Az ABB és a Microsoft AI technológiával segíti a fenntartható élelmiszertermelést

forrás: Prím Online, 2020. március 3. 14:17

A Föld népességének növekedése miatt világszerte egyre sürgetőbb, hogy új és innovatív módszereket találjunk az emelkedő élelmiszerigény kielégítésére. Skandináviában, az 1970 óta működő haltenyésztés jelentős iparággá fejlődött. A fenntartható lazactenyésztés terén vezető Norway Royal Salmon (NRS) évente közel 70 000 tonna lazacot értékesít. Ebből az év minden napján egy millió halétel készíthető.  

Az NRS lazactenyésztő telepei Norvégia legészakibb területein találhatók, ahol az éghajlat és környezet zord, és nemritkán veszélyes is. A vállalat úgy döntött, hogy növeli dolgozói munkabiztonságát, csökkenti a működési költségeket, és kiemelt hangsúlyt fektet a skandináv tengeri haltenyésztés fenntarthatóságára.    

 

A mesterséges intelligencia alkalmazására épülő lazactenyésztési mintaprogram keretében az ABB, a Microsoft és az NRS együttműködése keretében olyan megoldást dolgoztak ki, amellyel a kiváló minőségű élelmiszer biztonságosabban és környezettudatosabban állítható elő. A program igazolta, hogy a megoldás alkalmazásával az NRS növelheti a dolgozók biztonságát, és javíthatja a munkavégzés hatékonyságát. A megoldás előnye, hogy a dolgozóknak a jövőben kevesebbet kell majd kimenniük a nyílt tengerre.  Az új technológia kedvező hatást gyakorol a CO2-kibocsátásra is, mivel csökkenti a termelési műveletek számát, és javítja a haltenyésztés körülményeit, ami végső soron tisztább tengereket és jobb hatékonyságot eredményez.    

 

 

„A Norway Royal Salmon mindig is nagy hangsúlyt fektetett a széles körű kutatásra, fejlesztésre, együttműködésre és innovációra”, - nyilatkozta Arve Olav Lervag, az NRS haltenyésztési ágazatának igazgatója. „A fenntarthatóság folyamatos fejlesztése és a dolgozóink biztonságának javítása érdekében vállalatunk az ABB-vel és a Microsofttal közösen olyan innovatív módszereket dolgozott ki, amelyekkel tevékenységünk minden területén jobb eredményeket érhetünk el.”  

 

Az ABB és a Microsoft távoli, vizuális objektumdetektálási módszert épített ki a biomassza becslésére és a halállomány nagyságának meghatározására.  A technológiával nyomon követhető a lazac növekedése, csökkenthető az NRS dogozóinak munkaleterhelése, és kritikus adatok gyűjthetők a lazactenyésztésről.    

 

A víz alatti kamerák rögzítik a tengerbe merülő, a parttól több kilométerre telepített ketrecekben lévő lazacok képét. A videofelvételt elemző mesterséges intelligencia lehetővé teszi a lazacok nagyságának és darabszámának automatikus meghatározását.    

 

 

„Az ABB teljes mértékben elkötelezett a fenntarthatóbb jövő megteremtése mellett, aminek egyik szép példája ez a program is, amelynek keretében a mesterséges intelligencia alkalmazásával forradalmasítjuk a tengeri haltenyésztést”, - nyilatkozat Guido Jouret, az ABB digitalizálási üzletág igazgatója. A halak egészségi állapotának és fejlődésének felügyeletével, a környezeti hatás minimalizálásával és az üzemeltetési költségek csökkentésével az ABB Ability biztosítja, hogy a NRS javítani tudja versenyképességét.”      

 

A megoldás lelkét a Microsoft Azure felhő és az ABB Ability platform alkotja. Az ABB széles körű, kiemelkedő szaktudásra alapozott ABB Ability platformja lehetővé teszi, hogy az ügyfeleink együtt fejlesszék szaktudásukat, illetve tevékenységüket mennyiségi és minőségi szempontból is tovább javítsák.  

 

„Az ABB, a Microsoft és az NRS innovatív együttműködést alakított ki a projekt keretében,” – közölte Christian Bucher, a Microsoft AI szakembere. „Az együttműködő felek mindegyike erősen elkötelezett a fenntartható élelmiszertermelés megvalósítása mellett. A projekt sikeres végrehajtását kizárólag a mérnöki munkacsoportok és az ügyfelek közötti közös fejlesztéseknek és a közös megoldásoknak köszönhetjük, és a koncepció kidolgozásától számított néhány hónapon beül már ki is építettük a műszaki megoldást.” 


Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05