Fokozódik a hálózatba kapcsolat informatikai eszközök támadása

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 28. 10:11

A hálózatba kapcsolt eszközök számának növekedésével az internetes támadások is megszaporodnak 2016-ban, elsősorban hirdetésre klikkelős csalásokkal és zsarolásokkal próbálnak majd hasznot szerezni a bűnözők - derül ki a Symantec amerikai kiberbiztonsági vállalat elemzéséből.

Az Internet-of Things (IoT), az eszközök, gépek, berendezések kommunikációs hálózatba szerveződésének kiteljesedésével együtt jövőre a szakértői előrejelzés szerint az orvosi eszközöket és az autókat fenyegető támadások is valós veszélyt jelentenek, és hatásukra várhatóan elindul majd a felelősség szabályozásának átalakítása is.
 

Az elemzés idézi Candid Wueest fenyegetéskutatót, aki kifejtette: megnőhet a száma az adatokat titkosító és csak pénzért visszaadó (Crypto ransomware) támadásoknak, de olyan eset is előfordulhat, hogy az információ nyilvánosságra hozásával fenyegetnek az elkövetők. A vállalatok esetében pedig az adatszivárgásokkal kapcsolatos zsarolások kapnak majd nagyobb szerepet.
 

A prognózis szerint 2016-ban már elkerülhetetlen lesz a cégek és magánemberek kiberbiztosítása, a többi között az idén regisztrált adatszivárgások mértéke miatt is. Mivel a kiberzáradékok biztosításkötéskor egyre elfogadottabbá válnak, nagyobb nyomás nehezedik majd a fogyasztókra és a vállalkozásokra, hogy alkalmazzák a szükséges biztonsági gyakorlatokat. A vállalkozások számára ez a munkavállalók képzését jelenti, a fogyasztóknak pedig alaposabban meg kell fontolniuk, milyen adatokat osztanak meg magukról - véli a Symantec.
 

Az elemzésben hangsúlyozták: az idei év nagyszámú adatszivárgási esetéből a vállalatok láthatták, hogy a hagyományos felhasználónév/jelszó struktúra már kevés, emiatt egyre gyakoribbá válik majd többek között egy egyszer használatos kód alkalmazásával a kétfaktoros azonosítás (2FA).
 

Az előrejelzés szerint az okos városok tervezése sok figyelmet kap majd 2016-ban, az első lépés a 3D-modellek megalkotása lesz, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a virtuális valóságban láthassák a terveket. Ez a folyamat szintén jól megtervezett és beépített biztonsági megközelítést igényel - tették hozzá.
 

Az ipar esetében a Symantec arra mutatott rá, hogy bár a vállalatok számára egyre fontosabb lesz a hálózatba történő kapcsolódás, a külső támadások miatti termeléskiesés és az informatikai leállások kihívást jelentenek majd a negyedik ipari forradalom elterjedésében.
 

Az előrejelzést a Symantec és a Norton IT-biztonsági szakértői közösen készítették.
 

A Symantec ötven országban több mint húszezer alkalmazottat foglalkoztat. A cég a 2014-es üzleti évben 6,7 milliárd dollár bevételt ért el.

Kulcsszavak: security hacker Symantec

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50