A Fujitsu Qumulo megoldásával több petabájtnyi strukturálatlan adat kezelhető

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 9. 10:53

A Fujitsu frissen bevezetett, új tárolómegoldása szoftveresen vezérelt tárolótechnológiával segít a vállalatoknak kezelni a több adatközpontban és a felhőben elosztott, több petabájtnyi adattömeget. A Qumulo forradalmi platformja napjaink legfejlettebb fájladat-kezelési és -hozzáférési megoldása, amely új szolgáltatások és alkalmazások kialakítására nyújt lehetőséget a kiterjedt nagyvállalati tárolókörnyezetben.

A vállalatok kezdik felismerni, milyen értékes lehetőséget kínál számukra, ha több forrás adatait elemezve próbálják felpörgetni az üzletet. A strukturálatlan adatok keletkezése és hasznosítása számos folyamatban játszik kulcsszerepet, például a diagnosztikai képalkotás, a modellezés, a szimuláció, a LIDAR, a térinformatika, a génszekvenálás és a videókészítés területén. A nagy mennyiségű fájladat kezelése ugyanakkor kihívásokkal teli feladat, különösen, ha az adatok el vannak osztva a hálózat pereme (IoT-eszközöktől érkező adatok), a helyben telepített rendszerek és a felhő között. 

 

A Qumulo fájlrendszere akár granuláris szinten is valós időben láthatóvá teszi, skálázza és kontrollálja a helyben telepített rendszerek és a felhő adatait, támogatva ezzel az egyszerű rendszerkonfigurálást és teljesítménymenedzsmentet. 

 

A strukturálatlan adatok kézben tartása 

A kifejezetten az adatközpontot, a nyilvános és a privátfelhőt is magában foglaló hibrid környezetekhez tervezett Qumulo platform az adatkonszolidáció érdekében többféle tárolóprotokollt támogat, és lehetővé teszi a felhasználók számára az információk megosztását. Egyszerűsíti az adatkezelést az osztott környezetben, és elősegíti a strukturálatlan adattömeg kiszámíthatatlan növekedésének követését, valamint az egyre több alkalmazás részéről jelentkező adatigények teljesítését a felhőben és azon kívül. 

 

„Gyakran hallani, hogy az adat az új arany” – jelentette ki Olivier Delachapelle, a Fujitsu európai termékértékesítési vezetője. „Ez kétségkívül így van, de ahhoz, hogy az adatnak bármilyen értéke legyen, először ki kell bányászni, majd kezelni és finomítani kell a több petabájtnyi strukturálatlan adatot. A Qumulo megoldásával a Fujitsu egyéni igényekre szabott, nagy teljesítményű információtárat kínál ehhez a feladathoz. A korlátlanul skálázható rendszerrel az ügyfelek az adattömeget gyorsan feldolgozva juthatnak hozzá a már valóban értékes aranyrögökhöz.” 

 

„A szervezeteknek olyan fájladatkezelő platformra van szükségük, amely skálázhatóság, teljesítmény és felhőképességek szempontjából is kielégíti a strukturálatlan adatkörnyezet támasztotta igényeket. A Qumulo örömmel lép partnerkapcsolatra a Fujitsuval, hogy vele együtt támogassa az ügyfelek zökkenőmentes átállását az eredményes működést gyorsító és a költségek kézben tartását segítő, modern infrastruktúrára” – tette hozzá Thore Rabe, a Qumulo alelnöke és EMEA-régióbeli igazgatója. 

 

 

A Qumulo megoldása fontos szerepet játszik a Fujitsu adatvezérelt átalakulási stratégiájában 

A Qumulo megoldása beleillik a Fujitsu négyszintű adatvezérelt átalakulási stratégiájának második szakaszába. Ennek része a megcélzott adatarchitektúra kialakítása az adattranszformáció kiinduló állapotának meghatározása után. A Fujitsu hibrid IT-környezeteinek kiterjedt portfóliója az adatok kézben tartása és védelme mellett a bennük rejlő üzleti érték kinyerését is támogatja, és ezzel elősegíti a digitális átalakulás sikeres megvalósítását.

 

A Fujitsu ügyfeleivel közösen határozza meg a célarchitektúrát, elemzi a hibrid környezetet platformok, tárolók, feladatok és adatkezelés szempontjából, majd biztosítja hozzá a megfelelő megoldásokat. Amikor a szervezet meghatározta a transzformáció kiinduló állapotát, a következő lépés a célarchitektúra kidolgozása annak érdekében, hogy biztosítani tudja az adatok teljes körű elérését és kézben tartását a hálózat peremén, középpontjában és a felhőben. 

 

Skálázható, felhőnatív Qumulo instanciák

A Qumulo megoldás gyors skálázással több tízmilliárd fájl kezelésére is képes. A felhőnatív fájlrendszerben a feladatok gördülékenyen átadhatók a nyilvános felhőnek. Így az ügyfelek helyben telepített és külső erőforrásaikon túlra is kiterjeszthetik rövid távú számítási képességeiket az igények megugrása esetén, és azonnali hozzáférést nyújthatnak távoli együttműködő partnereiknek az adatokhoz. Emellett a vállalatok API-kon keresztül alkalmazásszintű hozzáférést biztosítva, egyszerűen futtathatják a felhőadatokra épülő mikroszolgáltatásokat. 

 

Valós idejű láthatóság és intelligens optimalizálás 

A Qumulo valós időben láthatóvá teszti az adatokat és a felhasználókat az eredményes adatkezeléshez. Gondoskodik róla, hogy egyetlen pillantással azonosíthatóak legyenek a potenciális teljesítményproblémák, például az igények nagymértékű megugrása vagy a hosszabb távú trendek. A beépített gépi tanulással az olvasási kérések több mint 90%-a egy millimásodpercnél rövidebb idő alatt teljesíthető az integrált gyorsítótárból2. Ezt úgy éri el a rendszer, hogy a következő lépésben legvalószínűbben kért adatokat előre betöltve elébe megy a felhasználói igényeknek, és a felhasználói viselkedés alapján automatikusan több szintbe rendezi az adatokat, optimalizálja a fájlkezelést és a tárolómédia-használatot. A „flash-first” stratégia részeként az írási folyamatok 100%-át és az olvasási folyamatok 98%-át jóval gyorsabb flashalapú meghajtókkal kezeli, miközben azokat az adatokat, amelyekre várhatóan nem lesz sürgősen szükség, olcsó, lassúbb merevlemez-meghajtókon tárolja.

 

Ár és piaci bevezetés

A Qumulo azonnal rendelhető a Fujitsutól. A jellemző installáció 200TB kapacitástól indul, ára specifikációtól és régiótól függ. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05