Az NMHH elnöke megtartotta a májusban elmaradt Dr. Magyari Endre-díj átadóját

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 15. 11:05

Szeptember 14-én tartotta meg Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a májusban elmaradt Dr. Magyari Endre-díj kiosztóját. A díjazottak nevét az elnök már tavasszal nyilvánosságra hozta, de Czuczy András és Schmideg Iván akkor a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt személyesen nem vehették át a kitüntetést. 

Az NMHH elnöke által 2014-ben alapított Dr. Magyari Endre-díj a hírközlési piac fejlődéséért folytatott, több évtizeden át végzett kiemelkedő munkáért és egy életmű elismeréséért évente legfeljebb két fő részére adományozható. A díjat az NMHH a hagyományok szerint május 17-én, a távközlés világnapján adja át, de idén a koronavírus-járvány miatt csak a díjazottak nevét hozta nyilvánosságra. Karas Monika, az NMHH elnöke ekkor bejelentette, hogy ősszel rendeznek egy házi ünnepséget, ezt tartották meg szeptember 14-én az NMHH Ostrom utcai székházának földszinti tárgyalójában. Az elővigyázatosság most is prioritás volt: a szűk létszámú közönség résztvevői maszkot viseltek, és a kitüntetettek a kézfogástól is eltekintettek a díjak átvételekor. 

 

Karas Monika az emlékérmek átadása előtt elmondta: „a nehezítő körülmények ellenére sem felejthetjük el az ünnepeinket és azokat a szakembereket sem, akik megbecsülésünkre egész életművükkel rászolgálnak. És amikor több évtizedes kiemelkedő szakmai teljesítményekről beszélünk, néhány hónap csúszás talán nem is számít igazán.”

 

Az elnök köszöntőjében kiemelte: a két szakember pályája hosszú évek alatt, napról napra adódott össze párját ritkító teljesítménnyé. „A hírközlési szektor olyan, ahol minden csúcsról csak az újabb csúcs felé vezető utat látjuk, ezét különösen fontosnak tartom, hogy ha szűk körben is, de legyen egy nekik dedikált alkalom, amikor mindazt, amit eddig elértek, szóvá tesszük és megköszönjük. A mindennapokban talán nehezebb észrevenni azt, ami felülnézetből egyértelműen kirajzolódik: munkájuk nélkül sok minden máshogy festene, mint ahogy azt ma magától értetődőnek tartjuk.”

 

A díjazottak: Czuczy András és Schmideg Iván

Czuczy András, az NMHH Frekvenciaengedélyezési Osztályának vezetője már az NMHH Magyar Postából 1989-ben kivált jogelődjének, a Frekvenciagazdálkodási Intézetnek a megalakításában is részt vett. Nevéhez fűződik a rádiózást lehetővé tevő hatósági engedélyezési rendszer, az FMS (Frequency Management System, azaz frekvenciagazdálkodási rendszer) jelenlegi formája és annak folyamatos fejlesztése. Munkájának védjegye a precizitás és az új megoldások iránti élénk érdeklődés. A Spektrumgazdálkodást Támogató Információs Rendszer továbbfejlesztésekor mindkettőre szükség volt, az eredmény pedig a zökkenőmentes átállásban mutatkozott meg. Több évtizedes kiemelkedő munkáját a szűken vett hírközlési szakmán túl a Sziget, a Balaton Sound, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) világbajnoksága vagy a Forma 1 szervezői is megismerhették, akik a tömegrendezvények lebonyolításához nélkülözhetetlen frekvenciák biztosításában mindig számíthatnak rá. Nemzetközi mércével is kiemelkedő pályája a szakemberek új nemzedékének is inspiráló példa. 

 

Karas Monika és Czuczy András

 

Schmideg Iván a műszaki tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi docens, budapesti és hamburgi egyetemeken is oktatott. A Villamosenergiaipari Kutató Intézet tudományos osztályvezetőjeként a digitális mérések adatgyűjtő rendszereinek fejlesztését irányította. 14 éven keresztül az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság főosztályvezető-helyettese volt, akinek a hazai távközlés-fejlesztés is sokat köszönhet. A Hírközlési Felügyelet nemzetközi osztályvezetőjeként a nemzetközi társhatóságokkal és az uniós szervezetekkel való kapcsolattartásban is páratlan munkát végzett. A szakma a nyugdíjazása után sem nélkülözte munkáját: külső tanácsadóként az NMHH-t és jogelődjét segítette a roamingszabályozásban és a digitális átállásban. Jelenleg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Infokommunikációs Szakértői Bizottságának aktív tagja. Páratlan, 65 éves pályafutása nemcsak hosszát, de tartalmát és minőségét tekintve is példaként állhat a leendő és jelenlegi szakemberek előtt. Többek között a Baross Gábor-díj, Kozma László-díj és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetettje.

 

Karas Monika és Schmideg Iván

 

A korábbi kitüntetettekről és a díj névadójáról

2015-ben dr. Bartolits István és Fiala Károly, 2016-ban Győrbíró László és dr. Somogyi András, 2017-ben Bölcskei Imre és Bugyi József, 2018-ban Bánhidi Zoltán és Madarász Erika, 2019-ben pedig Pados László kapták meg az emlékérmet. 

 

A díj Dr. Magyari Endréről (1900–1968), a hazai rádiózás egyik elindítójáról kapta nevét, aki elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót, és nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása is. Ő tervezte meg az országos rádióhálózatot, és hozzá kötődik a híradástechnika és a távközléstechnika szavak meghonosítása is. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15