EPAM-suli a Digitális Témahéten

forrás: Prím Online, 2016. április 13. 15:17

A Digitális Témahéten szervezett programoknak köszönhetően játékos kódolási feladatokkal, egy multicég mindennapjaival és a nők informatikában betöltött szerepével is megismerkedhettek az érdeklődő fiatalok az EPAM-nál, Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő vállalatánál.

A múlt héten 759 iskola több mint 5000 pedagógusa és 75 000 diákja vett részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére az IVSZ által első alkalommal megszervezett Digitális Témahét programjain. A hagyományteremtő tematikus hét célja, hogy ne csupán az informatikaórán valósuljon meg a digitális kompetenciát alkotó készségek, képességek fejlesztése, hanem bármely tanórán, akár irodalom vagy történelem órán is kezdjék el használni az informatikai eszközöket mind a tanárok, mind a diákok. Hazai technológiai cégek támogatásával a Digitális Témahéthez csatlakozó iskoláknak lehetőségük nyílt az általuk választott témákat számítástechnikai eszközökkel és módszerekkel feldolgozni, illetve bepillantást nyerni egy-egy IT cég mindennapjaiba.

 

Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége az EPAM is a kezdeményezés mellé állt. Budapesti irodáját több fővárosi iskola diákjai előtt is megnyitotta, betekintést engedve egy multicég mindennapjaiba. Egy budai általános iskola hatodikosainak játékos programozási bemutatót szerveztek, ízelítőt nyújtva a mobil applikációk készítéséből, weboldalak szerkesztéséből és tesztelési folyamat menetéről.

 

“A jelenlegi oktatás sajnos nem követi, és nem is képes követni a technológiai fejlődés ütemét, ezért az informatikai vállalatoknak kell aktív szerepet vállalniuk nem csak a felsőoktatásban, hanem a közép- és általános iskolai informatikai képzések terén -  ahogy teszi ezt az EPAM is. A digitalis tudás elengedhetetelen ezeknél a gyerekeknél, e nélkül ők sem és rajtuk keresztül közvetve a társadalom egésze sem lehet versenyképes nemzetközi téren a jövőben – mondta el Vinkó Bence a vállalat ügyvezetője.

 

A IX. Kerületi Patrona Hungariae Gimnázium 70 fős lány közönségének Muhari Nikoletta vezető szoftverfejlesztő tartott előadást, Nők a programozásban címmel. Az EPAM kiemelt feladatának tartja, hogy a fiatal lányok érdeklődését is felkeltse a technológia iránt, illetve megmutassa, hogy a programozás is egy lehetséges út az orvosi, tanári, jogász pálya mellett– ezért is csatlakozott az elsők között 2014-ben a Skool névre keresztelt kezdeményezéshez. A program lényege, hogy újszerű oktatási formában fiatal lányok bepillantást nyerjenek a technológia, mint lehetséges karrierút világába.

 

„Óriási élmény volt a lányokkal az informatikáról beszélgetni – nyitottak, okosak, érdeklődőek. Osztotta meg tapasztalatit Nikoletta. „Valószínűleg nekik is tetszett a program, hiszen annyi kérdésük volt, hogy úgy kellett "kizavarni" minket a teremből, és még kint is folytattuk a beszélgetést. Ha csak egyikük is ráébred, hogy talán ez a neki való pálya, már megérte.”

 

A Digitális Témahéthez az EPAM szegedi irodája is csatlakozott. Ennek köszönhetően többek között a Déri Miksa szakközépiskola, a szegedi Dózsa György Általános Iskola, a csongrádi Batsányi János Gimnázium, a szegedi Gábor Dénes középiskola és a szintén szegedi SZC Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola diákjai is betekinthettek az informatika izgalmas világába. Így megtudhatták azt is: jelenleg 22 ezer betöltetlen informatikai állás van Magyarországon, ebben a szférában az egyik legmagasabb a kezdő fizetés, és később is itt lehet az egyik legjobban keresni – nem utolsó sorban, nemzetközi karrierút is megnyílhat azok előtt, akik ezt az utat választják.

 

 Az EPAM-nak nem ez az első társadalmi szerepvállalása az informatikai oktatás előmozdítása érdekében. Szintén a múlt héten indult a Skool csapata által szervezett Kódgarázs névre hallgató 10 hetes tanfolyam EPAM-os mentorokkal az EPAM irodaházban, ahol 10-16 éves fiatalok ismerkedhetnek meg a programozás alapjaival. 

 

Mindezeken túl, informatikus továbbképzésben Magyarországon és a régióban is egyedülálló az EPAM Akadéma. A képzési program keretében pár éves tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztőket képeznek át „piacképes” programnyelvekre. A három hónapos intenzív oktatás során több évnyi anyagot sajátítanak el azok, akik bekerülnek a programba, mindezt úgy, hogy ezalatt is munkavállalói jogviszonyban, versenyképes fizetést is biztosítanak számukra. A Junior Program, az EPAM Akadémiához hasonló keretek mentén frissen diplomát szerzett fiatal szoftvermérnököknek ad naprakész tudást és egyben jelentős szakmai ugrást a szintén negyedéves komplex program keretében.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09