A Fujitsu új online eszköze segítségével a szervezetek felmérhetik adatérettségüket

forrás: Prím Online, 2020. október 14. 18:09

A Fujitsu új online adatérettség-felmérő eszköze segítségével a szervezetek felmérhetik, mennyire állnak készen az adatvezérelt átalakulásra a hasonló vállalkozásokhoz képest. Az eszköz a Fujitsu által kínált szélesebb tanácsadási csomag részeként segíti az ügyfeleket az adatvezérelt átalakulás megvalósításában. 

Az online felmérés kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, és lehetővé teszi a teljesítmény összehasonlítását más vállalkozásokéval, és testre szabott tippekkel szolgál arra nézve, hova érdemes a szervezetnek összpontosítania a további fejlesztéseket. A Fujitsu tanácsadóival együttműködve is igénybe vehető eszköz a Freeform Dynamics kutatócég által a Fujitsu részére kidolgozott módszertanra épül. A felmérés négylépcsős érettségi skálán helyezi el a résztvevőket a versenytársakhoz képest: „adathiányos”, „adatokkal ellátott”, „adatokkal támogatott” és „adatvezérelt”. Amikor az idei év első felében több mint 400 nemzetközi szervezetre alkalmazták ezt a modellt*, kiderült, hogy a nagy többség még a fejlődés korábbi szakaszaiban tart, és mindössze 20-ból egy (4,8%) esetében áll fenn valóban adatvezérelt működés.

 

 

Az adatok alapozzák meg a sikeres digitális átalakulást 

Az adatvezérelt átalakulás kiemelt téma lesz a Fujitsu 2020-as iránymutató digitális eseménye, az október 14-én és 15-én megrendezett ActivateNow programjában is. A digitális átalakulást megalapozó adatok fontosságát a cégvezetők is egyre inkább kezdik felismerni. Az adatvezérelt vállalatok minden szinten képesek kiaknázni az adatokban rejlő lehetőségeket a stratégiai és operatív előnyszerzéshez. Általában az analitikát szokták az adatalapú árbevételszerzés csodafegyverének tartani, de miután egy szervezet mélyebbe ás adataiban, hamarosan ráébred az átalakulási projekt komplexebb kérdéseire.

 

„A Fujitsu új online adattérettség-felmérő eszköze nagyon hasznos megoldás. Segítséget nyújt azoknak a vezetőknek, akik objektív, független módszert keresnek az adatvezérelt szervezetté válás útján elért fejlődés mérésére. Az átalakulás nélkülözhetetlen napjaink digitális környezetében a sikeres működéshez. A mérésre pedig azért van szükség, mert sokszor nincs összhangban egymással a percepció és a valóság. Amikor nemrégiben vállalatokat kérdeztünk meg arról, hogyan értékelik a saját fejlődésüket, meglepő módon 63%-uk már úgy gondolta, hogy elérte az adatvezérelt átalakulás végpontját. Ugyanakkor a Fujitsu megbízásából végzett kutatásban mindössze 5% volt az ilyen résztvevők aranya. A belső percepció és a valóság közötti szakadék felismerése az első lépés a változást visszafogó legkomolyabb akadályok leküzdésére, például a kulturális ellenállás, a belső cégpolitika és a felsővezetői támogatás terén” – mutatott rá Christian Leutner, a Fujitsu alelnöke és európai termékértékesítési vezetője.

 

Szinte minden szervezet nagy mennyiségű, többnyire strukturálatlan adatot rögzít – köztük szövegszerkesztővel készült dokumentumokat, video- és hangfájlokat, e-maileket és képeket. Ezek jelentős része többféle forrásból származik, több helyszínen, gyorsan keletkezik, és nem feltétlenül ugyanaz a gazdájuk. Elemzői előrejelzések szerint 2022-ben már a céges adatok több mint 50%-a az adatközponton vagy felhőn kívül fog keletkezni, és itt is fogják feldolgozni őket. 2025-re ez arány el fogja érni a 75%-ot. 

 

Szisztematikus keretrendszer nélkül ezek az adatok nem sokkal jelentenek többet összefüggéstelen információhalmaznál. Ahhoz, hogy az adatokat a digitális átalakulási stratégia részeként bevételszerzésre tudják felhasználni, először észszerűsíteni és integrálni kell őket a szervezetbe és a teljes értékláncba. 

 

A Fujitsu új online felmérő eszköze és tanácsadó szolgáltatása segítségével az üzleti stratégia kidolgozói megtudhatják, hol tart szervezetük a teljesen adatvezérelt vállalattá válás útján. A visszajelzést négy terület szerint csoportosítjuk: kultúra és gondolkodásmód; felhasználói élmény; adatkezelés; rendszerek és infrastruktúra. A négyes besorolás a főbb információs és analitikai szempontokat tükrözi.

 

__________

* A Freeform Dynamics kutatására 2020 júniusában került sor, 400 vállalat részvételével a következő országokból: Ausztria, Benelux államok, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Svédország, Svájc és Egyesült Királyság. A minta egyenlő arányban tartalmazott 5000 főnél nagyobb, illetve 1000 és 4999 fő közötti létszámú szervezeteket. https://www.fujitsu.com/global/microsite/data-transformation/infographic/index.html

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05