Lezárult a LinkingDanube projekt

forrás: Prím Online, 2019. július 28. 12:32

Idén június 26-án Bukarestben tartott konferencia keretében zárult a LinkingDanube projekt. A LinkingDanube célja az országhatárokon átnyúló közösségi közlekedési információk szolgáltatása, illetve a meglévő utazástervező rendszerek szolgáltatásainak bővítése, előtérbe helyezve a környezetbarát mobilitást a Duna-menti régióban. 

A projekt célkitűzése szorosan kapcsolódik a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. tevékenységéhez azáltal, hogy a különböző közösségi közlekedési szolgáltatások igénybevételére egy közös platformot hoz létre, elősegítve a fenntartható mobilitást.

 

Míg a korábbi hasonló tárgyú európai uniós projektek a felek közötti egyszerű adatcserén alapultak, addig a LinkingDanube a szolgáltatások összekapcsolását célozta meg, kapcsolódva az Európai Parlament és a Tanács intelligens közlekedési rendszerekről kiadott irányelvéhez. A LinkingDanube eredményterméke egy olyan pilot háttérrendszer, amely – összehasonlítva a jelenlegi legismertebb utazástervezőkkel – a szolgáltatók részére lényegesen egyszerűbbé teszi, hogy megosszák a szolgáltatásaikat egymás között. A projektben alkalmazott pilot utazástervező célzott példákon keresztül demonstrálja, hogy az Európai Szabványügyi Bizottság szakbizottsága (CEN/TC 278) által kiadott specifikus szakmai követelmények teljesíthetők. A projekt bizonyította, hogy a technikai leírást tartalmazó standard Open API alkalmazásával különböző régiók közösségi közlekedési utazástervezői összekapcsolhatók anélkül, hogy kifejezetten egyedi fejlesztéseket kelljen végrehajtani, vagy egy harmadik félnek ki kelljen adni az adatokat.

 

A LinkingDanube projektben a Duna-menti régió hat országából 2017. január 1-jétől két és fél éven át, állami és magánszektorban tevékenykedő közösségi közlekedési szolgáltatók, egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok működtek együtt a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-vel. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a projekt megvalósításával olyan nemzetközi szakmai kapcsolatokat épített ki, amelyeket elsősorban a határon átnyúló szolgáltatások jövőbeni fejlesztései során kíván felhasználni.

 

A LinkingDanube a Danube Transnational Programme keretében az Európai Unió által társfinanszírozott projekt.

 

Projekt időtartam: 2017. január 1 – 2019. június 30.

Költségvetés: 2 917 930,50 EUR, amelyből 2 480 240,89 EUR ERDF hozzájárulás

IPA hozzájárulás: 0 EUR

ENI hozzájárulás: 0 EUR

Prioritás: Jobban összekapcsolt és az energiáért felelős Duna Régió

Speciális cél: Környezetbarát és biztonságos közlekedési rendszerek és a városi és vidéki területek kiegyensúlyozott megközelíthetőségének támogatása

Weboldal: Interreg Danube Transnational Programme

 

A projektpartnerek:

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36