Az ABB megoldásaira épül az innovatív, vízfelszínre telepített naperőmű Svájcban

forrás: Prím Online, 2020. január 6. 11:28

Az ABB a Romande Energie vállalattal partnerségben piacvezető inverter-megoldásokat szállít a világon egyik legmagasabban a tengerszint felett fekvő, vízfelszínre telepített napelemes erőművéhez, amely még télen is akár 30%-kal képes növelni az egyenáramú (DC) áramtermelés hatásfokát. Az 1810 méter tengerszintfeletti magasságban fekvő svájci mesterséges tó, a Lac des Toules felületére tervezett innovatív naperőmű a számítások szerint évente több mint 800 000 kWh villamos energiát állít elő, és a térségben fekvő 220 otthon áramellátását biztosítja majd.

A svájci Alpokban lévő Lac des Toules tóra telepített erőmű a legújabb példája azoknak a világszerte létesített, úszó napelemes (PV) létesítményeknek, amelyek a domborzati adottságok és a környezetük természeti erőforrásainak kihasználásával 50%-kal jobb hatásfokot biztosítanak. Az ilyen erőművek létesítésének egyik fontos indoka, hogy azokon a helyeken, ahol a földterület nagyon drága, ott a PV rendszerek számára alternatív helyszíneket kell keresni. 

 

A Lac des Toules víztározón épített erőmű egyedülálló, mivel nagy tengerszintfeletti magasságban fekszik, egyedi éghajlati viszonyok között működik, és az átlagosnál jobb energiatermelési képességgel rendelkezik még azokban a téli hónapokban is, amikor a hőmérséklet jelentősen a fagypont alá süllyed, a napsugárzás szintje pedig alacsony.  

 

 

Az erőmű kiváló energiahozama és hatásfoka a bifaciális (“kétoldalú”) modulok alkalmazásának és az „albedó hatásnak” köszönhető, mivel ezek lehetővé teszik, hogy a PV-rendszer a tófelszín és a hó által visszavert fénysugarakat is hasznosítani tudja, az erőmű hófedettség esetén is tovább üzemeljen, és folytassa az áramtermelést.   

 

Guillaume Fuchs, a Romande Energie projektvezetője így nyilatkozott: „2012 óta dolgozunk ezen a projekten, ezért a partnereinkkel történő szoros együttműködés alapvető fontosságú. A projekt megvalósítása és az egyedülálló erőmű kivitelezése jelentős mértékben annak is köszönhető, hogy az ABB teljes körű, PVS-175 típusú string invertereket, száraz transzformátoros transzformátorállomást, közép- és kisfeszültségű kapcsolóberendezéseket tartalmazó technológiai csomag szállításával, valamint műszaki szaktanácsadással tudta támogatni a sikeres munkát.”  

 

 

A 2240 m2-es napelempark bifaciális modulokból felépített, 36 db vízfelületen lebegő egységből áll, amelyeket a horgonysúlyok úgy rögzítenek a tófenékhez, hogy az úszó egységek képesek együttmozogni a változó vízszinttel. Tekintettel a helyszín adottságaira, a lebegő PV szerkezetet és a technológiákat úgy kellett méretezni, hogy azok elviseljék az akár 120km/h-s szélsebességből, a 60 cm-es jégvastagságból és az 50 cm-es hótakarásból eredő igénybevételeket is.   

 

Az ABB megoldása több jelentős előnyt kínál a Lac des Toules-hoz hasonló létesítmények számára. A magas energiahozamok biztosításához azért választották a PSV-175 típusú invertereket, mert ezek a korróziógátló bevonatuknak köszönhetően egyaránt telepíthetők édes- és sósvízi alkalmazásokban is.  A PVS-175 inverterek a nagy tengerszintfeletti magasságokban lévő, vízfelszíni megoldásokban is jól alkalmazhatók, mivel zavartalanul képesek üzemelni szélsőséges körülmények között és -25⁰C – +60⁰C-os hőmérsékleti tartományban is. 

 

 

A napelemblokkok a 1810 méteres magasságban a hóról visszaverődő erős fénysugarakat is hasznosítani tudják, és a bifaciális napelem modulok a DC áramtermelés hatékonyságát még a téli hónapokban is akár 30%-kal tudják javítani.  A PVS-175 nemcsak szélsőséges időjárási körülmények között képes jól teljesíteni, de a „multi-tracking” funkciójának köszönhetően a megoldás jól megbirkózik a vízszint évszak- és időjárásfüggő változásaival is. A piacon ma kapható legmagasabb számú, összesen 12 db MPPT-vel rendelkező úszó naperőmű a sokoldalúsága mellett nagyobb teljesítményt és maximális energiatermelést kínál. A megoldást rugalmasság jellemzi a vízre telepítetthez hasonló, komplex rendszerek esetében is, mivel a rendszer tervezésének köszönhetően biztosítékot és a kötődobozt (Combiner Box) nem tartalmaz, ami jelentősen megkönnyíti a karbantartást.       

 

Giovanni Frassineti, az ABB napenergia üzletágának vezetője így nyilatkozott: „Büszkék vagyunk rá, hogy az ehhez hasonló innovatív és előmutató projektekkel elősegítjük a jövőbeni fenntarthatóbb energetika megteremtését.  Tekintettel a gyorsan változó energiapiacokra, keresnünk kell az olyan alternatív és egyedi lehetőségeket, amelyek gyorsan telepíthető, kisebb infrastruktúrát igénylő és jobb tőkemegtérülést biztosító napelemes rendszerek létesítését teszik lehetővé.”   

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05