A WIWE mobil EKG az idei Magyar Formatervezési Díj „Termék” kategóriájának nyertese

forrás: Prím Online, 2018. október 5. 16:27

Az orvosi elektronikai fejlesztések élen járnak a designvezérelt innováció alkalmazásában a megelőzésre fókuszálva, egyesítve a felhasználóbarát külsőt és a dizájnban rejlő gazdasági lehetőségeket. Az egri Sanatmetal kft. diagnosztikai divíziójának WIWE mobil EKG szívdiagnosztikai eszköze az idei Magyar Formatervezési Díj fődíjasa.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hetet, ami tizenöt éves fennállása alatt a hazai designélet legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. A tizenöt napos rendezvény nyitóeseménye a Magyar Formatervezési Díj és az idén tízéves jubileumát ünneplő Design Management Díj díjátadója, melynek küldetése, hogy a hazai kreatívipar kiváló produktumait elismerje, valamint felhívja rájuk és a designban rejlő gazdasági lehetőségekre a közvélemény és a vállalkozások figyelmét. Az október 4-én megrendezett nagyszabású ünnepségen a szakmai zsűri a WIWE mobil EKG-t emelte ki fődíjasként és a „Termék” kategória nyerteseként.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felajánlott díjak fontos küldetése, hogy a design ne csupán esztétikai kategóriát jelentsen, hanem egyre tudatosabban használják a benne rejlő gazdasági potenciált, valamint tudatosítsák jelentős innovációs katalizátor voltát. 

 

 

„A design maga került a vállalati innováció, a hatékonyság és a növekedés középpontjába. A jövőben pedig elengedhetetlen része lesz a magas hozzáadott értéket termelő hazai vállalkozások versenyképességének, fenntartható fejlődésének, sikerességének is.” – mondta el Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

A jó design gazdaságélénkítő szerepe ma már vitathatatlan, a design a forma és funkció egységén alapuló tárgyalkotáson túl egyben az innováció katalizátora, a fenntarthatóság biztosítéka. A Magyar Formatervezési Díj mindenkori bírálóbizottsága éppen ezen értékek mentén választja ki immáron csaknem négy évtizede a hazai szakma legjobb nevezett produktumait.

 

A WIWE díjnyertes formatervezése két fiatal szakember, Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám nevéhez fűződik, akik 2014 novemberében kapták meg a feladatot. 

 

„A készülék tervezésekor kiemelt szempont volt, hogy egy rendkívül egyszerűen kezelhető, feltűnést kerülő burkolat készüljön, szem előtt tartva a heterogén felhasználói közönséget. Az elektronika egy kisméretű, fröccsöntött eljárással készülő műanyag házban kapott helyet, hangsúlyosan megjelenítve a vezető anyagból készült két EKG szenzort, illetve a visszajelző LED sávot” – mondja el Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám.

 

A készülék négy prototípus módosításon esett át, mire elnyerte végső, letisztult formáját és 2016 novemberében kereskedelmi forgalomba került. A WIWE, mint szívdiagnosztikai eszköz képes a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, jelenleg ez a legnagyobb tudással rendelkező, bankkártya méretű, személyes EKG készülék a világon. Egyedülállóan képes a stroke és hirtelen szívmegállás kockázati értékelésére, így egyre szélesebb körű népszerűségnek örvend mind laikus, mind orvosi körökben. 

 

Az egri Sanatmetal Kft. öt évtizede áll a hazai és nemzetközi egészségügy szolgálatában, világszínvonalú csontsebészeti implantátumok és protézisek, orvosi műszerek gyártásával és forgalmazásával segíti a kórházak, sebészek munkáját. Diagnosztikai divíziója négy évvel ezelőtt alakult, első terméke a WIWE mobil EKG. A világszintű innovációt többek között a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán, 35 kardiológiai szakambulancián használják, de számos magán kardiológiai és háziorvosi rendelőben is megtalálható mind Magyarországon, mind az EU-ban. Lakossági viszonteladói hálózata mind hazánkban, mind EU szinten Apple boltokat, gyógyászati segédeszköz és elektronikai, valamint telekom üzleteket foglal magában.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05