Proaktív védelemmel a túlélésért

forrás: Prím Online, 2016. október 31. 09:30

Az IT-biztonsági szakértők egyre több helyen hangsúlyozzák a proaktív védelem fontosságát, hiszen az egyre összetettebbé váló, folyamatosan növekvő számú fenyegetés ellen csak így lehet hatékonyan védekezni. 

A NetIQ szakértői szerint ennek megvalósításához olyan biztonsági és személyazonosság-kezelő megoldásokra van szükség, amelyek egymással együttműködve segítenek értelmezni, valamint kontextusba helyezni az összegyűjtött információkat.

 

A proaktívan cselekvő emberek általában igyekeznek előre látni az aktuális körülmények jövőbeni következményeit és kimeneteleit, és azoknak megfelelően próbálnak előre tervezni. Ezzel szemben reaktív viselkedésnél egyszerűen csak várják a következményeket, és azok megtörténte után reagálnak. Az egyik legjobb példa erre a szájhigiénia.

 

Pro és re

Aki proaktívan óvja fogait, az rendszeresen használ fogselymet és mossa a fogát, illetve félévente eljár a fogorvoshoz ellenőrzésre, hogy megelőzze a rövid és hosszú távú problémákat. Aki pedig reaktív, az megvárja, míg például fogszuvasodás vagy gyulladás keletkezik, és csak ez esetben kezd el törődni a fogaival. 

 

Az odafigyelés és gondoskodás vagy éppen az egészséges étkezés és mozgás a legtöbb esetben nem túl szórakoztató, de segít a negatív következmények elkerülésében. Összességében a proaktív viselkedés idő- és energiabefektetést igényel, azonban meghozza a gyümölcsét.

 

 

A reaktív IT-biztonság következményei

A vállalatoknál sok helyen még mindig a reaktív megközelítést alkalmazzák, ha az IT-biztonságról van szó. Ennek a legtöbbször az az oka, hogy így találják egyszerűnek, illetve nincs idő, energia és költségvetés a meglévő stratégia átalakítására. Ezzel azonban azt kockáztatják, hogy egy esetleges támadásról vagy adatlopásról már túl későn értesülnek, ami komoly veszteségekkel járhat, nem csupán az anyagiak, de akár a jó hírnév terén is.

 

Akadnak olyan szervezetek, ahol alapvetően nem egy konkrét biztonsági probléma, hanem egy nem teljesített audit miatt kezdik el felülvizsgálni és fejleszteni a biztonsági stratégiáikat, illetve fektetnek be új védelmi eszközökbe. Az ilyen indíttatású fejlesztéseknél elviheti a fókuszt a védelemről, ha a cégvezetők igyekeznek a lehető legegyszerűbben megúszni a hivatalos ellenőrzéseket. Tudják, hogy sok időbe kerül előállítani a szükséges jelentéseket, ezért csak az érdekli őket, hogy megfeleljenek az auditon. Ez sokszor azt eredményezi, hogy olyan folyamatokat és hozzáféréseket is jóváhagynak, amelyek szükségtelenek, illetve akár a biztonságot is veszélyeztetik.

 

Út a proaktív védelem felé

A NetIQ szakértői szerint a proaktív védelem hatékony kiépítéséhez arra van szükség, hogy a biztonsági stratégia kialakításánál a személyazonosságokat helyezzék a középpontba, és olyan rendszereket alkalmazzanak, amelyek automatikusan monitorozzák, illetve elemzik az egyes hozzáférések birtokában végzett tevékenységeket. Ez egyszerűen megvalósítható, ha a vállalat úgy használ egy biztonsági információ- és eseménykezelő (SIEM) megoldást, hogy összeköti azt egy személyazonosságokat és hozzáféréseket kezelő (IAM) eszközzel.

 

 

Mivel a különféle adatlopásoknál és „virtuális betöréseknél” a támadók gyakran álcázzák magukat vállalati felhasználónak a rendszeren belül, ez a megközelítés rendkívül hatékonyan szűri ki a gyanús tevékenységeket. Ezáltal a vállalatok képesek megelőzni a támadásokat és az azokkal járó károkat.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50