Az AMR technológia növeli a biztonságot és a produktivitást az egészségügyi szektorban

forrás: Prím Online, 2020. november 18. 09:38

Nem is gondolnánk, hogy hány területen lehet hasznosítani az autonóm mobil robotokat (AMR-eket), melyekkel időt és energiát takaríthatnak meg a vállalatok és szervezetek, miközben növelik a biztonságot. De a mobil robotok nem csak az általános gyártási környezetekben képesek emelni az intralogisztika szintjét, hanem az élettudományi szektor logisztikai kihívásaira is megoldást tudnak nyújtani. Az előrejelzések szerint a globális élettudományi (gyógyszergyártás, biotechnológia, orvosi technológiák, és nutraceutikumok) analitikai piac mérete a 2020-as 22,1 milliárd dollárhoz képest 2025-re eléri a 42,0 milliárd dollárt*.

Az egészségügy és az élettudományi szegmensek folyamatosan változó tendenciáira való tekintettel, a vállalatoknak folyamatos innovációra van szükségük annak érdekében, hogy eredményesek és hatékonyak tudjanak maradni. Az olyan modern technológiák, mint az autonóm mobil robotok (AMR-ek) segíthetnek optimalizálni a munkafolyamatokat, és ezáltal növelhetik a biztonságot, a termelékenységet és a rugalmasságot, mely tényezőkre az utóbbi hónapokban még nagyobb hangsúly került.

 

Fertőtlenítés robotokkal

Vállalkozások és intézmények világszerte elkezdtek alkalmazkodni a társadalmi távolságtartás szabályai által fémjelzett új valósághoz. Az emberek és a vállalatok védelme érdekében az automatizálás különböző kihívások megoldásává vált, beleértve a fertőtlenítési folyamatok területét is. Az autonóm mobil robot technológia ezeket a folyamatokat nem csak kórházakban és egészségügyi intézményekben tudja támogatni, hanem sokféle kereskedelmi környezetben, például repülőterek, hotelek, edzőtermek, bevásárlóközpontok, sőt még börtönök esetében is. Ezek közül a fertőtlenítő robotok közül néhányat aeroszolos vegyszerek adagolására használnak, azonban számos fertőtlenítő robot érkezik a piacra, amely UV fénytechnológiát alkalmaz. Az UV fénnyel ellátott fedélzeti modulok segítségével a piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) robotjai automata fertőtlenítő robotokká válhatnak, és optimalizálhatják a belső tisztítási ciklusokat. 

 

 

Egy robot, végtelen lehetőségek

Az AMR-ek számos feladatot el tudnak látni, mellyel optimalizálják a szállítási folyamatokat a gyártóiparban, az ellátási lánc kezelésében, valamint az ápolási és egészségügyi szektorban. A félkész áru a raktárból a gyártósorokra kerülhet, a késztermékeket pedig a gyártósorokról a raktárba lehet vinni, úgy, hogy mindeközben a részlegek közti szállítást a robotok végzik. Az AMR-ekkel raklapokat és nehéz súlyokat, különféle alkatrészeket, elemeket, termékeket, és szinte bármit el lehet szállíttatni A-ból B-be akár 1000 kg-os súlyig. Az egészségügyi szektorban az AMR-ek olyan feladatokat láthatnak el, mint a gyógyszerek, ágytakarók, élelmiszerek, vagy hulladék szállítása, illetve a fertőtlenítésre is megoldással szolgálhatnak, ahogyan az korábban már említésre került.

 

Az autonóm mobil robotok műszereket is szállíthatnak tisztatér területektől a raktárakba, valamint steril, eldobható felszereléssel is kiszolgálhatják a kórház osztályait. Dániában a Dél-Jütlandi Kórház egy MiR100 robotokból álló flottát alkalmaz a vérminták és rákgyógyszerek szállítására, hogy csökkentsék a kiszállítás idejét. Ennek eredménye, hogy a személyzetnek így több ideje jut a páciensekkel kapcsolatos munkára, és a robot átfogó módon növeli a kórházban történő szállítási folyamatok működési hatékonyságát.

 

A MiR robotjai rendkívül rugalmasak, és a követelményektől függően különböző fedélzeti modulokkal lehet őket ellátni, például polcokkal, szállítószalagokkal, robotkarokkal, vagy kampókkal. Ez azt jelenti, hogy az AMR-eket az adott vállalat vagy intézmény egyedi igényeire lehet szabni. Meg lehet bízni őket szállítási feladatokkal, például sebészeti eszközök vagy orvostechnikai eszközök nagyobb alkatrészeinek gyártósorok közti mozgatásával, de megoldást tudnak nyújtani arra a helyzetre is, amikor egy kórház alkalmazottainak robotok által automatizált segítségre van szüksége

 

Egy Mobile Industrial Robots MiR100 robot a hulladékgyűjtést is automatizálta Dániában, az ugyancsak jütlandi Engparken nyugdíjas otthonban. A személyzet által Robertnek elnevezett robot a mindennapi élet természetes részévé vált. Egy rácsos ketreccel a hátán járja körbe az idősotthon hat osztályát, és begyűjti a kellemetlen szagú hulladékot. Robert lehetővé tette az otthon munkatársai számára, hogy idejük nagy részét a lakókra, és ne a belső szállításra fordíthassák. A robot egy műszak alatt összesen 48 percnyi hulladékkezelést takarít meg egy ápoló asszisztensnek, amit így értékesebb folyamatokra lehet fordítani. 

 

 

Időmegtakarítás és biztonságnövelés – robotok használata védőfelszerelés helyett

Az élettudományi szektor már jóval a világjárvány kitörése előtt is AMR-eket alkalmazott különféle folyamatok ellátására. A speciális orvosi eszközök globális gyártóvállalata, az Argon Medical Devices esetében az orvosi felszerelések gyártása során kötelező higiéniai előírások miatt az alkalmazottaknak folyamatosan védőfelszerelést kell viselniük, amikor a tisztatérben tartózkodnak, majd ezt le kell venniük, amikor a termékeket a gyár másik területére szállítják, és ezzel értékes órákat pazarolnak el. Ezen körülmények hatására döntött úgy az Argon, hogy egy MiR200 robotot telepítsen, melyet okostelefonon keresztül lehet irányítani, és műszereket szállít a tisztatérből a raktárba. A megtakarított idő egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatárs műszakjával volt egyenlő, így az Argon számára mindössze egy év alatt megtérült a MiR robotra fordított befektetése.

 

____________________

* Markets and Markets - https://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/pharmaceutical-life-science-analytic-market-174990653.html

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05