Mekkora szerephez jut a lakásfelújításban az intelligens otthon?

forrás: Business Online, 2016. február 9. 13:40

A magyar lakosság lakás-, illetve házfelújítással kapcsolatos szokásait vizsgálta a Legrand Zrt. szakmai tapasztalatára építve a KutatóCentrum. A reprezentatív felmérés vizsgálta azt, hogy az energiatakarékos, innovatív, intelligens-otthon megoldások milyen szerepet játszanak a korszerűsítésben.

 

Kifejezetten energiahatékonysági célú felújítást a felmérésben résztvevők harmada végzett, azonban további 41 százalékuknak vannak ilyen irányú tervei a következő egy évben.

 

A válaszadók véleménye megoszlik arról, hogy mely energiahatékonysági beruházással lehet a legtöbb energiát spórolni. A megkérdezettek harmada a hőmérséklet-szabályozást, negyede a világításvezérlést véli a legeredményesebbnek, 19 százalékuk pedig az energiafogyasztás mérők és visszajelzők beszerelését érzi a legjobb választásnak. A kutatás arra is választ adott, hogy a villamossági rendszerek felújításához szükséges termékek kiválasztásakor a felújítók számára a legfontosabb szempont az energiahatékonyság, ezt követi csak a termék ára.

 

A korszerű megoldásokkal kapcsolatos attitűdöket vizsgálva kiderült, hogy a válaszadók többsége egyetért abban, hogy ezek beszerelése általában ugyan plusz költséggel jár a felújítás során, használatukkal viszont hosszabb távon megtakarítást lehet elérni. A megkérdezettek 39%-a véli úgy, hogy a jövőben „intelligens otthonokban” fog élni, ahol a lakás állapotát és elektronikus berendezéseit (lámpák, rádió, tv, redőny, hőmérséklet, stb.) is központilag vagy interneten keresztül pl. okostelefonról vezérelheti majd és életmódjához igazíthatja.

 

Az átalakítást végzők kiemelten fontosnak tartják az energiahatékony megoldásokat, sokan azonban úgy gondolják, nem engedhetik meg komplex rendszerek kiépítését. A felújítók többsége ezért inkább lépésről lépésre, a korábbi rendszerek energiatakarékosabbra cserélésével vagy kisebb berendezések (hőmérséklet-szabályozás, világításvezérlés) fokozatos installálásával igyekeznek otthonukat minél fenntarthatóbbá tenni.

 

Károlyi László, a Legrand vezérigazgatója a felmérés alapján úgy véli, hogy sokan még mindig futurisztikus újdonságként gondolnak az intelligens lakások megoldásaira és tartanak a kiépítés anyagi vonzataitól, holott az ilyen rendszerek már a magyar piacon is megfizethetők és beszerezhetők, hosszú távon pedig, a kényelem mellett, egyértelmű megtérülést is hoznak a tulajdonosoknak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05