Megvan Magyarország legsokoldalúbb informatikusa

forrás: Prím Online, 2021. január 25. 09:47

2020-ban immár negyedik alkalommal hirdették meg az ország legnagyobb online IT versenyét, melyre ezúttal is több mint kétezer szakmabeli jelentkezett a pályakezdőktől egészen a több évtizedes tapasztalattal rendelkező profikig. A hét héten át tartó próbatétel 21+1 kategóriában mérte fel a résztvevők IT technológiákban megszerzett tudását, a feladatsorok megoldásait pedig a szakmai hitelesítő partnerek biztosították. A tavalyi kiírás győzteseit péntek este hirdették ki egy online díjátadón: a Magyarország legsokoldalúbb informatikusa címet Szalkai Balázs érdemelte ki, aki elmondása szerint rengeteg új dolgot tanult meg a verseny alatt.

Egy nevezéssel akár az összes kategóriában is indulhattak az arra nyitott szakemberek a tavaly október végén indult Országos IT Megmérettetésen. 2020-ban a korábbi évekkel nagyjából azonos számú, több mint kétezer fő nevezett be a versenyre.

 

Az érdeklődő informatikusok 21+1 kategóriából választhattak, melyek az informatika számos területét lefedték a programozástól az üzemeltetésen át a cloud alapú biztonsági technológiákig. Az Akadálymentes weboldalak kategóriában pedig egy valódi értékteremtő projektben vehettek részt az érdeklődők, ugyanis egy autista, diszlexiás, látássérült és siket gyerekekkel foglalkozó napközi e-learning rendszerének kialakítása során felvetődő kérdéseket vizsgálták meg a verseny során.

 

 

Valódi szakmai elismerés a díjazottaknak

Az Országos IT Megmérettetés hazánk legnagyobb online IT versenye, ahol az informatikusok hét héten át játszanak. A külön erre kifejlesztett felületen mindig látják az előző fordulós eredményüket, így menet közben is képet kapnak arról, hogy lehet-e esélyük egy-egy kategóriagyőzelemre.

 

A feladatsorokat a független szakmai hitelesítők, azaz a verseny informatikai partnerei adják, ugyanakkor ha valaki nem ért egyet az adott szakmai véleménnyel, egyeztetésre visszaküldheti azt, a verseny alatt tehát folyamatos az interakció is.

 

A feladatok egyébként minden kategóriában egyre nehezebbé váltak, az utolsó három kör szinte már csak senior tudással volt teljesíthető, pláne időnyomás alatt.

 

A péntek esti díjátadón minden kategóriában győztest hirdettek, valamint kihirdették Magyarország legsokoldalúbb informatikusát is. Ennek a díjnak feltétele volt, hogy a nyertes legalább egy kategóriában a legjobbnak bizonyuljon, és összesítésben a legtöbb pontot szerezze. Az értékes főnyereményt, egy prémium kialakítású, ultrakönnyű és hajszálvékony, ugyanakkor bivalyerős notebookot, a legújabb Matebook 13-at a Huawei Technologies Hungary Kft. ajánlotta fel a szervezőnek.

 

A kategóriák győztesei és a TOP 20-ba kerülők is valódi szakmai elismerésként élik meg az eredményüket, hiszen az értékes nyeremények mellett fontos visszajelzést kapnak, hogy mennyire vannak tisztában a technológiai újdonságokkal, ráadásul a hitelesítő partnerek aktuális ajánlataikkal, nyitott pozícióikkal meg is kereshetik őket, amennyiben ehhez külön hozzájárulnak.

 

Az összetett győztesnek függőséget okoz a verseny

2020-ban Szalkai Balázs, az Interactive Brokers C++ fejlesztője érdemelte ki a Magyarország legsokoldalúbb informatikus címet. Ő tavaly indult először a versenyen, amit annyira élvezett, hogy idén minden kategóriában beadta a nevezését.

 

Szalkai Balázs

„A tavalyi versenyen felbuzdulva az elmúlt egy évben megcsináltam sok hasznos és érdekes online kurzust a webfejlesztéssel kapcsolatban, mert annak kapcsán úgy éreztem, mára kissé elavult a tudásom. Tudtam, hogy csak akkor nyerhetek, ha komolyabban veszem a versenyt, végigcsinálom az összes kategóriát, kivéve, ha valamelyik rémesen esélytelennek tűnik. Ilyenből szerencsére csak egy-kettő volt. A feladatsorok megoldásánál igyekeztem elsősorban a minőségre, azaz a helyességre törekedni és nem a gyorsaságra, így gyakorlatilag kihasználtam a teljes időkeretet” – nyilatkozott a győztes.

 

A legnagyobb élmény számára az volt, hogy sok új dolgot tanult.

 

„Az Adattárház-elemző kategóriában nagyon érdekes volt, hogy az Oracle adatbázis-kezelő szoftverével machine learninget is lehet csinálni, amire én még sosem használtam SQL-alapú relációs adatbázist, pedig elég természetesen adja magát. A Térinformatika is nagyon tetszett, szeretem a térképeket és általában a vizuális dolgokat. A Nyelvfüggetlen programozás pedig kellemes emlékeket idézett, nosztalgikusan gondoltam vissza arra, hogy korábban az informatikai diákolimpián mennyi hasonló algoritmus-feladatot oldottam meg. Azóta viszont sokat változott a világ” – értékelt Szalkai Balázs, aki ha ideje engedi, szinte biztos, hogy jövőre is nevezni fog, hiszen már-már függőséget okoz nála a verseny.

 

Azok a szakemberek, akik a versenyben nem indultak, viszont szívesen megismernék a tavalyi feladatsorokat, tanulnának vagy egyszerűen csak tesztelnék tudásukat, május 31-ig ingyen hozzáférnek a kérdésekhez, megoldásokhoz.

 

A verseny 21+1 kategóriája, (zárójelben a hitelesítővel):

  •     NET fejlesztés C# nyelven (DXC Technology)
  •     A jövő üzleti elemzője (BCS- Business Consulting Services)
  •     Adattárház elemző (BCS- Business Consulting Services)
  •     Akadálymentes weboldalak (Edelényi Zsolt)
  •     Angular frontend fejlesztés (TCS- Tata Consultancy Services)
  •     Beágyazott rendszerek (C) (Robert Bosch Kft.)
  •     Cloud Engineering (IBM)
  •     DevOps (Deutsche Telekom IT Solutions)
  •     Hálózati ismeretek (Deutsche Telekom IT Solutions)
  •     IT Biztonság (Deutsche Telekom IT Solutions)
  •     JAVA EE (IBM)
  •     JAVA, Spring, Hibernate (EPAM)
  •     Linux rendszerfejlesztés és üzemeltetés (One Identity- Quest Hungary)
  •     Microsoft SQL (MS BI) (Training 360 Kft.)
  •     Modern Microsoft webfejlesztés (Accenture)
  •     Nyelvfüggetlen programozás és adatbáziskezelés (SAP Hungary Kft.)
  •     Probléma-analízis enterprise rendszerekben (AdNovum Hungary Kft.)
  •     Python (Robert Bosch Kft.)
  •     Térinformatika (Ulyssys Kft.)
  •     Tesztautomatizálás (EPAM)
  •     Webfejlesztés hagyományos eszközökkel (Training360 Kft.)
  •     Windows Server üzemeltetés (HM EI Zrt.)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09