Az online pénzügyi bűncselekmények könnyű célpontjai a külföldre utazók

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 13. 07:18

A Kaspersky Lab kutatása megállapította, hogy a nyaralók és az üzleti úton lévők egyaránt sok online pénzügyi műveletet végeznek külföldön, komoly kockázatnak téve ki magukat olyan helyzetekben, amikor nincsenek kellőképpen védve.

Az utazók 45 százaléka pénze elvesztését tekinti a külföldön rá leselkedő három legnagyobb veszély egyikének, míg a hitelkártya-csalástól a válaszadók 35 százaléka tart. Ezek az aggodalmak nagyon is megalapozottak: a kutatás ugyancsak megállapította, hogy a felmérésben résztvevők  22 százaléka szenvedett el pénzveszteséget utazása során, míg 8 százalékuk lett kártyacsalás áldozata, miközben külföldön tartózkodott. 

 

Érdekes módon kevesebben aggódnak eszközeik megfertőződése (11 százalék) és az online csalások (20 százalék) miatt, ami ellentmond annak a ténynek, hogy 18 százalékuk vált kiberbűncselekmény áldozatául külföldi utazása során. 

 

Egyáltalán nem meglepő, hogy az utazók a hackerek célpontjává válnak. 82 százalékuk használ külföldön nyilvános Wi-Fi hálózatokat, amelyeknek a forgalmát a kiberbűnözők egyszerűen lehallgathatják, 61 százalékuk intézi banki ügyeit online és 55 százalékuk vásárol az interneten. Megfelelő védelem nélkül ez a viselkedés szükségtelen veszélyeknek teszi ki a felhasználókat – és a pénzüket –, azonban csupán a válaszadók 34 százaléka használ biztonságos VPN kapcsolatot, amikor egy nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül internetezik, 18 százalékuk pedig semmit sem tesz a saját védelme érdekében.

 

“Az internetnek köszönhetően manapság nyaralás és üzleti utazás közben is könnyen kapcsolatban maradhatunk. Ez a képesség csodálatos és izgalmas lehetőségeket kínál, azonban komoly veszélyeknek is kitesz minket, ha nem vagyunk elég óvatosak. Túlságosan is egyszerű külföldön az internetre kapcsolódni egy nem biztonságos Wi-Fi hálózaton keresztül, és a szokásos módon bankolni és vásárolni online, figyelmen kívül hagyva az esetleges negatív következményeket. Arra kérjük a nyaralókat, hogy ügyeljenek jobban a biztonságra, kétszer is gondolják meg, hogy külföldön milyen online tevékenységeket végeznek, és gondoskodjanak pénzük védelméről.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.  

 

A pénzvesztés elkerülése érdekében erősen ajánlott külföldön a biztonságtudatos viselkedés. Soha ne tévesszük szem elől a bankkártyáinkat, csak biztonságos VPN kapcsolaton keresztül internetezzünk, és használjunk egy hatékony védelmi szolgáltatást, például a Kaspersky Lab-féle Safe Money funkciót. A Kaspersky Internet Security és a Kaspersky Total Security termékekben megtalálható Safe Money használatakor biztonságosan adhatunk meg pénzügyi információkat és hajthatunk végre tranzakciókat bármely banki vagy kereskedelmi weboldalon. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05