A digitális szakértelem és technológia fontossága

forrás: Prím Online, 2016. február 18. 12:38

A digitális szakértelem és technológiák használatának optimalizálása 2 billió dollár globális gazdasági eredményt generálhat 2020-ig az Accenture új tanulmánya szerint. A tanulmányból az is kiderül, hogy a digitalizáltság hatalmas szerepet játszik a gazdasági tevékenységben, mivel a világ GDP-jének ötödét termeli meg a digitális szakértelem, termékek és szolgáltatások valamilyen formája.

Az Accenture Strategy Digital Disruption: the Growth Multiplier című jelentése új és átfogó értékelést nyújt 11 nagyobb ország digitális gazdaságáról. Megbecsüli a hardver-, a szoftver- és a kapcsolódó technológiák, valamint a digitális eszközöket használó munkavállalók által a GDP-hez adott értéket. Ugyancsak kiszámolja a termelésben használt köztes digitális termékek és szolgáltatások értékét. 

 

A globális teljesítmény valamivel több mint egyötöde (22%) kapcsolódik a digitális gazdasághoz. Az Egyesült Államok a világ leginkább digitális gazdasága, teljesítményének 33 százaléka származik a digitális befektetésekből. Az amerikai munkaerő 43 százaléka és a felhalmozott tőke 26 százaléka képes támogatni a digitális jellegű tevékenységeket. A digitális gazdaság aránya más országokban a 30 százaléktól (Egyesült Királyság és Ausztrália) a 13 százalékig (Kína) változik. 

 

 

 

 "A vállalatok és a kormányok egyre inkább digitálisra váltanak, hogy biztosítsák a gyors növekedést a bizonytalan világgazdasági kilátások közepette, de a digitális gazdaság mérete nem jelent garanciát a növekedésre." – mondta Mark Knickrehm, az Accenture Strategy vezérigazgatója. "A szervezeteknek agresszívan kell cselekedniük, hogy a digitális tehetség és technológia fókuszát a hatékonyság növeléséről a teljesen új üzleti modellek kialakítására helyezzék át. Ez nem csak digitális beruházást igényel, hanem szervezeti és kulturális átalakulást."

 

A jelentés megállapítja, hogy a magasabb növekedési ütem elérése érdekében a vállalatoknak javítaniuk kell az Accenture Strategy Digital Density osztályzatukat, amely megmutatja, hogy a digitalizáltság milyen mélyen hatja át egy ország vállalkozásait és gazdaságát. Ez magában foglalja a digitális szakértelmet és technológiát, valamint olyan szélesebb körű segítő tényezőket, mint például a könnyű hozzáférés a finanszírozáshoz és egy ország szabályozási környezetének nyitottsága. 

 

Például egy 10 százalékpontos növekedés az amerikai gazdaság digitalizáltságában 368 milliárd dolláros pluszt eredményezne a 2020-as GDP-ben, amely így 1,8 százalékkal nagyobb lenne, mint amit a jelenlegi előrejelzések mutatnak. Az Accenture Strategy úgy számolja, hogy a digitális szakértelem, tőke és más gyorsító tényezők növekedésének optimális kombinációja az amerikai GDP-t akár 421 milliárd dollárral is megemelhetné 2020-ra, ami 2,1%- növekedéstjelent. A digitális teljesítmény legnagyobb javulására Brazíliában (6.6%), Olaszországban (4.2%) Kínában (3.7%) és Japánban (3.3%) számíthatunk. 

 

 

 

A tanulmány megmutatja, hogy az egyes nemzetgazdaságok miképpen priorizálhatnák extra erőfeszítéseiket a bevételek és a gazdasági teljesítmény legnagyobb mértékű növelése érdekében. Például Brazília extra digitális erőfeszítéseinek a 70 százalékát a technológiák – felhő és analitika – hatékonyabb alkalmazására kellene összpontosítani, míg a digitális szakértelem fejlesztése kisebb gazdasági megtérülést eredményezne. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az extra digitális erőfeszítések csupán 10 százalékát kell a technológiába fektetni, ugyanakkor a digitális szakértelem és a szélesebb körű támogató tényezők fejlesztése nagyobb megtérülést eredményezne. 

 

A platform alapú modellek a növekedés kulcsai

A jelentés szerint a platform alapú üzleti modellek jelentik az egyik legnagyobb lehetőséget a digitális technológia által vezérelt növekedésben. Ezek a modellek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy új piacokat és értékeket hozzanak létre azáltal, hogy összehozzák a partnereiket és ügyfeleiket egy közös digitális platformon. Sok esetben a résztvevők anélkül élvezhetik az erőteljes növekedést, hogy eszközöket birtokolnának vagy kezelnének, így alacsony költséggel bővülhetnek. 

 

Miközben az "eleve digitális vállalatok" uralják a mai platform gazdaságot, az Accenture Strategy jelentése szerint a hagyományos iparági domináns cégek lehetnek a platform stratégiák egyik legnagyobb kedvezményezettei azáltal, hogy kombinálják az ügyfélelérést és a termékportfóliókat a platform hálózati teljesítményével.

 

"A számos digitális vállalat által tapasztalt magas növekedési ütemet, a hagyományos iparági cégek is élvezhetik, ha platform modelleket alkalmaznak a partnereikből és ügyfeleikből álló ökoszisztéma létrehozására, amelyben új, értéknövelt szolgáltatásokat nyújthatnak." – mondta Bruno Berthon, az Accenture Strategy ügyvezető igazgatója. "A vállalatoknak ki kell alakítaniuk a platform stratégiájukat és platform vezetőként vagy résztvevőként meg kell határozniuk a szerepüket, mielőtt agresszívan szövetkeznek új értékek megteremtése érdekében."

 

A jelentés három átfogó intézkedést javasol, amelyek javíthatják a digitális üzleti modellek alkalmazását, hogy magasabb szintű termelékenység és növekedés jöjjön létre:

  • Priorizálja a digitális beruházásokat értékteremtő lehetőségeik alapján: gondosan vizsgálja meg a digitális beruházások egyensúlyát, hogy a szakértelem és technológiák fejlesztésének optimális egyensúlya a digitális beruházások maximális megtérülését eredményezze.
  • Induljon versenybe iparág specifikus digitális stratégiával: tisztázza, hogy milyen platform, milyen szerepek és milyen adatok elengedhetetlenek a sikerhez az adott iparágban.
  • Hozzon létre megfelelő környezetet a digitális átalakuláshoz: javítsa digitális IQ-ját, működjön együtt a kormánnyal az iparágak közötti kapcsolatok feltárásához, és változtassa meg a versenyszabályokat.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36