Komoly nemek közötti egyenlőtlenség van az internethasználatban

forrás: Prím Online, 2020. március 9. 11:58

A nők jelentős hátrányban vannak a férfiakkal szemben az internet használatát illetően világszerte – mutat rá az International Telecommunication Union friss felmérése. Európa ebből a szempontból kifejezetten kedvező régiónak tekinthető, hiszen csökkenőben a különbség, ráadásul a világháló használatának aránya is magas. Az egyre növekvő digitális veszélyek miatt kortól és nemtől függetlenül különös figyelmet kell fordatani a világháló tudatos használatára és adataink biztonságára – hívja fel a figyelmet a Panda Security.

Az elmúlt hat évben ugyan folyamatosan csökkent a különbség, ám Európában még mindig nagyobb arányban használják a férfiak az internetet, mint a nők. Az internet penetráció aránya a férfiak körében tavaly 84,9%-volt, míg ugyanez a nők körében 80,3%-ot tett ki – derül ki az ENSZ nemzetközi távközlési együttműködéseket segítő szervezete, az International Telecommunication Union (ITU) felméréséből. A különbség 2013-ban még jóval nagyobb volt, akkor 9,4%-os eltérést regisztráltak az urak javára.  

 

„Mindenképpen örömteli, hogy az internethasználat tekintetében a nők lemaradása folyamatosan mérséklődik Európában. A különbség felszámolása mindenki elemi érdeke, hiszen ez is hozzájárul, hogy a világháló felelős és tudatos használata, valamint az adatvédelem kiemelt szerepe a társadalom egészét tekintve általánossá váljon” – hangsúlyozta Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója. 

 

helpdeskgeek.com

 

Ezekkel a mutatókkal Európa kiemelkedő régiónak tekinthető. Az internet használatában ugyanis világszinten tetemes különbség van a nemek között. Az ITU adatai szerint a föld férfi lakosságának több mint 58%-a használta tavaly a világhálót, ez viszont a nők esetében csupán 48% körüli, vagyis jelentős, 10 százalékos az elmaradás. A különbség 2013 és 2019 között csak Európában, Amerikában és a FÁK országokban csökkent, a világ többi részén a nők kárára nőtt a különbség. Az ITU rámutat – államok megnevezése nélkül –, hogy az internet használó nők aránya az országok csupán 8%-ban magasabb, mint a férfiaké. Ezen a téren nemek közötti egyenlőséget pedig csak az államok egynegyede tud felmutatni.

 

A tudatos internet, s különösen a közösségi oldalak használatra az Európai Bizottság közelmúltban kiadott Special Eurobarométer kutatása is kitért, amely szintén vizsgálta a nemek közötti eltéréseket. E szerint a hölgyeknek mindössze harmada nincs tisztában azzal, miként változtathatja meg ezeken a felületeken biztonsági beállításait, emellett pedig hasonló arányban vannak azok, akik megbíznak az alapbeállításokban. Tízből csaknem ketten pedig egyáltalán nem aggódnak azon, hogy megosszák személyes adataikat.    

 

„Mára egyértelművé vált, hogy kortól és nemtől függetlenül különös figyelmet kell fordítani a világháló tudatos használatára és adataink biztonságára. Egyre hangsúlyosabbá válik, hogy megfelelő digitális védelmi megoldásokat használjanak a felhasználók, hiszen ma már naponta mintegy 400 ezer új kártevő jelenik meg, amelyek megfékezése mindenki általános érdeke” – fűzte hozzá Gölcz Dénes.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05