Minden ötödik családban konfliktusforrás az internet

forrás: Prím Online, 2016. július 15. 09:46

A Kaspersky Lab és az iconKids & Youth piackutató intézet legújabb kutatása szerint digitális életünk komoly hatással van a családi kapcsolatainkra. A szülők és gyermekek ötöde számolt be arról, hogy az internet gyakran konfliktusokat teremt közöttük. 

A közel 3700 család szokásait vizsgáló globális tanulmány áttekintést nyújt a digitális világ családok mindennapjaira gyakorolt hatásairól. Az eredmény rámutatott, hogy míg korábban a szülők töltötték be az elsődleges információforrás és tanácsadó szerepét, egynegyedük (23 százalék) szerint gyerekeik mostanság szívesebben tájékozódnak az internetről, mintsem megkérdezzék őket.

 

A kutatásban részt vett szülők közel fele (42 százalék) nem ismerőse gyerekeinek a közösségi portálokon, és 18 százalékuk szerint ez azért van, mert cikinek számít a fiatalok körében.

 

Összességében a szülők és gyerekek ötöde (21 és 22 százalék) vallotta, hogy az internet feszültségeket okoz a családban. A szülők harmada (31 százalék) egyenesen úgy érzi, hogy az online világ elszigeteli őket a gyermekeiktől.

 

 

A konfliktust elősegíti az a tény is, hogy az internetre csatlakoztatott eszközöket, például a számítógépeket a családok gyakran megosztva használják. Ennek meg is van az ára:  a szülők egyharmada (31 százalék) panaszkodott arról, hogy gyermekük valamilyen kárt okozott a közös számítógépben, és körülbelül ugyanennyien vallották, hogy vírusokat is összeszedtek így. A közös használat a pénztárcákat sem kíméli: a szülők negyedének (24 százalék) kellett már fizetnie valamiért, amit gyermeke rendelt meg vagy töltött le az internetről.

 

A fiatalok ennél elnézőbbnek bizonyultak: csupán 13 százalékuk vádolta szüleit azzal, hogy a számítógép használata során valamilyen fizikai kárt okoztak, és közel 16 százalékuk mondta el, hogy a szüleik véletlenül személyes adatokat töröltek le a gépről. 

 

’’Teljesen természetes, hogy a családon belül megosztott eszközök feszültség forrásai lehetnek.  Ahogy egyre több időt töltünk az interneten, úgy a családi életünk is változáson megy keresztül. Fontos, hogy a szülők és gyermekeik együtt átbeszéljék a digitális világ adta lehehetőségeket, de tisztában legyenek annak veszélyeivel is. A szülőknek komolyan kell venniük az online védelmet, amelyben segítségükre lehet például egy Szülői felügyeletet tartalmazó biztonsági megoldás, amely segít kiszűrni a nem megfelelő webhelyeket és alkalmazásokat, valamint megakadályozni a bizalmas adatok megosztását" – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói üzletágának vezetője. 

 

“Bár az internethasználat problémákat okozhat néhány családban, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának friss tanulmánya  egy új trendre is felhívta a figyelmet, mely szerint a rokonok és a család távolabbi tagjai egyre nagyobb szerepet játszanak a gyermekek online aktivitásában. Nem meglepő, hogy a gyerekek ösztönösen ahhoz fordulnak segítségért, akinél úgy érzik, képes technikai kérdésekben vagy biztonsági eszközökkel kapcsolatban is tanácsot adni, vagy akár kényes kérdésekre válaszolni. Ez hangsúlyozza annak a fontosságát, hogy a szülők és gondviselők folyamatosan fejlesszék technikai tudásukat, hogy bizalommal lehessen hozzájuk fordulni. Ugyanakkor, a szoftvergyártóknak és közösségi médiaszolgáltatóknak is arra kellene törekedniük, hogy több ’’családbarát" eszközt fejlesszenek ki” – mondta Janice Richardson, a European Schoolnet vezető tanácsadója. 

 

További hasznos tanácsokat olvashat a gyermekek online védelméről a kids.kaspersky.com oldalon. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05