Mesterséges intelligencia alkalmazása a kis- és közepes vállalkozásokért

forrás: Prím Online, 2019. október 21. 13:27

Egy magyar szoftverfejlesztő cég világszerte élen jár a gyártó-, logisztikai- és kereskedelmi szoftvermegoldások fejlesztésében. Legújabb áttörésük, hogy a piacon elsőként alkalmazzák gyártási rendszerekben a genetikus algoritmus alapú mesterséges intelligenciát, melynek köszönhetően a kis- és közepes vállalkozások az adott folyamatra fordított időt és költségeket legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. 

„Ez a fejlesztés a jövő technológiája. Abban bízunk, hogy világszerte el fog terjedni, ugyanis az ebben alkalmazott megoldásoknak köszönhetően legalább két év versenyelőnyünk van. A genetikus algoritmusnak köszönhetően új szemlélet jelent meg a folyamatokban: a szoftver az adott válaszra nem a tökéletes, hanem számos paramétert mérlegelve a lehető legjobb megoldást adja meg úgy, hogy mindig érvényes és végrehajtható tervet hoz létre a gyártástervező számára. Így rendkívül rövid idő alatt képes a termelés optimális megtervezésére” - emel ki néhány jellemzőt Tóth Gábor, a VariaTech Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, a fejlesztések irányítója. 

 

 

A cég szoftverei az egyik legelterjedtebb vállalatirányítási rendszert, a SAP Business One-t egészítik ki a legkorszerűbb iparágspecifikus funkcionalitással, figyelembe véve a technológiai fejlődés és az Ipar 4.0 által teremtett új kihívásokat. Ráadásul nem a nagyvállalatok, hanem a kis- és közepes vállalkozások számára fejlesztenek gyártásoptimalizáló megoldásokat. Jelenleg világszerte 600-nál is több cég használja termékeiket, az itt felmerült igények irányították a fejlesztés útját, melyekre a választ csak mesterséges intelligencia alkalmazásával tudták megadni. A szoftver egyik előnye, hogy nagyon gyorsan használatba lehet venni. A legtöbb finomtervező ugyanis úgy van felépítve, hogy akár egy évet is kell dolgozni a bevezetésén, ez azonban akár 6 hét alatt bevezethető.

 

„A tapasztalataink alapján a szoftver használói nemcsak a költségeket, de a ráfordított időt is legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. Emellett a szoftver szimulálni is tud, tehát hogyha nem várt probléma, megoldandó feladat keletkezik, akkor ezeket nem kezdi el azonnal végrehajtani, hanem több változatot készít, és ezek közül választja ki a legoptimálisabbat. A mesterséges intelligenciának köszönhetően ráadásul ezt villámgyorsan megteszi, hiszen rengeteg adatot képes pillanatok alatt feldolgozni, “átgondolni”. Az egyik vállalatunknál például a szoftver bevezetése előtt két napig tartott a havi termelési terv elkészítése, ezt a szoftverünk 4 másodperc alatt készíti el” - emelte ki az ügyvezető.  A genetikus algoritmus alkalmazásával a szoftver tulajdonképpen az evolúciót próbálja szimulálni az adott rendszeren belül. Így a régebbi algoritmusokhoz képest az a legnagyobb különbség, hogy a mesterséges intelligencia sohasem tökéletest alkot, hanem mindig egy már jó megoldást keres, és ezt fejleszti folyamatosan. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05