állapotának felmérését a digitális korszakban.

A Chartered Global Management Accountant (CGMA) által készített tanulmány szerint a vállalatok értékeinek nagy része nem kézzel fogható forrásokból származik, mint a fogyasztói hangulat és a márka. Néhány megkérdezett gazdasági szakértő úgy nyilatkozott, hogy hozzáférnek a vállalkozások kritikus elemeinek méréshez és monitorozásához szükséges megfelelő adatokhoz, azonban ezeknek csak a 16%-át adta a fogyasztói hangulat.

A jelentés szerint a nem kézzel fogható források üzleti értékének a különböző teljesítménymutató rendszereken keresztül mérése egyre fontosabb lesz, ahogy a digitális üzleti modellek terjednek. Az immateriális források fontossága növekedett az elmúlt években, és manapság 80%-át adja az S&P 500 Indexben szereplő vállalatok értékének. A felmérés válaszadói úgy gondolják, hogy a vállalati értékeket leginkább a fogyasztói elégedettség (75%), az üzleti folyamatok minősége (62%), és az ügyfelekkel való kapcsolat (62%) generálják.

Azonban a felmérés azt is kimutatta, hogy az EMEA régió gazdasági szakemberei nehézségekbe ütköznek az immateriális forrásokhoz kapcsolódó adatok hozzáférése és elemzése során. Például csak a válaszadók 16%-a képes összegyűjteni és elemezni a fogyasztói hangulat adatait, és ugyanennyien férnek hozzá a márkát befolyásoló adatokhoz. Az üzleti folyamatok minőségét a válaszadók csupán 29%-a tudja mérni.

„A pénzügy jó helyzetben van ahhoz, hogy a modern vállalkozások irányítója legyen, de ehhez arra van szükség, hogy a modern felhő alapú ERP és teljesítménykezelő rendszerekből származó, releváns adatokkal dolgozhassanak” – mondta Laurent Dechaux, az Oracle Applications alelnöke. „Ennek hiányában fennáll a veszélye annak, hogy a digitális üzletágak elkerülik teljesen a pénzügyet, és saját stratégiai megállapításokat generálnak, amelyek közvetlenül a vezetéshez kerülnek.”

A tanulmány keretében 367 vezetőt kérdeztek meg az EMEA régió 29 országában.
 

Kulcsszavak: pénzügy trend Oracle

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05