Automatizált megoldások az egészségügyi szektorban

Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója

forrás: Prím Online, 2020. május 18. 15:46

Napjainkban a világ kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi szektorra, mely során górcső alá kerülnek a működési- és munkafolyamatok, valamint a kapacitások területe is. A munkafolyamatok optimalizálásának szükségessége azonban ebben a szektorban nem új keletű. Különféle iparágak – beleértve az egészségügyet is – gyártóvállalatai és intézményei autonóm mobil robotok segítségével szereznek versenyelőnyt a termelékenység és rugalmasság szempontjából egyaránt.

A manuális szállítási feladatok strapabíró, intelligens AMR-eknek való átadása optimalizálja a munkafolyamatokat. Így nem meglepő, hogy az egészségügyi szektor is kihasználja ezt a lehetőséget, és már számos példa áll rendelkezésre, melyek bemutatják az AMR-ek kórházakban, vagy egyéb egészségügyi intézetekben betöltött szerepét.  

 

Az AMR-ek biztonságosan dolgoznak az emberek közvetlen közelében, könnyen telepíthetők, és segítenek a vállalatoknak növelni működésük hatékonyságát. Az autonóm és együttműködő mobil robotok új generációja a befektetés gyors megtérülését biztosítja, amire gyakran kevesebb, mint egy év alatt sor kerül.

 

 

A kórházak üdvözlik az innovatív technológiákat

A dániai Zealand-i Egyetemi Kórháznak évi 400 ezer járóbeteg ellátására és 90 ezer páciens kórházi ápolására rendelkezik kapacitással. A kórház innovatív intézkedésekbe fektet be annak érdekében, hogy biztosítsa az intézmény zavartalan működését annak további bővülése során, ami kiterjed a modern technológia, például az autonóm mobil robotok (AMR-ek) telepítésére is. A felszereléshiány elkerülése érdekében korábban a kórház szolgáltató személyzete hetente intézett kiszállításokat a különböző osztályokhoz. Ez a manuális procedúra megterhelőnek bizonyult, nehéz súlyok emelésével járt, és sokat elvett az alkalmazottak értékes idejéből, így hát a kórház egy MiR100 AMR-t telepített, hogy naponta szállítson steril eldobható eszközöket a kórház öt osztályának. A robot hetente több mint 10 kilométert tesz meg, amivel növeli a kiszolgálás minőségét, minimalizálja a raktározáshoz szükséges helyet, lépéseket takarít meg, és megelőzi a készlethiányt. A MiR mobil robotjával a kórház javítani tudta munkafolyamatait, és minimálisra csökkentette a várakozási időket a gyakoribb és célzott kiszállításoknak köszönhetően. Az AMR munkája annyira pozitív fogadtatásban részesült, hogy a kórház már további hasonló feladatok automatizálását tervezi, például a gyógyszerek a kórházi gyógyszertárakból és laboratóriumokból való továbbszállítását.

 

 

Egy másik intézmény, az ugyancsak dániai Dél-Jütlandi Kórház egy MiR100 robotokból álló flottát alkalmaz vérminták és rákgyógyszerek szállítására. A munkatársak okostelefonon keresztül tudják magukhoz hívni az „Ejnar” névre hallgató robotot, és amikor megérkezik, ráhelyezik a szállítmányt, majd útjára küldik. A Dél-Jütlandi Kórház robotokért felelős igazgatója Poul Martin Møller így nyilatkozott az AMR-ekről: „Ejnar a kórházi környezet szerves részévé vált, és nem ritka azt hallani, hogy a páciensek egy „Szia, Ejnar!”-al köszöntik a MiR100-at, sőt, beszélnek is hozzá, amikor találkoznak vele a folyosón.”  Az önvezető járműveket a kórházakban általában arra használják, hogy alagsori folyosókon keresztül szállítsanak árut, viszont a kedvező megtérülés és az együttműködő robotok közvetlenül a kórtermekhez való gyógyszerszállításának pozitív tapasztalatai arra ösztönzik a Dél-Jütlandi Kórházat, hogy a jövőben kiterjessze a mobil kobotok ilyen módú alkalmazását.

 

 

Háttértámogatás az orvosi eszközök gyártása során

Nemcsak az egészségügyi intézmények, hanem az orvosi eszközök gyártószektora is alkalmaz AMR-eket, többek közt a speciális orvosi termékeket gyártó Argon Medical Devices is. Az orvosi eszközök gyártásának higiéniai követelményei miatt a személyzetnek védőfelszerelést kell hordania, amikor a tisztatérben dolgoznak, majd le kell venniük azt, amikor megkezdik az anyagok kiszállítását a gyáron belül, mindez pedig értékes órákat vesz el a munkaidejükből. Továbbá, az anyagok szállításának folyamata önmagában egy hozzáadott értékkel nem bíró feladat, ami nem vesz igénybe emberi döntéshozatali képességeket. Ezek a körülmények vezettek ahhoz, hogy az Argon egy MiR200 robotot telepítsen, amit a munkatársak mobiltelefonjukon keresztül tudnak vezérelni, és a tisztatér és a raktár között szállít eszközöket. Így értékes idő szabadult fel, mivel a tisztatérben dolgozó alkalmazottaknak ezután már nem kell miden alkalommal levenni a védőfelszerelést, amikor szállításra van szükség. Ezen felül a robot intuitív webes felhasználói felülete, valamint az a tény, hogy sem vezetékekre, sem mágnesekre nincs szüksége a működéshez, gyors és egyszerű üzembe helyezést tett lehetővé. Mindennek eredménye, hogy az Argon Medical Devices érintett személyzetét értékesebb feladatokkal tudja megbízni. A megtakarított idő egy teljes műszakban dolgozó alkalmazott munkaidejét tette ki, ami azt jelentette, hogy az Argon befektetése mindössze egy év alatt megtérült.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05