Létszámkeret helyett szimulációs HR-költségtervezés

forrás: Prím Online, 2021. február 19. 09:42

Dimension HR néven eseményalapú HR szimulációs költségtervező szoftvert fejlesztett a svájci-magyar központú KnowledgeSeed vállalat, mely lehetővé teszi, hogy a HR- és részlegvezetők ne csak létszámkeretben gondolkodjanak, hanem a teljes HR-büdzsét precízen finomhangolják. 

A vezetők a személyügyi döntéseket gyorsan és pontosan modellezhetik pénzügyi szempontból, így akár a koronavírus okozta gazdasági visszaeséskor az elbocsátások helyett, kifinomultabb, egyéni munkavállalói megállapodások hatásait is pár perc alatt kiértékelhetik. Az eseményalapú tervezéssel a kollégák életében ténylegesen bekövetkező változások kerülnek a középpontba, biztosítva, hogy a vezetői fókusz az egyéneken maradjon, és a döntések súlya ne vesszen el a táblázatok celláinak sűrűjében.

 

A vállalati éves személyügyi tervezés legtöbbször, főleg multik esetében létszámkeret alapon, hatalmas Excel-táblákban történik, ahol a munkavállalók és a hozzájuk kapcsolódó költségek csupán táblázatok soraiként jelennek meg. A személyügyi döntések kapcsán a költségcsökkentés – főleg olyan krízishelyzetek esetén, mint a koronavírus járvány – drasztikus elbocsátásokra redukálódik. A Dimension HR szimulációs költségtervező szoftver megalkotásával a KnowledgeSeed csapatának célja az volt, hogy a HR- és részlegvezetők ne csak létszámkeretben gondolkodjanak, hanem a teljes HR-büdzsét precízen finomhangolni tudják, egyéni vagy csoportos munkavállalói események modellezése alapján.

 

A különböző HR-események pénzügyi hatását, egymással való összekapcsolódásukat nehéz Excel-táblában jól modellezni. Az események sokfélék lehetnek, például előléptetések, szülési szabadságok, létszámbővítések, csoportos leépítések stb. Emellett számtalan olyan esemény is van, melyek az alkalmazottakhoz kapcsolódó kiadásokat sok különböző költségsoron érintik, a pontos pénzügyi hatások kiszámítása pedig komoly elemző munkát igényel. „Ennek automatizálására készítettük el a Dimension HR szimulációs költségtervező szoftvert, mely a háttérben elvégzi a szükséges számításokat, és valós időben mutatja egyes döntések éves büdzsére gyakorolt hatásait. Így a vezetőknek elég csak a tényleges személyügyi események megtervezésével foglalkozni” – emelte ki Moravcsik Zsolt, a KnowledgeSeed GmbH vezető partnere.

 

A szimulációs büdzsétervezés első lépéseként az egyes HR-események és azok költségvonzatainak modellezése, és HR szimulációs szoftverbe történő integrációja zajlik, például előléptetés, fizetésemelés, céges autó biztosítása, fizetéscsökkentés, szülési szabadság. Ezek utána sablonként használhatók, és egyénekhez vagy csoportokhoz rendelhetők, valamint szabadon mozgathatók egy idővonalon. Így a vezetők az események ki- bekapcsolásával, vagy időbeni eltolásával, pár kattintással végezhetnek bonyolult, parallel számításokat.

 

Finomhangolt HR-tervezés krízishelyzetben is

A szoftver segítségével a vezetők gyorsan meg tudnak vizsgálni számos forgatókönyvet, és ki tudják választani közülük a legoptimálisabbat, anélkül, hogy ez több heti, költséges elemzői munkába kerülne. Így egy koronavírus okozta gazdasági visszaeséskor ahelyett, hogy egy huszárvágással az elbocsátások mellett döntenének jóval kifinomultabb egyéni munkavállalói megállapodások hatásait is könnyedén modellezhetik. Mennyivel csökkenthető például a HR-büdzsé a cégautók lízingkategóriájának visszaléptetésével, egy 30%-os bércsökkentéssel, a bónuszok módosításával, vagy akár az elbocsátás helyett a részmunkaidő felajánlásával. A tervezés precizitása lehetővé teszi, hogy a személyi költségeket teljesen optimalizálják, a rendelkezésre álló költségkeretet pedig pontosan és hatékonyan tudják kihasználni, akár év közbeni korrigálásokkal. Így az is kiderülhet, hogy egy csapaton belül a tartós túlmunka megoldható a létszámkeret „kimerítése” mellett is, egy részmunkaidős kolléga alkalmazásával.

 

A Dimension HR nemcsak a személyügyi költségtervezés precizitását és automatizálását biztosítja, hanem azt is, hogy az integrált, két irányú, megfelelő jóváhagyások mellett automatizált adatkommunikációnak köszönhetően a felsővezetők és pénzügyi elemzők mindig pontos, naprakész aggregált HR-költségadatokkal számolhassanak a teljes vállalati pénzügyi tervben.

 

„Személyes” személyügyi tervezés

„Annak ellenére, hogy az érintettek számára rendkívül személyes döntésekről van szó, a HR -költségtervezés során használt táblázatkezelő rendszerek teljesen elrejtik a személyügyi kérdések személyes, érzelmi vonzatait, és adatsorok összegévé és szorzatává egyszerűsítik le az alkalmazottak számára kiemelt jelentőségű eseményeket” – jegyezte meg a KnowledgeSeed szakértője. Az eseményalapú szoftveres tervezés során a kollégák életében ténylegesen bekövetkező változások kerülnek a középpontba, például egy gyermek születése, előléptetés, speciális munkarend és az adatok ezekből levezetve számolódnak. „Így a vezetői fókusz jó eséllyel az egész folyamat során az egyénekre koncentrálódik, és a döntések súlya nem vész el az Excel-táblák sorai között” – tette hozzá Moravcsik Zsolt.

 

A Dimension HR működését bemutató angol nyelvű videó: 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09