Az Oriana segít a gének feltérképezésében

forrás: Prím Online, 2016. március 7. 13:13

Az Oriana, az üzleti alkalmazásfejlesztési piacot alapjaiban felforgató vállalat többek közt egyedi, iparágfüggetlen megoldásával formálta át a hazai szoftverfejlesztési piacot, amellyel minden eddiginél gyorsabban fejleszthetők a dobozos célszoftvereknél személyre szabottabb, rugalmasabb, de az egyedi fejlesztéseknél akár 50 százalékkal olcsóbb üzleti alkalmazások.

A vállalat technológiájának és módszertanának alkalmazhatósága azonban túlmutat az olyan bonyolult adminisztrációs folyamatokkal rendelkező, hagyományos üzleti területeken, mint a szolgáltatás, gyártás vagy akár a kereskedelem. Ezeken felül az Oriana által fejlesztett megoldás olyan nem mindennapi adatbázisok folyamatoptimalizálására is alkalmas, mint például Magyarország legnagyobb emberi génbankja, ahol több mint 1.000 család DNS adatainak a tárolása és elemzése volt a kihívás.

 

Áttörést jelenthet a magyar génbank a betegségek megelőzésében

Az Európában egyedülálló, balatonfüredi génbankprojekt vezetője Dr. Korányi László professzor, belgyógyász és kutatóorvos, aki nemzetközi együttműködésben végez elismert kutatásokat az anyagcsere-eltérésekkel, elsősorban a diabétesszel és szövődményeivel kapcsolatosan.  A dunántúli cukorbetegek hozzátartozóitól, felmenőitől és utódaitól már 1994 óta gyűjtik a DNS-mintákat, amelyeket megfelelően tartósítva egy mintatárban raktároznak el. A génbank elsődleges célja, hogy kimutathatók legyenek azok a géneltérések, amelyek – adott helyen és lakossági környezetben – a diabétesz kialakulásával vannak kapcsolatban. A kutatás most nemzetközi szinten folytatódik: egy svédországi intézettel, a malmői diabétesz központtal és annak vezetőjével, Leif Grooppal együttműködve a Botnia projekt keretében jelenleg azon dolgoznak, hogy a 2-es típusú diabétesszel társuló génhibákat azonosítsák.

 

„A génbankban összegyűjtött DNS minták orvosi-kutatási célokra történő felhasználása áttörést hozhat a diabétesz mellett további betegségek megelőzésében és gyógyításában is. A tudomány eddig ezeknek az adatoknak mindössze az 1 százalékát használta fel, ezért most az a célunk, hogy az elmúlt 20 évben összegyűjtött adatok elérhetővé váljanak a génvizsgálatokat végző hazai tudósok és egyetemek számára is” – mondta Dr. Korányi László professzor, aki egykor a malmöi Wallenberg Intézetben a diabétesz öröklődését kutató laboratórium vezetője volt.

 

DNS-adatok biztonságos kezelése és pontos elemzése egy alkalmazásban

Korányi professzor génbankprojektjének támogatásához az Oriana olyan üzleti alkalmazást fejlesztett, amelynek segítségével megbízhatóan tárolhatóak és bármikor lekérdezhetőek a DNS mintatár értékes adatai. Az adatok közti összefüggések egyszerű elemzése érdekében akár még családfák is felrajzolhatóak, amellyel rögtön látszanak a felmenők közötti öröklődési tendenciák. A rendszer által kezelt és anonim módon nyilvántartott nagy adathalmazokból levezetett eredmények és konklúziók számos, korábban nem ismert összefüggésre világítanak rá, támogatva ezzel az orvosi kutatómunka hatékonyságát.

 

„A megoldás azonban túlmutat a komplex adathalmazok kezelésén, valamint a kutatásokhoz és betegségmegelőzéshez elengedhetetlen elemzések elvégzésén, hiszen a Dunántúli DNS Mintatár által használt IT-alkalmazás az összegyűjtött információk szolgáltatására is alkalmas, ami lehetővé teszi az eredmények megnyitását és elérhetővé tételét további kutatásokhoz. A DNS mintatár eddigi kutatásai és a génbank működése alapján már három sikeres PhD munkaterv is készült” – tette hozzá Dr. Korányi László professzor.

 

„A professzorral együttműködve, terveink között szerepel az adatbázis online elérhetővé tétele a hazai egyetemi kutatócsoportok és tudósok számára. Mi hiszünk a közösségi tudásmegosztás erejében, főleg ha az hosszú távon fenntartható és mindenki hasznára váló eredményeket támogat. Az Oriana egyedi, üzleti célú megközelítése is ezen az alappilléren nyugszik: az Oriana nemcsak egy kész megoldást ad ügyfeleinek és partnereinek, hanem a lehetőségek végtelen tárházát biztosító eszközrendszert nyújt, amellyel a felhasználók a további üzleti kihívásaikra is megoldást találhatnak a rendszer továbbgondolásával, továbbfejlesztésével. Az Oriana ökoszisztémájában az eszközrendszer fejlesztése és az innováció folyamatos, mivel a partnerek, az ügyfelek és a fejlesztők tudásmegosztásán alapul. A közösségi tudás és a bővülő eszközrendszer megosztása, a fejlesztések, ötletek folyamatos áramlása biztosítja a rendszerünkben elérhető üzleti alkalmazások számának növekedését” – mondta Kovács Péter, az Oriana ügyvezető igazgatója. 

 

Kulcsszavak: Oriana egészség szoftver

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05