Lezárult a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-vel közösen fejlesztett első európai mobilitási platform kialakítása

forrás: Prím Online, 2017. július 19. 09:37

Júniusban Strasbourgban lezárult az a 2012-ben megkezdett példaértékű interoperábilis, határainkon átnyúló MOBiNET mobilitás-menedzsment projekt, amelynek konzorciumi tagja volt a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is.

Magyarországról konzorciumi tagként, elsőként a 100 százalékos állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vehetett részt olyan összeurópai projektben, a MOBiNET-ben, amelynek célja az volt, hogy a különböző közlekedési szolgáltatások határokon átnyúlóan, az Európai Unió tagállamaiban elérhetőek legyenek.

 

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által 2014. július 1-vel indított fenntartható modellen alapuló Nemzeti Mobilfizetési Rendszer interoperábilis megoldásának köszönhetően, lehetőséget biztosít olyan határainkon átnyúló európai közlekedési (parkolási, autópályamatrica) rendszerbe történő csatlakozásra, amely megszűnteti a szolgáltatás elérésének területi korlátait.

 

Az Európai Bizottság által társfinanszírozott MOBiNET projekthez - az Európai Unió FP7 keretén (az EU kutatás- és technológiafejlesztési célú finanszírozási programja) belül létrejött konzorciumhoz - azzal a céllal csatlakozott a Nemzeti Mobilfizetési Zrt., hogy a Magyarországon már működő mobilfizetési megoldással segítse az Európai Unió tagállamaiban működő közlekedési szolgáltatások elérését.

 

A február végi projekt felülvizsgálatot követve júniusban a MOBiNET konzorciumi partnerei Strasbourgban áttekintették az addig elvégzett munkát és egyúttal lezárták a megoldás koncepció fejlesztését. A MOBiNET használatával a piacon már elérhető és regisztrált mobilitási rendszerek megtalálják egymást és képesek arra, hogy kényelmes elektronikus és mobilfizetési környezetet biztosítsanak a szolgáltatások eléréséhez a felhasználók számára, a kialakított megoldás az Európai Unió átjárható szolgáltatásainak számát növeli.

 

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. számára kiemelkedően fontos volt a MOBiNET fejlesztésben való részvétel, mivel a Társaság célja, hogy olyan, a lakosság kényelmét kiszolgáló készpénz kímélő megoldásokat kínáljon, amelyek az Európai Unió tagországain belül, és akár azon túl is egységesen használhatóak legyenek. A MOBiNET koncepció fejlesztése során szerzett tapasztalatokat, a Társaság a már folyó újabb európai uniós finanszírozású LinkingDanube projektben és Magyarország V4 elnökségével kapcsolatosan kialakítandó V4 Smart Platformban is kamatoztatni tudja majd.

 

Sikerként könyvelhető el, hogy a MOBiNET fejlesztése kapcsán újabb nemzetközi viszonteladói partnerekkel gyarapodott a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. szolgáltatói köre, amely jól mutatja az interoperábilis szolgáltatások iránti nemzetközi igényt.

Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36