Közel 75 millió forintos támogatás rádiós műsorgyártásra

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 3. 16:29

Huszonkilenc, rendszeresen jelentkező körzeti és helyi rádióműsor kap közel 75 millió forintos támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén meghozott döntése alapján. A testület nyertest hirdetett két vidéki helyi frekvencián, valamint burkolt reklám közzététele és a támogatási szabályok megsértése miatt szabott ki bírságokat. A tanács fejleszti filmes adatbázisát, illetve közbenjárására figyelmeztették a társhatóságok a Film Mánia és a Mozi+ szolgáltatóit. 

Huszonkilenc rádiós műsor kap közel 75 millió forintos támogatást

A testület kihirdette a helyi és körzeti rádióknak szóló, hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázata második fordulójának nyerteseit: huszonkilenc pályázat összesen 74,9 millió forint támogatást kap. 

 

Hírműsorokat készíthet a támogatásból a kaposvári, a dunaújvárosi, a győri és a komlói Rádió 1, a dunaújvárosi Rádió 24, a siófoki Part FM, a szegedi Rádió 88, a Rádió Most Kaposvár, a kecskeméti Gong FM, a Rádió Törökszentmiklós, a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a debreceni Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz, a 101,7 Pécs FM, a PAKS FM Kft.  a veszprémi Méz Rádió, valamint a fővárosi Amadeus Rádió és a Mária Rádió. A szolgáltató magazinműsor kategóriában sikeresen pályázott: a kiskunfélegyházi, a nyíregyházi, a gyöngyösi, a keszthelyi, a zalaegerszegi és a székesfehérvári Rádió 1, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a Gyula Rádió és az orosházi Mega Rádió. A budapesti InfoRádió és a Manna FM tematikus magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

 

Rádiós pályázatok 

A testület megállapította a Pápa 92,7 MHz és a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárások nyerteseit: előbbinél a Katolikus Rádió Zrt., utóbbinál az Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft. – mindketten egyedüli pályázók voltak.

 

A Szeged 100,2 MHz körzeti vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára indított pályázati eljárásban a tanács pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázót, a Karc FM Média Kft.-t.

 

A grémium elfogadta a Kaposvár 93,1 MHz és a Tihany 97,6 MHz helyi vételkörzetű frekvenciák pályázati felhívásainak tervezeteit közösségi jellegű használatra.

 

Burkolt reklám közzététele és a támogatási szabályok megsértése miatt bírságolt a testület

Az RTL Klub szolgáltatójára 2,2 millió forintos bírságot szabott ki a grémium, amiért az Életmódkalauz egy-egy vizsgált márciusi adásában a műsort támogató plasztikai intézet, gyorséttermi lánc és háztartási gépeket értékesítő vállalat, étrend-kiegészítőt forgalmazó cég termékeiről és szolgáltatásairól részletes információt nyújtott, ezzel azok megvásárlására, igénybevételére sarkallva a nézőket. 

 

A TV2 szolgáltatójára 100 ezer forintos, a Hír TV és a Magyar ATV szolgáltatóira 50-50 ezer forintos bírságokat rótt ki a grémium, amiért a csatornákon az időjárás-jelentéseket támogató vállalatok szponzoráló üzenetei közvetlen vásárlásra való felhívást, illetve reklámértékű többletinformációt tartalmaztak, melyek közlése – burkolt reklámként – a szolgáltatások, illetve a termékek  igénybevételére ösztönözhette a nézőket: a Hír TV júniusban népszerűsített egy medencemárkát, a Magyar ATV és a TV2 pedig májusban egy arcmaszkokat árusító céget propagált ily módon. Az arcmaszkok népszerűsítése esetén megállapított bírság összegénél a Médiatanács méltányosan járt el, és elfogadta a médiaszolgáltatók védekezését, mely szerint a koronavírus-járvány idején a nézők tájékoztatása és az arcmaszkok beszerezhetőségének közlése közérdeket szolgált, azonban a törvényi előírások betartásától a testület ebben a körben sem tudott eltekinteni. 

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

Megújul az átfogó filmadatbázis a Médiatanács honlapján

A Médiatanács megújítja honlapján található adatbázisát, amely a Magyarországon vetített filmekről ad részletes tájékoztatást. Az új változatban a művek magyar korhatár-besorolása mellett az amerikai, brit és német értékelések is láthatók lesznek az alkotások eredeti címe, műfaja, gyártási éve, hossza, gyártásának országa, rendezője és főszereplői mellett. Az adatbázis később egyedi, a tartalomra utaló piktogramokat is alkalmaz majd, amelyek egyértelműen jelölik, hogy milyen témák jelennek meg a filmekben, mint például a félelemkeltés, az erőszak, a trágárság, a szexualitás vagy a kábítószerek. Idővel tartalmi információk is olvashatóak lesznek, amelyek röviden összefoglalják azt, hogy miért kapta az adott besorolást egy-egy mű. Ezek az újítások általánosságban teszik informatívabbá az adatbázist a fogyasztók számára, de kiemelt segítséget jelentenek majd a kisgyermekes szülőknek is a filmválasztásban.

 

Az NMHH közbenjárására figyelmeztettek két csatornát a cseh és a román társhatóságok

A cseh társhatóság, az RRTV egy, a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban megállapította, hogy a joghatósága alá tartozó, Magyarországra sugárzó Film Mánia szolgáltatója megsértette a cseh jogszabályokat, amikor márciusban A Préda című filmet korhatár-besorolás nélkül és nem megfelelő időpontban tette közzé. A cseh jogszabályok szerint reggel 6 és este 10 óra között nem lehet olyan műsorokat adni, amelyek veszélyeztethetik a gyermekek fizikai, pszichológiai vagy erkölcsi fejlődését. A magyar jogszabályok alapján a filmet 16-os besorolással kizárólag este 21 óra és reggel 5 óra között adhatta volna a csatorna. A társhatóság emellett felhívta a szolgáltatót, hogy tegyen eleget a szigorúbb magyar szabályozásnak is, különös tekintettel a magyar korhatárjelzésekre.

 

A román társhatóság, a NAC szintén a Médiatanács hasonló jogsértéssel kapcsolatos jelzése után megállapította, hogy a joghatósága alá tartozó, ugyancsak Magyarországra sugárzó Mozi+ szolgáltatója azzal sértette meg a román jogszabályokat, hogy márciusban a Tökéletes katona című filmet nem megfelelő időben és korhatár-besorolással tette közzé. A román jogszabályok szerint 15-ös korhatár-besorolással, este 23 óra és reggel 6 óra között sugározhatóak azok a műsorok, amelyek erőszakos jeleneteket tartalmaznak. A magyar jogszabályok alapján a filmet 16-os besorolással kizárólag este 21 óra és reggel 5 óra között adhatta volna a csatorna. A társhatóság nyilvános figyelmeztetésben részesítette a szolgáltatót.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05